Pozri si tie najdivnejšie tradície z celého sveta!twitter.com, facebook.com
StoryEditor

Tanec s mŕtvymi či festival opíc. Divné tradície z celého sveta, o ktorých si možno netušil

Radka Rosenbergová09.08.2021., 11:00h
V každom kúte sveta majú rôzne zvyky, a to nielen počas všelijakých sviatkov. My ti prinášame tie najbizarnejšie z nich.
Lajkuj Brainee.sk na

Nočný lov 

Mladí muži hľadajú lásku v Bhutáne naozaj veľmi divným spôsobom. Počas tradície známej ako Bomena, jednoducho vtrhnú do spálne svojej vyvolenej a strávia tam noc. Ak ich prichytia, za trest sa musia s dievčaťom oženiť alebo pracovať na poliach jej otca. 

Mravčenie v ruke

Chlapci z brazílskeho kmeňa Satere-Mawe musia dokázať svoju dospelosť vskutku desivým spôsobom. Mladíkom na desať minút nastoknú rukavicu, v ktorej je plno rozzúrených mravcov. Hovorí sa, že uštipnutie týmto mravcom možno prirovnať ku guľke, ktorá zasiahne telo. Pri obrade nesmú preukázať žiadnu emóciu, aj keď ich hmyz často bodá až do bezvedomia. Ide pritom o mimoriadne nebezpečné mravce z druhu  Paraponera clavata, ktorých bodnutie je bolestivejšie ako niekoľkonásobné pichnutie sršňom.

Prenos tehotných cez žeravé uhlíky

V niektorých častiach Číny podstupujú tehotné ženy zvyk, počas ktorého ich manžel musí preniesť cez rozžeravené uhlíky. Ak sa mu to úspešne podarí, bude mať jeho vyvolená hladký a menej bolestivý pôrod. Veria, že tento rituál ukazuje súcit a lásku, ktorú si otec buduje k čoskoro novonarodenému dieťaťu. Okrem toho takýmto spôsobom dokazuje svoju oddanosť a lásku manželke, navyše vraj preberá časť bolesti, ktorou žena trpí pri pôrode. 

Tanec s mŕtvymi

Na Madagaskare počas pohrebnej tradície Famadihana vynášajú telá svojich predkov z rodinných hrobov a prebaľujú mŕtvoly do čerstvých zábalov. Okrem toho napíšu na látku ich mená, aby im navždy zostali v pamäti. Potom tancujú s mŕtvolami nad hlavou a po skončení festivalu ich opäť vrátia do hrobky. 

Počas festivalu Famadihana nadšenci tancujú s mŕtvymi Počas festivalu Famadihana nadšenci tancujú s mŕtvymi commons.wikimedia.org

Penisový festival

Počas Kanamara Matsuri, ako v Japonsku prezývajú penisový festival, nesú obrovskú sochu v tvare mužského pohlavného orgánu a prechádzajú sa ulicami Kawasaki. Ženy sa tu modlia za plodnosť či dobré manželské vzťahy. V minulosti na ňom boli prítomné iba sexuálne pracovníčky, ktoré verili, že budú zdravé a nedostanú žiadnu pohlavne prenosnú chorobu. Návštevníci si navyše môžu obzrieť výstavnú sieň, kde nájdu ukážky predmetov a kníh súvisiacich so sexualitou.

Piercing úplne inak

Festival Thaipusam, ktorý oslavujú hinduisti v južnej Indii a juhovýchodnej Ázii, oslavuje víťazstvo Boha Murugana nad zlým duchom. Najviac je populárny v indickom štáte Tamilnádu a na Srí Lanke, pričom o ňom hovoria aj ako o Bohovi juhu. Počas tohto festivalu mu dokazujú svoju oddanosť tým, že si prepichujú rôzne časti tela ostrými predmetmi. Mnohí z nich dokonca od bolesti upadnú do bezvedomia, tí silnejší si trúfnu ťahať vozidlá pripevnené háčikmi k ich chrbtu.  

Na festivale Thaipusam si prepichujú rôzne časti tela (ilu) Na festivale Thaipusam si prepichujú rôzne časti tela (ilu) commons.wikimedia.org

Polievka z mŕtvol

Kmeň Yanomami žije v amazonskom pralese na hranici Venezuely a Brazílie. Veria, že dušu treba po smrti chrániť, pričom by po zosnulom nemalo zostať žiadne telo. Len vtedy nájde duša večný pokoj. Preto telo spopolnia a primiešajú do polievky, ktorú skonzumujú príbuzní mŕtvehoPokiaľ však nepriateľ zabije ich člena, polievku s popolom zosnulého zjedia iba ženy.

Opičí festival

Vyzerá to tak, že o opice je tu naozaj dobre postarané. V provincii Lopburi asi 180 kilometrov severne od thajského Bangkoku, si približne 3-tisíc dlhochvostých makakov príde na svoje počas opičieho festivalu. Pochutnajú si na viac ako 4-tisíc kilogramoch ovocia a zeleniny. Každoročne je svedkom tejto očarujúcej hostiny asi 10-tisíc dobrodruhov. Možno sa pýtaš, prečo dávajú opiciam toľko jedla. Vraj ich obdarúvanie prinesie ľuďom šťastie. 

Hádzanie batoliat o zem

Tento rituál dodržiavajú v niektorých častiach Indie viac ako 700 rokov. Kňazi hádžu zo svätyne vysokej štyri až deväť metrov deti mladšie než dva roky na deku, ktorú držia účastníci. Keďže túto tradíciu mnohí kritizovali, v roku 2011 došlo k jej zákazu, no napriek tomu v nej niektorí nadšenci pokračujú dodnes. Dedinčania totiž veria, že pád zo svätyne zaručí dieťaťu zdravý, šťastný a dlhý život.

Ako u zubára

V Indonézii musia ženy podstúpiť tradičný rituál pred svadbou, ktorý zahŕňa opiľovanie zubov. Na Bali totiž takéto hladké zuby symbolizujú kontrolu nad hriešnymi emóciami ako sú žiadostivosť, chamtivosť, hnev a žiarlivosť. Potong gigi, ako sa táto tradícia nazýva, navyše pomôže dámam z tela vyhnať rovno šiestich zlých duchov. Rituál podstupujú nielen slečny pred vydajom, ale aj dievčatá po prvej menštruácii či chlapci, ktorí začnú mutovať. Traduje sa, že špicaté očné zuby sú darom od diabla, preto ich treba spíliť. Momentálne to však robia všetkým mladým ženám a chlapcom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:41