Jana Gombošová/Archív BV
StoryEditor

Ľudia sa boja vystúpiť proti neprávosti, chyby histórie často opakujeme, hovorí Zuzana Wienk

Eliška Trpíšková10.11.2021., 07:00h
Ocenenie Bielej vrany sa uskutoční už 17. novembra a tento rok sa na jej realizáciu podarilo vyzbierať až 14 000 eur. Súčasťou Veľkej vranej výzvy boli známi influenceri.
Lajkuj Brainee.sk na

Projekt Biela vrana založili v roku 2008 Aliancia Fair-play a VIA IURIS ako ocenenie spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Od roku 2019 event zastrešuje občianske združenie Bystriny. Biela vrana je udeľovaná ako poďakovanie ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť alebo nejakým konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu. Od roku 2012 sa okrem odvážneho občianskeho činu udeľuje aj za dlhodobý prínos. Laureátov vyberá Rada Bielej vrany, ktorú tvorí Marek Adamov, Tomáš Něměček, Daniel Pastirčák, Táňa Pauhofová, Marta Šimečková, Eva Kováčechová a Zuzana Wienk. O projekte Biela vrana sme sa rozprávali so zakladateľkou Aliancie Fair-play a súčasnou riaditeľkou občianskeho združenia Bystriny, Zuzanou Wienk.

Posledné mesiace rozširujete svoje rady. Aké máte s organizáciu dlhodobé plány?

Naša organizácia Bystriny má dva hlavné piliere – okrem Bielej vrany, čo je naozaj už dlhodobé etablované ocenenie, je to aj sieť na podporu aktívnych ľudí a občanov na Slovensku. Sú to rôzne zoskupenia – od neformálnych, ktoré sa buď snažia zachrániť park, les či obnoviť nejaké kultúrne komunitné centrum až po etablované mimovládky, prosto to rôzni aktívni ľudia po celom Slovensku.

Máme samostatný projekt a pilier, ktorý sa snaží vybudovať podpornú sieť, kde títo ľudia nájdu expertov, budú sa môcť navzájom inšpirovať, učiť sa od seba, byť silnejší a mať vo svojich misiách väčší dosah na okolie a na komunity, v ktorých sú aktívni.

Kedy vznikol nápad na ocenenie Biela vrana?

Nápad vznikol pred rokom 2008. V roku 2008 sa uskutočnilo prvé odovzdávanie ocenenia na hudobnom festivale Pohoda. Vzniklo z potreby podporiť odvážnych ľudí, ktorí sa snažia zastávať verejný záujem a dostanú sa pritom do konfliktu s mocnými ľuďmi. Veľmi často pri tejto snahe zastať sa nejakého dobra, ochrániť verejné financie alebo poukázať na neprávosti, prídu o prácu alebo zažijú rôzne typy šikany. My sme si vtedy na Slovensku všimli, že takýchto ľudí je veľmi veľa, ale cítia sa vo svojich komunitách vylúčení a izolovaní, či nepochopení. Nezažívajú poďakovanie spoločnosti, ktoré by podľa nás zažiť mali. Práve preto sme sa rozhodli založiť takéto ocenenie, ktoré bude každý rok vyzdvihovať občiansku odvahu.

Ctibor Bachratý/Archív BV

Prečo ste si za dátum odovzdávania ocenení Biela vrana zvolili práve 17. november a teda výročie Nežnej revolúcie?

Ponúkalo sa to viac-menej prirodzene, pretože to bol pre nás najvýznamnejší sviatok, ktorým sa vrátili na Slovensko sloboda a demokracia. Zdalo sa nám, že práve tento sviatok a jeho pôvod, teda revolúcia zo 17. novembra 1989, bola o najväčšej novodobej občianskej odvahe. Prišlo nám, že by bolo veľmi pekné neoslavovať ho iba ako historický moment, ale vďaka odvážnym ľuďom a občanom si pripomínať, že demokracia bude živá len vtedy, keď ju živo budeme pripomínať a keď budú v spoločnosti existovať ľudia, ktorí sa jej zastávajú stále. Zdalo sa nám to prirodzené a pekné spojenie.

Myslíte si, že mladí sa zaujímajú o minulosť a snažia sa z nej poučiť?

Myslím si, že niektorí určite áno. Ako som si všimla, momentálne existuje na sociálnych sieťach niekoľko obľúbených projektov, ktoré pripomínajú minulosť populárnou formou a sú veľmi sledované. Na druhej strane však veľké skupiny mladých ľudí história až tak nezaujíma, pretože nie je pre nich zrozumiteľná. Majú pocit, že je to niečo, čo už nastalo. Určite sú ľudia, ktorí sa z nej snažia poučiť, no myslím si, že je oveľa viac tých, ktorí by museli zažiť niečo veľmi podobné na vlastnej koži, aby to pochopili a poučili sa. Preto sa stáva, že chyby histórie často opakujeme.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Biela vrana (@bielavrana)

Ak sa ľudia boja vystúpiť proti neprávosti, korupcii, podvodom – čo môžu byť podľa vás tie najsilnejšie dôvody?

Veľmi často je to strach. Strach byť sám v prvej línii. Taktiež je to konformizmus – ľudia sú pohodlní a neradi prichádzajú o výhody, či už o nejaké benefity v zamestnaní alebo o nejaké spoločenské ocenenie. Vystúpiť proti neprávosti nesie so sebou aj riziko. Riziko, že vás okolie nepochopí, že zostanete v menšine alebo budete musieť zmeniť prácu. Mnohí ľudia takéto riziká podstúpiť nechcú, čo je však veľká škoda, pretože moja skúsenosť je, že veľmi často ten strach, ktorí v sebe nosíme, je vlastne oveľa hrozivejší než samotná realita. Realita niekedy býva ťažká, ale keď človek ten ťažký krok urobí, začnú sa mu otvárať úplne iné cesty. Začne spoznávať veľa pekného, zaujímavých ľudí a vďaka týmto krokom objaví v sebe silu a takú hrdosť, ktorú nenájde, ak skloní hlavu a bude pokračovať po síce pohodlnejšej, no veľmi často nesprávnej ceste.

Mnohí politici opomínajú 17. november, alebo ho vysvetľujú po svojom... aj oni však majú rovnaký priestor na sociálnych sieťach ako ostatní. Myslíte, že Facebook dostatočne silno bojuje s konšpirátormi?

Nie, nemyslím si to. Myslím, že máme v sociálnych sieťach v súčasnosti veľmi zásadný problém – pod vplyvom rôznych škandálov sa sociálne siete musia pod verejným tlakom, ale aj tlakom vlád rôznych krajín „opravovať“ a zavádzať mechanizmy, ktorými sa snažia zmenšovať vplyv konšpirátorov vo svojom priestore. Myslím si však, že je to stále nedostatočné. Stále sme ako spoločnosť nenašli dostatočnú odpoveď na to, ako nedávať rovnakú váhu nezmyslom, nepravdám a veľmi škodlivým informáciám. Podľa mňa práve Facebook a majitelia veľkých soc. sietí by mali prevziať oveľa intenzívnejšiu zodpovednosť.

Ctibor Bachratý/Archív BV

Ako sa ukazuje, sami robia len to, do čoho ich spoločnosť dotlačí alebo k čomu ich prinúti. Ich samotný model zarábania peňazí je založený na tom, aby ľudí rôznymi psychologickými manipuláciami a trikmi udržali na svojej sieti čo najdlhšie, a preto ich algoritmy uprednostňujú informácie, ktoré sú ľahšie virálne. Myslím, že majitelia tých soc. sietí sa dostávajú do konfliktu, pretože sa im ľahšie a rýchlejšie zarábajú peniaze, keď s nami manipulujú. Na druhej strane im to potom výrazne poškodzuje meno, keď sa verejnosť dozvie, čo všetko robia, aby manipulovali ľudí. Sú to dve protichodné sily, medzi ktorými sa snažia vyznať, ale keďže sú to organizácie, ktoré zarábajú veľké peniaze, tak budú robiť vždy len to, k čomu ich spoločnosť a vlády prinútia.

V slovenskom parlamente to vyzerá tak, že práve dospelí ľudia zabudli na minulosť...

Nemyslím si, že je nejaký fundamentálny rozdiel medzi tým, či sú to mladí alebo dospelí. Politici samozrejme veľmi často robia to, čo si myslia, že im prinesie hlasy. Používajú na to veľmi neetické a nemorálne postupy, ak im vyhovuje popierať minulosť, či zneužívať svoje postavenie, tak to robiť budú. Žiaľ, žijeme dobu, kedy máme v politike veľa ľudí, ktorí používajú akékoľvek marketingové metódy na dosiahnutie úspechu, bez ohľadu nato, či sú etické alebo neetické. Ako spoločnosť sa budeme musieť naučiť to oveľa výraznejšie spozorovať, pomenúvať a dať takým politikom stopku.

Kde sa podujatie uskutoční tento rok?

Uskutoční sa v Slovenskom národnom divadle a bude prístupné aj verejnosti.

Podľa čoho a kto vyberá laureátov na ocenenie?

Laureátov vyberá Rada ocenenia, ktorá je zložená z rešpektovaných osobností nášho spoločenského života ako je napr. kňaz Daniel Pastirčák, český novinár a právnik Tomáš Němeček alebo herečka SND Táňa Pauhofová. Konečné rozhodnutie má teda v rukách Rada a nominácie na toto ocenenie prináša jednak naše združenie, ale aj zhruba dve stovky ľudí, ktorých pravidelne oslovujeme – či už sú to bývalí laureáti alebo ľudia, ktorí sú autoritami vo svojich oblastiach. Týchto ľudí prosíme o nominácie, z ktorých potom robíme užší výber. Nominácie následne veľmi dôsledne overujeme, aby sme sa uistili, že v profile alebo v minulosti laureátov nie je nič, čo by bolo v rozpore s ocenením.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Biela vrana (@bielavrana)

Novinkou Bielej vrany je spolupráca s influencermi a vyzbieranie určitej finančnej čiastky, ktorá je použitá na následnú organizáciu samotného podujatia. Prečo ste sa rozhodli založiť Veľkú vraniu výzvu práve na influenceroch?

Nie je to novinka, keďže to robíme už niekoľko rokov. Pôvodne bol tento nápad spojený s behom Devín-Bratislava. Zopár ľudí sa rozhodlo bežať tento beh na podporu Bielej vrany a vymysleli si rôzne výzvy, aby vyzbierali pre ocenenie peniažky. Tento nápad sa postupne rozšíril. Stala sa z neho Veľká vrania výzva, ktorá už niekoľko rokov fungovala ako spojenie s behom Devín-Bratislava, ale keďže za posledné dva roky pandémia znemožnila organizáciu tohto podujatia, tak sme začali Veľkú vraniu výzvu organizovať bez ohľadu na beh. Beh bol síce tradíciou, ale zachovali sme športového ducha. To znamená, že ľudia, ktorí pomáhajú vyzbierať peniaze na Bielu vranu, musia sami niečo spraviť. Sami sa musia nejakým spôsobom „hecnúť“ alebo sa vystaviť nejakej srande, či nepohodliu. Biela vrana už pár rokov spolupracuje so známymi osobnosťami a influencermi. Pravdou je, že tento rok bola koncentrácia influencerov zo soc. sietí o niečo vyššia ako predchádzajúce roky.

Výzva bola prednedávnom ukončená. Podarilo sa vám naplniť stanovené ciele?

Podarilo sa nám ich prekročiť. Som neuveriteľne vďačná, že ľudia vyzbierali vyše 14 000 eur, čo je pre nás veľký zázrak, keďže vždy s napätím a malou dušičkou čakáme, či budú ľudia na niečo takéto vôbec ochotní prispieť. Potrebovali sme 10 000 eur, čo sa podarilo prekročiť a my sme zato naozaj nesmierne vďační. Uvedomujeme si, že pandémia veľa ľudí ekonomicky ťažko zasiahla. Naozaj sa z toho úprimne tešíme.

Ako ste dovtedy financovali vaše podujatia?

Každý rok ich financujeme kombináciou rôznych zdrojov. Jednak sú to granty, ktoré získavame z nadácií a potom je to fundraising ako Veľká vrania výzva. Ďalej sú to taktiež financie z dvoch percent daní, či z rôznych darov právnických a fyzických osôb.

Jana Gombošová/Archív BV

Influenceri zapojení do výzvy sa každoročne obmieňajú. Ako to funguje? Prihlásia sa o pomoc oni sami alebo ich nejakým spôsobom oslovujete a vyberáte vy?

My ich samozrejme oslovujeme, pretože je pre nás veľmi dôležité, aby to boli ľudia, ktorí zdieľajú a reprezentujú rovnaké hodnoty ako samotné ocenenie. Nebolo by asi pre nás veľmi fajn, ak by to boli ľudia, ktorí tie hodnoty nezdieľajú. Biela vrana je ocenenie, ktoré sa veľmi prísno drží svojich hodnôt a musí ich aj reprezentovať.

Sú nominovaní rozdelení do nejakých kategórií a koľko je celkovo víťazov?

Laureátov do kategórií nerozdeľujeme. Klasická Biela vrana vznikla za odvážny občiansky čin, no postupne sme si uvedomili, že niektorí ľudia vlastne majú silné celé svoje životy. Nie je to len jeden konkrétny čin, ktorý urobili za ostatný rok, ako sme pôvodne Bielu vranu formovali, ale je to naozaj celý život, ktorý treba oceniť. Preto sme pridali ocenenie za dlhodobý prínos. Klasické biele vrany sú vždy ľudia, ktorí vykonali nejaký čin občianskej odvahy za ostatný rok.

Udržujete následne s víťazmi nejakú spoluprácu?

Veľmi často sa snažíme, samozrejme aj podľa našich kapacít a možností sledovať, ako sa vyvíjajú príbehy našich laureátov, pretože nie vždy sú uzavreté. Neoceňujeme niekoho za úspech, pretože úspech daných misií títo ľudia často nemajú vo svojich rukách. Mnohokrát čelia veľkej mocenskej, vládnej alebo politickej presile a nestojí len na nich, či sa im svoje misie podarí alebo nepodarí presadiť. Neoceňujeme príbehy, ktoré by boli a priori úspešné alebo uzavreté, a preto sa ich snažíme sledovať. Niekedy sa ich snažíme aj podporovať.

​Dobrým príkladom je Igor Hudák. Bol to človek pochádzajúci z rómskej osady v Moldave nad Bodvou, ktorú napadla polícia. Vďaka Igorovi sa podarilo zmobilizovať zopár ľudí, ktorí boli zbití políciou a mali natoľko odvahu, že sa pokúsili nahlas povedať, že bol zásah nezákonný a že polícia takto postupovať nemala. Následne boli štátom šikanovaní a postavení pred súd, kde sa museli roky brániť. Pripojili sme sa ku koalícii organizácií, ktoré tieto súdne konania sledovali a snažili sa upozorňovať na ich príbeh. Ak je to teda v našich možnostiach a kapacitách, pre našich laureátov realizujeme aj takéto kroky.

Je podujatie určené aj pre verejnosť? Dajú sa naň zakúpiť lístky?

Áno. Predaj lístkov sme spustili a záujemcovia si ich môžu zakúpiť cez portál tootoot.fm.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:16