Pozri sa na tieto divné svadobné tradície po celom svete (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Mlátenie ženícha palicou, tri dni bez záchoda. Čekuj najdivnejšie svadobné tradície

ros06.10.2021., 08:00h
V každej krajine sa od seba trochu odlišujú. Na niektorých miestach sú však veľmi divné zvyklosti pre novomanželov, ktoré si v našich končinách nevieš ani len predstaviť. Prinášame ti tie najzvlástnejšie z nich.
Lajkuj Brainee.sk na

Kórea – bitka pre ženícha 

Niektorí Juhokórejčania sa domnievajú, že na to, aby bol ženích pripravený na prvú noc v manželstve, ho musia mlátiť po holých nohách bambusovými palicami či dokonca mŕtvymi rybami. Na čo ho však vlastne takýmto spôsobom pripravujú? Podľa juhokórejskej tradície sa to robí preto, aby bol ženích silný a zvládol nadchádzajúce rodinné povinnosti, ktoré musí niesť na svojich pleciach, uvádza portál Wedding Favors Unlimited.

Čínske provincie - neustály plač

V niektorých čínskych provinciách, akými sú napríklad Kuej-čou, Chu-nan a Chu-pej, sa môže obradu zúčastniť iba najbližšia rodina. Navyše tu musí nevesta pred samotnou svadbou plakať aspoň hodinu denne a pri tejto činnosti sa k nej pripájajú aj ostatné ženy v rodine. Aký je však dôvod týchto sĺz? Vraj sa má pripraviť na to, že v manželstve to nie je až také ľahké.

Kuba - tanec s peniazmi

Na Kube nie je zvykom vkladať financie do obálky a ukrývať ich tak pred ostatnými. Počas svadobnej oslavy sa hostia zúčastňujú tradičného tanca s peniazmi, kde každý muž, ktorý vykrúca nevestu, pripne peniaze na jej šaty. Vďaka tomu im pomôže s výdavkami na svadobnú cestu. 

Borneo - tri dni bez toalety

Na tomto ázijskom ostrove sa pár pred svadbou doslova týra. Síce sa nemlátia palicami po nohách, ako chlapi v Kórei, no ženích ani nevesta nemôžu aspoň tri dni pred veľkým dňom chodiť na záchod! Jednoducho ich zavrú do izby a musia to v sebe udržať...

Škótsko - rituál černenia

Príliš krásna nevesta? Dobre, poďme ju poliať nechutnou hmotou, ktorú tvoria skazené vajcia, popol či mlieko a nasypme na ňu perie. Navyše ju ešte priviažeme o strom, aby sa nebránila. Takto potupená novomanželka musí v perí a celá čierna navštíviť aspoň desať krčiem a čo-to vypiť. Prečo to však robia? Opäť má tradícia dokázať, že nevesta musí byť pripravená na čokoľvek. 

Mauritánia - väčšie nevesty

Čím väčšia nevesta, tým vraj lepšie. Objemnejšia vyvolená sa v Mauritánii totiž považuje za šťastnú. Tie chudšie nevesty si jednoducho vypchajú šaty, aby mali "kilá navyše" aspoň na pohľad, uvádza portál Wedding Favors Unlimited

Fidži - posledné slovo má zub

Na ostrove Fidži je pred svadbou zvykom, že muž požiada otca nevesty o zvolenie. Na tom by nebolo nič netradičné, keby mu nemusel darovať rovno špeciálny dar, akým je zub veľryby. Tabua - takto nazývajú vyleštený zub vorvaňa - tu totiž predstavuje znak úcty. 

Na Fidži musí muž otcovi svojej nevesty darovať vorvaní zub (ilu) Na Fidži musí muž otcovi svojej nevesty darovať vorvaní zub (ilu) commons.wikimedia.org

Keňa - opľutá nevesta

Rôzne africké kmene majú naozaj neuveriteľné svadobné zvyklosti, ktoré si my nedokážeme ani len predstaviť. Napríklad v takej Keni otec opľuje nevestinu hlavu a prsia pred odchodom z dediny. Týmto aktom jej dáva svoje požehnanie v manželstve. 

Švédsko - bozky novomanželom

Veta „Teraz môžete pobozkať nevestu“ je na svadbách vo väčšine krajín úplne bežná, no vo Švédsku nie je určená len pre ženícha. Vo veľký svadobný deň sa ženy postavia do radu, aby pobozkali ženícha, akonáhle nevesta opustí miestnosť. Rovnako tak spravia všetci muži, aby pobozkali nevestu, uvádza portál Angelic Diamonds.

Čína - streľba z luku

Budúci manželský pár musí v Číne podstúpiť zaujímavú tradíciu, počas ktorej manžel niekoľkokrát vystrelí na nevestu šíp z luku. Našťastie však nemá ostrý hrot, takže sa nemusia obávať zranení. Následne ich pozbiera a spolu s lukom rozláme. Tento rituál má symbolizovať večnú lásku medzi mužom a ženou, uvádza portál Brides.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:16