Slovenka Silvia je tvorivá a navyše ekologická. Staré platne premieňa na dizajnové kabelkySilvia Ulrichová
StoryEditor

Tvorivá a ekologická. Silvia premieňa staré platne na dizajnové kabelky

ros31.12.2021., 07:00h
Kreatívny nápad, ktorý sa len tak nevidí. Už si niekde videl kabelky zo starých platní?
Lajkuj Brainee.sk na

Silvia Ulrichová sa venuje skutočne kreatívnej práci. Popri zamestnaní vyrába kabelky zo starých, poškodených platní. Áno, počuješ dobre. Ako je však niečo také vôbec možné a ako to všetko vzniká? To sa dočítaš v rozhovore.

Ako ste sa dostali k výrobe kabeliek zo starých platní?

Išlo skôr o nápad mojej kamarátky, ktorá dostala podobnú kabelku od sestry. Začali sme po tom pátrať a ja som si všimla na sashe niečo podobné. Dokonca aj v Čechách vyrábajú kabelky z platní, no my sme to chceli nejako ozvláštniť, najmä aby boli výnimočné a kvalitné.

Väčšinou, sú tieto kabelky tvorené čisto len z platne, takže sú dosť krehké. Snažili sme sa tento nápad nejako doladiť, no kamarátka je dosť zaneprázdnená, tak to zostalo len na mne.

Silvia vyrába popri zamestnaní kabelky zo starých, poškodených platní Silvia vyrába popri zamestnaní kabelky zo starých, poškodených platní Silvia Ulrichová

Kabelky už vyrábate sama, alebo máte nejakú výpomoc?

Pomáha mi aj priateľ, najmä so spracovaním materiálu – napríklad s dierkovaním platní. Okrem toho má tiež kontakty na rôznych ľudí, ktorí mi vytvárajú obrázky. Všetky nápady sú však z mojej hlavy a kabelky vyrábam ja.

Čo je najťažšie na výrobe takýchto kabeliek?

Najťažšie je zohnať dobrý materiál, samotná výroba je oveľa jednoduchšia. Keď už som si myslela, že mám všetko potrebné, až pri výrobe prvej kabelky som si uvedomila, čo všetko ešte potrebujem. Všetok materiál som definitívne zohnala za rok a pol. Platne spájam pomocou koženky, je oveľa pevnejšia ako textil, takže všetko musím zanitovať. Tým, že je platňa podlepená doskou, tak sa nezničí.

Nápadité kabelky sa hodia takmer ku každému štýlu Nápadité kabelky sa hodia takmer ku každému štýlu Silvia Ulrichová

Výrobu ste rozbehli počas pandémie. Veľa podnikov skrachovalo, ľudia prišli o prácu, nemali ste strach, že sa kabelky nebudú predávať?

Nápad vyrábať kabelky z platní vznikol už pred pandémiou. Samozrejme, že som sa bála, keďže materiál na výrobu je dosť nákladný, takže majú aj vyššiu cenu, ako napríklad kabelky v nejakom obchodnom reťazci. Dlho som nad ich výrobou premýšľala, no je to v prvom rade o tom, že ma to baví. Každú kabelku, ktorá sa nepredá, si nechávam, pretože sa mi páčia. Viem, že sa hodia takmer ku každému štýlu, takže si myslím, že si nájdu svoje fanúšičky.

Pri výrobe používate staré, vyradené platne. Odkiaľ ich získavate? Kde nakupujete ostatný materiál?

Platne kupujem po rôznych bazároch, cez internet. Sú zberatelia, pre ktorých jemne poškriabané platne nemajú hodnotu a tak ich predávajú za nižšiu cenu. Aj napriek tomu, že by už skákala v gramofóne. Mala som však aj obdobie, keď som nevedela nájsť nič. Teraz sa mi ozvala aj jedna pani, ktorá mi veľké množstvo platní darovala. Samozrejme, obdarovala som ju kabelkou, keďže mi veľmi uľahčila prácu. Okrem toho ich kupujem aj na rôznych burzách. Čo sa týka zvyšného materiálu, nity sa na Slovensku nedajú zohnať, objednávam ich zo zahraničia na internete. Takisto nakupujem aj koženku či textil. Potlač mi vytvára jeden pán, ktorému pošlem návrhy obrázkov a on si nejaké vyberie.

Niektorí zberatelia jej platne aj darujú Niektorí zberatelia jej platne aj darujú Silvia Ulrichová

Každý nejako začínal, pamätáte si ešte na prvú kabelku, ktorú ste vytvorili? Ako vyzerala?

Pamätám, pretože ju nosím. Je krásna, horčicová s Marilyn Monroe a striebornými doplnkami.

Ako dlho Vám trvá výroba jednej kabelky?

Zo začiatku to bolo veľmi zdĺhavé. Teraz ju vytvorím za dve hodiny, avšak je to individuálne. Výroba jednej pánskej tašky mi trvala napríklad okolo štyroch hodín, bolo to dosť náročné. Hovorím však iba o samotnom pospájaní kabelky, nepočítam prípravu materiálu a farebných kombinácií, na ktoré pozerám aj niekoľko dní, kým ma nejaká osloví. Avšak tým, že mám deti a musím od práce neustále odbiehať, jednu kabelku neurobím naraz, takže je to individuálne.

Silviina prvá kabelka s motívom Marilyn Monroe Silviina prvá kabelka s motívom Marilyn Monroe Silvia Ulrichová


Venujete sa tomu vo voľnom čase, ste na materskej a pracujete na polovičný úväzok v obuvi. Ako to všetko zvládate?

Niekedy sama neviem, ako. Vždy všetko je však na úkor niečoho. Keď som s deťmi, nemôžem robiť kabelky, keď som v práci, nemôžem byť s deťmi... Vždy si však nájdem nejaký priestor a čas, napríklad keď deti spia. Kabelky neplánujem predávať vo veľkom. Preto ich stále robím svojím tempom, tak, aby boli kvalitné. Keď napríklad potrebujem súrne nejakú dokončiť, pomáhajú mi aj deti.

Zo začiatku bol proces výroby veľmi zdĺhavý Zo začiatku bol proces výroby veľmi zdĺhavý Silvia Ulrichová

Nerozmýšľali ste nad tým, že by ste značku rozbehli naplno a zanechali napríklad prácu v obuvi?

Áno, je to môj plán, na druhej strane ma veľmi baví aj práca v obuvi. Som tam totiž viac ako päť či šesť rokov. Kabelky vyrábam na živnosť, takže teoreticky si viem predstaviť, že by som značku rozbehla naplno. Mňa však veľmi inšpirujú aj topánky, ktoré predávam v obuvi. Napríklad, jedny mohutné čižmy mi vnukli nápad vytvoriť kabelku, ktorá je tiež masívna a výrazná. Naberám tam aj inšpiráciu a občas túto prácu v obuvi beriem ako únik z reality, kde si navyše aj oddýchnem. Ak si však kabelky nájdu fanúšikov a budú sa predávať, tak ich začnem vyrábať vo veľkom.

Čo vám prináša najväčšiu inšpiráciu pri práci?

Sú to aj topánky ktoré predávam, avšak väčšinou rôzne retro veci. Teraz napríklad na objednávku pripravujem kabelku s potlačou z filmu Raňajky u Tiffanyho. Pokiaľ ma niekde niečo zaujme, už mám v hlave určitú predstavu, ako bude kabelka vyzerať.

Ak si kabelky nájdu fanúšikov a budú sa predávať, začne ich vyrábať vo veľkom Ak si kabelky nájdu fanúšikov a budú sa predávať, začne ich vyrábať vo veľkom Silvia Ulrichová

Vyrábate aj kabelky pre pánov. Čím sa odlišujú od tých pre dámy?

Určite tam je rozdiel. Dámske kabelky majú zaťahovateľné saténové vrecko, pánska kabelka na zips. Okrem toho sa chystám robiť aj ruksaky pre dámy, tie by sa tiež zatvárali pomocou zipsu.


Čiže plánujete aj výrobu batohov z platní?

Áno, jeden ruksak už mám aj navrhnutý, no pred Vianocami bolo celkom dosť objednávok, takže ešte nie je dokončený. Mám viacero nápadov, platne by sa mohli dať zrezať, takže by ruksaky mohli mať aj iný tvar ako okrúhly.

Silvia tvorí aj kabelky pre pánov Silvia tvorí aj kabelky pre pánov Silvia Ulrichová

Akým spôsobom sa snažíte udržať v čo najlepšej pohode, najmä teraz počas pandémie?

Asi vďaka mojej zaneprázdnenosti. Myslím si, že na druhej strane máme veľké šťastie, že sa môžeme teraz viac venovať rodine. Rozumiem ženám, ktoré majú doma deti, musia sa s nimi učiť a sú veľmi zaneprázdnené, pretože sama mám doma dve malé deti. Musíme sa však vedieť aj trochu uvoľniť.

Aké máte ďalšie plány?

Chystám sa kabelky predstaviť na jednej módnej prehliadke, ktorá mala byť už teraz v decembri, no kvôli pandémii sa neuskutočnila. Pozvala ma na ňu módna návrhárka Andrea Koreňová. Myslím si, že keď zladíme kabelky s krásnymi šatami z jej dielne, tak to bude vyzerať úžasne. Okrem toho budem vymýšľať, aký módny kúsok by sa dal z platní ešte zhotoviť.

Čo je Vaším najväčším snom?

S rodinou by sme chceli ísť na nejakú exotickú dovolenku. Okrem toho dúfam, že si veľa dievčat nájde svoj obľúbený kúsok a ja ich budem aj naďalej tešiť prostredníctvom kabeliek.

Kabelky si rozhodne nájdu svoje fanúšičky Kabelky si rozhodne nájdu svoje fanúšičky Silvia Ulrichová

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:06