Nevyhadzuj oblečenie a nezaťažuj planétu! Môže ho využiť niekto druhý (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Plné skrine vecí, ktoré nenosíš? Máme pre teba tipy, ako sa ich ekologicky zbavíš

Radka Rosenbergová24.06.2021., 11:00h
Máš šatník plný nepotrebných kúskov? Rozhodne ich bezhlavo nevyhadzuj! Nenosené oblečenie nemusí hneď skončiť v kontajneri či na skládke. Takto sa ho zbavíš bez toho, aby si zaťažoval životné prostredie.
Lajkuj Brainee.sk na

Swapni ho

Swap, teda výmena oblečenia, je veľmi obľúbená platforma udržateľnosti. Takáto činnosť sa koná po celom Slovensku. Postačí ti, ak si nájdeš miesto, ktoré je ti najbližšie. Ak z nejakých dôvodov nemôžeš navštíviť miesto výmeny oblečenia, pokojne môžeš využiť swapové skupiny na sociálnych sieťach ako na facebooku či instagrame. Taktiež nájdeš rôzne stránky aj na internete

Zbierky oblečenia pre ľudí v núdzi

Pokiaľ máš dobré srdce a rád pomáhaš, určite využi rôznorodé zbierky oblečenia. Kúsky tak poputujú práve tým, ktorí majú vecí nedostatok a nemôžu si dovoliť kupovať nové. Nielenže si tak uvoľníš miesto v skrini, ale pomôžeš ľuďom v núdzi. Vyskúšaj napríklad darovať veci občianskemu združeniu RecyVeci, ktoré recykluje oblečenie a zároveň pomáha ľuďom v núdzi.

Nevyužité oblečenie môžeš ľahko darovať (ilu) Nevyužité oblečenie môžeš ľahko darovať (ilu) unsplash.com

Daruj ho nejakému Second handu

Starý dobrý „sekáč“ je skvelým pomocníkom pri „vyhadzovaní“ nenosených kúskov. Ak si ho ešte nikdy nevyužila, tak to určite skús. Jedným z najznámejších je asi platforma udržateľnosti s názvom Nosene, kde nájdeš čisté oblečenie, topánky, šperky či doplnky.

Poslúžiť môžu aj špeciálne kontajnery na textil

Určite ich poznáš a nájdeš ich takmer všade. Okrem toho, že sa zbavíš nepotrebného oblečenia, pomôžeš aj tým, ktorí to najviac potrebujú. Jedinou podmienkou je, aby bolo oblečenie čisté, nepoškodené a zabalené vo vreci. Z kontajnerov putuje oblečenie do skladov, kde sa triedi a neskôr sa rozdeľuje detským domovom, zvieracím útulkom či secondhandom.

Vďaka swapom sa zbavíš nenoseného oblečenia a môžeš získať nové kúsky (ilu) Vďaka swapom sa zbavíš nenoseného oblečenia a môžeš získať nové kúsky (ilu) pexels.com

Staré oblečenie ako upratovacia pomôcka

Robili to naše staré mamy a určite to skús aj ty. Z nenoseného trička sa môže veľmi ľahko stať handra na podlahu či prach, ktorá sa rozhodne zíde, ďalšie nohavice sa môžu stať skvelým pomocníkom pri utieraní kúpeľne, staré bavlnené kúsky sú zas vhodné napríklad na umývanie okien či zrkadiel. Navyše, nenosené oblečenie nepoputuje na skládku.

Vyrob si takmer nový kúsok

​Ak sa ti už zunovali veci, ktoré nosíš niekoľko rokov, nezúfaj. Rozhodne si nekupuj nové, ale skús trochu zaexperimentovať s tým starým. Na internete nájdeš mnoho DIY nápadov, vďaka ktorým premeníš napríklad staré rifle na šortky alebo tričko s krátkym rukávom na štýlový letný top.

Prenajmi ho 

Pokiaľ potrebuješ kúsky len na nejakú špeciálnu príležitosť a je ti ľúto vyhodiť za ne peniaze, vyskúšaj si oblečenie prenajať. Ešte si o tom nepočul? Občianske združenie Šumné pripravilo takúto platformu pred niekoľkými rokmi. Jednoducho si prenajmeš výrobok od lokálnych dizajnérov a keď ho už nebudeš potrebovať, tak ho vrátiš naspäť. Okrem toho im tiež môžeš venovať svoje kúsky do Knižnice oblečenia a požičať ich tak niekomu, kto ich využije. Postačí ti, ak vyplníš tento formulár.

Čisté a nepoškodené oblečenie môžeš kamkoľvek darovať (ilu) Čisté a nepoškodené oblečenie môžeš kamkoľvek darovať (ilu) unsplash.com

Predaj cez sociálne siete

Internet je najjednoduchšou voľbou pri predaji oblečenia, najmä ak ide o sociálne siete. Vyskúšaj rôzne inzertné platformy ako Marketplace, Bazár oblečenia, Bazár pre ženy, Bazár Bratislava a množstvo ďalších bazárov po celom facebooku či na instagrame.

Daruj ho výrobcom lokálnej módy

Na Slovensku existuje množstvo udržateľných značiek, ktoré podporujú lokálnu módu, napríklad Bagbet, Bartinky, WakiVaky či Nehera, ktorým môžeš darovať čisté kúsky. Oni ich pretvoria na nadčasové oblečenie, ktoré neskôr poslúži iným. Úžasný nápad, no nie? 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:59