Wikipedia/Lossenelin, Helmut Pfau
StoryEditor

Novozélandské mesto malo ako jediné na svete oficiálneho kúzelníka. Po 20-tich rokoch dostal košom

ČTK16.10.2021., 14:00h
Novozélandské mesto Christchurch ukončilo po dvoch desaťročiach zmluvu so svojím oficiálnym čarodejníkom, informujú spravodajské servery BBC a The Guardian.
Lajkuj Brainee.sk na

Osemdesiatosemročný Ian Brackenbury Channell dostával od radnice za kúzelnícke služby, ktoré mali pomôcť na propagáciu mesta, ročne 16-tisíc novozélandských dolárov (vyše 9 700 eur). Teraz sa chce Christchurch vydať iným smerom.

Oficiálny novozélandský čarodejník, snáď jediný štátom menovaný kúzelník na svete, bol prepustený zo štátnych služieb, píše web The Guardian. Podľa neho tak skončila 23 rokov trvajúca éra, počas ktorej si Channell zarobil svojím angažmánom pre radnicu zhruba 368-tisíc novozélandských dolárov (necelých 224-tisíc eur).

Podľa hovorkyne mestskej rady Lynn McClellandovej bolo rozhodnutie ukončiť kontrakt s čarodejníkom ťažké, avšak Christchurch sa chce vydať vo svojej propagácii a turizme smerom, ktorý bude odrážať jeho rozmanité komunity a „predstaví pulzujúce a moderné mesto”.

Smutný čarodejník

Wikipedia/Jerryhattric

„Naznačuje to, že som nudný a starý, ale v Christchurchi nie je nikto taký, ako som ja,” reagoval Channell na ukončenie svojich služieb. „Je to banda byrokratov, ktorí nemajú predstavivosť,” povedal novozélandskému serveru Stuff.

Ian Brackenbury Channell sa narodil v Londýne a na univerzite v britskom Leedse vyštudoval sociológiu a psychológiu, píše BBC. Potom sa podľa neho presťahoval do Austrálie, kde vyučoval sociológiu, a v 70. rokoch minulého storočia na Nový Zéland.

V Christchurchi potom na námestí pravidelne prihováral z rebríka, odetý do dlhého plášťa a špicatého klobúku. Polícia sa ho pokúsila zatknúť, ale rozzúrila tým verejnosť, uviedla britská stanica na svojom webe, podľa ktorej sa potom námestie stalo vyhradeným miestom pre verejné prejavy.

Budú ma musieť zabiť, aby ma zastavili

Channell sa neskôr stal oficiálnym mestským čarodejníkom a turistickou atrakciou v Christchurchi. V období sucha na Novom Zélande aj v Austrálii tiež tancom privolával dážď. Podľa britských médií bol pri príležitosti narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. v roku 2009 vyznamenaný.

Zároveň si vyslúžil kritiku kvôli svojim komentárom ohľadom žien. „Milujem ženy, stále im odpúšťam, ešte nikdy som žiadnu neudrel. Nikdy nebite ženu, pretože sa im ľahko urobí modrina, to je jedna vec, a ony to povedia susedom a svojim kamarátkam,” nechal sa podľa denníka The Guardian počuť v apríli v novozélandskom televíznom programe.

Napriek zrušenému kontraktu plánuje Channell naďalej v meste pôsobiť a prihovárať sa verejnosti, ako to robil aj doteraz. „Budú ma musieť zabiť, aby ma zastavili,” povedal serveru Stuff.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:00