Strach zo snehu či stromčekov. 10 fóbií súvisiacich s Vianocami, o ktorých si možno nevedel (ilu)pixabay.com, unsplash.com
StoryEditor

Strach zo snehu či stromčekov. 10 fóbií súvisiacich s Vianocami, o ktorých si možno nevedel

ros18.12.2021., 10:00h
Vianoce musia byť pre ľudí, ktorí týmito fóbiami trpia, hotovou nočnou morou.
Lajkuj Brainee.sk na

Sviatky pokoja, radosti a lásky. Čo však musia zažívať ľudia, ktorí majú fóbiu zo stretávania sa s ľuďmi alebo sa boja jedenia? Čekuj tieto fóbie, vďaka ktorým sú Vianoce pre ľudí, čo nimi trpia skutočne zlým snom.

Selafóbia

Určite si nedokážeš predstaviť Vianoce bez rôznych farebných svetielok či ozdôb. Vysvietené stromčeky či blikajúce okná robia problémy selafobikom, ktorí majú strach z blikajúcich svetiel. Podľa portálu Health central môže selafóbia spôsobiť migrény či záchvaty. A to všetko vďaka blikajúcim svetielkam. 

Cyssanofóbia

Určite aj ty poznáš tradíciu bozku pod imelom. No a cyssanofobici z neho majú totálny strach. Niežeby sa báli akejsi vetvičky, skôr to súvisí so strachom bozkávať niekoho cudzieho. 

Cyssanofobici sa boja bozkávať niekoho cudzieho (ilu) Cyssanofobici sa boja bozkávať niekoho cudzieho (ilu) Freepik.com

Familiafóbia

Zákaz stretávania rodín na Vianoce by možno ako jediní prijali takí, čo trpia familiafóbiou, inak nazvanou aj snygenezofóbia. Ide o strach z príbuzných, blízkej rodiny a vyhýbaniu sa fyzickému kontaktu s nimi. Či už ide o náročných svokrovcov, trápneho strýka alebo o to, že sa po príchode k rodičom vraciaš do detstva, tento strach vedie k vyhýbaniu sa rodinným stretnutiam.

Fagofóbia

Možno si nedokážeš predstaviť sviatky bez jedenia všemožných vianočných dobrôt. To je však nočnou morou pre fagofobikov. Tí totiž majú strach zo samotného aktu jedenia a prehĺtania, takže si na poriadnom zemiakovom šaláte asi nepochutnajú.

Haphefóbia

Ľudia trpiaci touto fóbiou majú desivý strach z dotyku. Keďže na Vianoce sa objímame s blízkymi, haphefobici musia v tomto období zažívať nočné mory.

Fagofobici sa boja jedenia (ilu) Fagofobici sa boja jedenia (ilu) unsplash.com

Christougeniatikofóbia

Nemôžeme zabudnúť ani na túto fóbiu, pri ktorej ide o strach zo samotných Vianoc. Môže vzniknúť napríklad v detstve, keď sa deti začnú báť Ježiška či Santa Clausa. V dospelosti sa však vyvíja aj naďalej a zahŕňa napríklad strach z rôznych vianočných zvykov a tradícií. 

Ecclesiofóbia

Veriaci navštevujú počas Štedrého dňa kostoly, čo je nočnou morou pre ľudí trpiacich ecclesiofóbiou. Tí totiž majú strach z cirkvi, kostola či cirkevných obradov. 

Chionofóbia

Chionofóbia, alebo neuveriteľný strach zo snehu, je podľa Americkej meteorologickej spoločnosti jednou z najčastejších prírodných fóbií. Mnohí si zimu bez poriadnej guľovačky či sánkovačky nedokážu ani len predstaviť. Chionofobici sa však, pochopiteľne, snažia snehu vyhýbať. 

Chionofobici si poriadnu guľovačku neužijú (ilu) Chionofobici si poriadnu guľovačku neužijú (ilu) pixabay.com

Dendrofóbia

Ako informuje portál Mental Floss, dendrofóbia predstavuje strach zo stromov všeobecne. Toto ochorenie je však najmä cez vianočný čas mimoriadne nepríjemné. 

Skopofóbia

Najmä deti milujú rozbaľovanie darčekov. Pyšní rodičia ich pozorujú, niekedy ich zvyknú dokonca natáčať alebo fotiť. To je pre skopofobika nepredstaviteľné. Má totiž strach z toho, že sa na neho niekto pozerá. 

Skopofobik má strach z toho, že sa na neho niekto pozerá (ilu) Skopofobik má strach z toho, že sa na neho niekto pozerá (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:11