Twitter
StoryEditor

Používaj kondómy a pomôž Afrike, hlásala známa módna návrhárka

Karolína SýkorováiDnes17.08.2021., 14:01h
Žiadny hodváb, záplavy volánov či korálkové výšivky při modeloch tejto návrhárky nečakajte. Katharine Hamnettová, ktorá slávi 74. narodeniny, si na okázalosť nikdy nepotrpela. Napriek tomu sa vo svete stala uznávanou a vyhľadávanou návrhárkou. Ako? Vďaka obyčajným bavlneným tričkám.
Lajkuj Brainee.sk na

Při bližšom pohľade však tieto tričká predsa len niesú úplne obyčajné. Krášlia ich totiž motivačné slogany, ktoré dokážu udrieť na tenkú strunu spoločnosti. „Používajte kondómy“ či „celosvetový zákaz nukleárnych zbraní hneď teraz“, sú len niektoré z nich.

Absolventka školy života

Akokoľvek sa ti tričká s nápismi môžu zdať známe, možno i fádne, v 80. rokoch ich „duchovná matka“ spôsobila poriadnu revolúciu. Ovpyvňovala popkultúru, verejnú mienku a politikov. Prípravu mala na to viac než dostatočnú. Jej otec bol diplomat s Katherine tak vyrastala doslova po celej Európe. Zoznamovala sa s inými kultúrami a pohľadmi na svet. Vystriedala desať rôznych škôl, než nastúpila na umeleckú školu sv. Martina v Londýne.
Po štúdiách založila spoločne s kamarátkou módnu firmu s názvom Tuttabankem.

Tá sa stretla s mimoriadnym úspechom. Šaty si u nich kupovali aj hviezdy svetového formátu . Elizabeth Taylor či Marsha Huntová. Spolupráca im vydržala päť rokov, následne sa však Katherine vrhla na s=olovú dráhu. Pracovala pre rôznych dizajnérov v Londýne, Ríme, ale aj v Honkongu a New Yorku. Až v roku 1979 prišiel čas založiť vlastnú značku.

Miláčik celebrít

Regály butikov Katherine Hamnettovej naplnilo poväčšinou neformálne a voľnočasové oblečenie. Medzi jej fanúšikov sa rýchlo zaradil Mick Jagger, princezná Diana či Madonna. Potom, čo v roku 1983 uzreli svetlo sveta známe tričká s nápismi, sa jej oblečenie predávalo v 700 rôznych obchodoch v 40 krajinách světa. Najznámejším tričkom sa stal kúsok s nípisom „Zvoľ život (Choose life).“ Při jeho tvorbe sa návrhárka inšpirovala budhistickým učením a malo byť namierené proti vojnám, smrti a deštrukcii. Preslávil ho spevák George Michael, ktorý sa v ňom objavil v klipe k piesni Wake me up before you Go-Go.

V tričkách Katherine Hamnettovej sa nechávali vidieť aj ďalšie celebrity – Naomi Cambell či Roger Taylor. Zatiaľ čo modelka zvolila kúsok s nápisom „Používajte kondómy“, bubeník skupiny Queen upozornil na nebezpečenstvo atómovej vojny sloganom „Celosvetový zákaz nukleárnych zbraní hneď teraz.“

Vďaka svojim myšlienkam, alebo skôr vďaka móde, bola Hamnettová v roku 1996 zvolená čitateľmi Cosmopolitanu Najobľúbenejšou britskou návrhárkou. Nedávno sa o nej začalo hovoriť opäť, v súvislosti s novým kúskom so sloganom „Zrušte Brexit“.

​Postupom času sa návrhárka začala zameriavať na dve témy: pomoc Afrike a udržateľnosť. Dvoje myšlienky pretavené do módy predstavila na veľkolepej akcii v roku 1985 s názvom Fashion Aid, ktorá sa konala v Royal Albert Hall v Londýne. S ohľadom na udržateľnosť je Katherine Hamnettová veľkou módnou vizionárkou. Obzeráš sa v obchode po výrobkoch z organickej bavlny? Potom vedz, že Hamnettová ju propagovala už v 80-tych rokoch! Na rozdiel od svojich kolegov si bola vtedy vedomá toho, aké dopady má módny priemysel na životné prostredie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:40