facebook.com
StoryEditor

Warhol bol fetišista, van Gogh zas veľmi chudobný: Zaujímavosti o slávnych umelcoch, ktoré si možno netušil

Radka Rosenbergová16.06.2021., 09:00h
Každý z nás má nejaké muchy a slávni maliari nie sú výnimkou. Jeden z nich o sebe tvrdil, že nikdy neviedol sexuálny život, druhý zas vytvoril dielo, ktoré niektorí ľudia nepochopili. Aj napriek tomu sa preslávili po celom svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Salvador Dalí veril, že je reinkarnáciou svojho brata

Ikonického surrealistu považovali mnohí za blázna, iní v ňom videli umeleckého génia. Už ako malý obdivoval impresionistických maliarov. V detstve mu rodičia vsugerovali akúsi myšlienku náhrady svojho brata, čomu osudom skúšaný umelec uveril. Jeho brat zomrel presne deväť mesiacov pred Dalího narodením na infekčné ochorenie tráviaceho traktu. Nadaný umelec dokonca po ňom dostal aj rovnaké meno. Na fakt, že je mladší potomok oveľa bláznivejší, prišli jeho rodičia pomerne rýchlo. Mal iba päť rokov, keď zjedol polomŕtveho potkana. O niekoľko desiatok rokov neskôr túto spomienku zhmotnil v podobe obrazu s názvom „Bulgarian Child Eating a Rat“. V puberte praktizoval šialený rituál – každé ráno sa vyzliekol a nahý čakal na posteli, aby ho uvidela slúžka, ktorá mu otvárala okno. Takýmto spôsobom ju veľmi rád šokoval.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Salvador Dalí (@salvadordalioficial)

Maliarsky talent objavil už ako študent, a tak sa rozhodol navštevovať Vysokú školu výtvarných umení v Madride. Bol presvedčený, že učitelia nie sú dostatočne kvalifikovaní a myslel si, že má oveľa viac vedomostí. Preto štúdium nedokončil. Dalí bol známy najmä svojou láskou ku Gale, ktorá bola jeho obrovskou múzou. Časom táto láska dospela až k posadnutosti a umelec neváhal pre svoju milovanú urobiť akékoľvek kontroverznosti. Pri vyznávaní lásky sa napríklad potrel kozím trusom a rybím glejom, podpazušie si nafarbil namodro a za ucho si dal pelargóniu. Gala ho vtedy len chytila za ruku a sľúbila mu, že ho už nikdy neopustí.

Posadnutý baletkami

Hlavný francúzsky predstaviteľ impresnionizmu Edgar Degas zachytával baletky na takmer všetkých svojich obrazoch. Bol jedným z prvých hlavných organizátorov umeleckej výstavy impresionistov, no vytvoril si vlastný a jedinečný štýl. Miloval divadlo, dostihy, koncerty a, samozrejme, baletky.

Stvárňoval najmä postavy v pohybe, umelkyne uprostred tanca. Používal bledé, jemné odtiene a balet pre neho predstavoval spojenie klasickej krásy s moderným realizmom. V 80. rokoch dokonca tanečnice aj modeloval, najmä z vosku, neskôr ich odlieval do bronzu.

Veľmi sa na ňom podpísala genetika, keďže už ako mladý začal strácať zrak. Časom takmer úplne oslepol, no práve vďaka lepšiemu vnímaniu boli jeho umelecké diela prepracovanejšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EDGAR DEGAS (@_edgar_degas)

Topánkový fetišista?

O umelcovi Andym Warholovi rodina tvrdí, že žil v celibáte a nikdy nemal sex. Filmový tvorca bol však známy tým, že mal množstvo milencov. Raz dokonca absolvoval lekciu sexu od priateľky a jej milenca, aby si zlepšil svoje sexuálne zručnosti. Aj napriek tomu sa mnohí muži o ňom vyjadrili, že je v spálni mizerný. Niektorí o ňom tvrdili, že sa miloval ako školák. Vďaka svojej orientácii to Warhol nemal v živote ľahké. V 40. rokoch sa totiž s homosexuálmi narábalo ako so zločincami. Mal údajne sexuálny vzťah s básnikom Johnom Giornim, ktorý si zahral v jeho prvom filme - Spánok. John sa vyjadril, že mu Warhol na ich prvom stretnutí lízal topánky a označil ho tak za topánkového fetišistu. Okrem toho sa o ňom tiež povrávalo, že každý mesiac vyrobil zapečatenú kapsulu. Do jednej takejto kapsule vložil mumifikovanú nohu.

Spojil bicykel a stoličku

Francúzsky umelec Marcel Duchamp kombinoval expresionizmus, kubizmus či fauvizmus. Pracoval v tlačiarenskej firme, kde sa priučil základom typografie, ktorú neskôr využil vo svojich dielach. Duchamp stvárňoval objekty tak, aby pôsobili na intelekt diváka.  V parížskom ateliéri si nechal namontovať vidlicu z bicykla pripevnenú k stoličke. Tento objekt s názvom MoMA’s Bicycle Wheel je neskoršou verziou predchádzajúcej tvorby, ktorú prezentoval na výstave v roku 1951 v galérii Sidney Janis v New Yorku. Veľmi ho upokojovalo, keď pozoroval točiace sa koleso bicykla. „Páčila sa mi myšlienka mať vo svojom štúdiu koleso na bicykel. Bavilo ma pozerať sa naň, rovnako ako som sa rád díval na plamene tancujúce v krbe. Bolo to ako mať v mojom štúdiu vlastný krb,“ vysvetlil známy Francúz.

Zatracovaný

Ďalší šialený umelec, ktorý sa preslávil okrem zaujímavých obrazov najmä kontroverzným správaním. Reč je o holandskom predstaviteľovi postimpresionizmu Vincentovi van Goghovi. Zaujímavé je, že svoje najznámejšie diela tvoril až dva roky pred smrťou. Jeho najlepším priateľom bol brat Theo. Maliar zbožňoval písanie listov. Aj on sa stal, podobne ako Dalí, akýmsi náhradným dieťaťom. Prvý syn sa rodičom narodil mŕtvy, pričom o rok na to a rovno v presne ten istý deň prišiel na svet Vincent druhorodený.

Maľovaním sa zbavoval rôznych psychických problémov, no za celý život dokázal predať iba jeden obraz. Nevedel sa uživiť prácou, ktorá ho bavila a nemal ani šťastie v láske. Časom mal z toho depresie, ktoré ho viedli k neuváženým činom. Preslávil sa najmä tým, že si odrezal ucho. Existujú však rôzne verzie tohto príbehu. V jednej z nich to urobil žiletkou spolu so svojím priateľom a maliarom Paulom Gauguinom. Obaja sa potom náhlili do bordelu, kde lalok dali prostitútke. Ďalšia verzia tvrdí, že sa umelci pohádali a Paul Gauguin na Vincenta zaútočil. Aby sa vyhli zatknutiu a poškodeniu na cti, dohodli sa, že si takýmto spôsobom navzájom ublížia. Ktorá verzia príbehu je správna, vedel však len samotný Van Gogh.

Nemanželské dieťa Leonardo da Vinci

Celosvetovo známy taliansky architekt a maliar pravdepodobne bojoval za práva zvierat, v dôsledku čoho sa z neho stal vegetarián. Vraj kupoval vtáky uväznené v klietkach a následne ich vypúšťal do sveta, aby im dal voľnosť. Jeden z najznámejších obrazov sveta Monu Lisu nikdy nedokončil, no napriek tomu ho môžeme obdivovať v parížskom Louvri. Umelec bol toho názoru, že zvieratá nemajú slúžiť ľuďom, v prírode sme si všetci rovní.

Fascinovali ho pitvy a rád objavoval dovtedy neprebádané časti ľudského tela. Je tiež jedným z priekopníkov ľudskej anatómie. Leonardo da Vinci bol mimoriadne nadaný. Dokázal naraz jednou rukou písať a druhou kresliť. Bol nemanželským dieťaťom, čo mu však prinieslo šťastie. Keby bol legitímnym synom, čakalo sa od neho, že bude nasledovať prácu svojho otca a stane sa notárom. Takto si mohol splniť svoj sen o maľovaní.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Leonardo da Vinci (@leonardo_davinci_)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:04