Tieto tri ženy s alopéciou búrajú štandardy krásy: Počas veľkého svadobného dňa sa nebáli byť samy seboufacebook.com/Femina, facebook.com/Salon Juan
StoryEditor

Nevesty hrdinky: Trpia alopéciou, svoj svadobný deň si však užili ako bohyne

ros23.10.2021., 12:00h
„Ak si ma niekto nechce vziať len preto, že nemám vlasy na hlave, prečo by som sa mala za neho vydávať?“ hovorí jedna z neviest.
Lajkuj Brainee.sk na

Tanya Maheshwari (27) vyrastala v meste Dillí v Indii, avšak pred štyrmi rokmi sa presťahovala do Hong Kongu. Už päť rokov bojuje s alopéciou, ochorením, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov. V deň, o ktorom predpokladala, že bude jedným z tých najšťastnejších cvhíľ jej života, dostala migrénu a ochromila ju bolesť v krku. Počas svojho veľkolepého svadobného dňa si však parochňu na hlavu nenasadila, informuje portál Vice.

„Namiesto zábavy som sa cítila neprirodzene a nepríjemne. Všetky nevesty, s ktorými som sa stretla, vždy hľadali spôsoby, vďaka ktorým by mali luxusné účesy. Mala som pocit, že nemám inú možnosť, ako nosiť parochňu, pretože nikto v mojom okolí nikdy nepočul ani nevidel holohlavú nevestu,“ opísala Tanya svoje pocity. Nezvládla by mať na hlave niekoľko kilogramovú parochňu. 

Alopécia je obzvlášť náročná pre ženy v tých krajinách, kde sa vlasy považujú za symbol ženskosti, plodnosti, mladosti či krásy. Spoločnosť na tieto nevesty vyvíja neviditeľný tlak, aby počas svadby vyzerali dokonale. 31-ročná výskumníčka rakoviny Anamarie „Ana“ Tan žijúca v Los Angeles tvrdí, že nevesty pociťujú pred svadobným dňom povinnosť splniť určitý štandard krásy. „Vždy som obdivovala klasický a nadčasový vzhľad, no oveľa väčšmi sa mi páči, keď niekto vytŕča z davu,“ tvrdí odborníčka.

V niekoľkých ázijských komunitách sa za symbol krásy považujú dlhé lesklé rovné čierne vlasy. Aj Ana snívala o takejto korune krásy, keďže má filipínske korene. Predstavovala si samu seba, ako sa vydáva s dokonale hladkými vlasmi. Nikdy totiž nevidela holohlavú nevestu, a tak si nedokázala ani predstaviť, že by sa vydávala bez parochne.

Napriek podpore priateľov a rodiny počúvala vety ako: „Je mi ťa tak ľúto“, „Máš šťastie, že tvoja tvár je taká pekná“, „Aspoň si neprišla o vlasy kvôli rakovine“ či „Páni. Byť celá plešatá? To by som nikdy nedokázala!“ Tieto ľútostivé komentáre jej však nijako nepomáhali. Keď sa pred tromi rokmi rozhodla vydať, bola si istá, že nechce, aby ju žiaden z týchto štandardov krásy – západných či ázijských – neovplyvnil. Splnila všetky očakávania priateľov a rodiny a počas veľkolepého svadobného dňa si nedala žiadnu parochňu.

„Na našej svadbe som sa cítila najautentickejšie a najkrajšie len s mojou holou hlavou. Cítila som sa výnimočne. Bola som sebavedomá, bezstarostná,“ spomína na svoj veľkolepý deň. Chce byť príkladom pre ostatné nevesty s alopéciou a dúfa, že ich posilní jej príbeh.

Hodnota človeka sa neukrýva vo vlasoch

Ďalšou inšpiratívnou ženou je aj 29-ročná latino američanka Gabriela “Gaby” Caringer z Kanady, ktorá sa živí ako kaderníčka na voľnej nohe. Alopéciu jej diagnostikovali pred šiestimi rokmi a úplne ju šokovalo, keď po dovŕšení dospelosti prišla o všetky vlasy. Ako kaderníčka má skúsenosti s nevestami, ktoré kladú veľký dôraz na svoje svadobné účesy. Pokiaľ nespĺňajú ich očakávania, sú prinajmenšom rozrušené. Gabrielu alopécia naučila, že vlasy ženu nedefinujú. Naša hodnota závisí od nášho správania.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gaby Caringer (@gabycaringer)

Aj ona zo začiatku nosila na verejnosti čiapky či klobúky, no vďaka príbuzným sa na svadbe objavila bez nich. „Pamätám si, ako som vstúpila do svadobného butiku a konzultantke som povedala, že budem plešatou nevestou. Tá mi odpovedala: Nie, budete nevestou. Je to každodenný boj, ktorý mi pripomína, že moja hodnota nepochádza z toho, ako vyzerám, čo mám alebo nemám. Pripomínam si, že som krásna, hodná, mocná a predovšetkým som Gaby bez ohľadu na to, či mám holú hlavu,“ tvrdí.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gaby Caringer (@gabycaringer)

Nie vždy sa však ženy s alopéciou stretnú s pochopením. Bohužiaľ, ani ich vlastná rodina nedokáže akceptovať, že sa budú vydávať bez parochne. Mladej žene menom Neehar Sachdeva, ktorá v súčasnosti žije v Texase, diagnostikovali alopéciu, keď mala len šesť mesiacov. Celé roky nosila parochňu, v škole ju šikanovali. Po tom, čo jej vlasy začali veľmi vypadávať, sa rozhodla oholiť si hlavu. Najsmutnejšie na tom je to, že ani jej najbližší ju nepodporovali. „Kto si ťa vezme, ak si oholíš hlavu?“ Opýtala sa jej raz babička.

„Aj napriek tomu, že som mala alopéciu, chodievala som aj na rande,“ spomína Neehar. „V skutočnosti sa jeden z mojich bývalých so mnou rozišiel, pretože jeho mama neprijala moju plešatosť.“ Nakoniec sa rozhodla reprezentovať ženy trpiace alopéciou. Vďaka svojej kampani #TheBaldBrownBride sa snaží budúcim nevestám pomôcť v tom, aby boli na svadbe samy sebou. 

„Alopécia je pre mňa skrytým požehnaním. Ak si ma niekto nechce vziať len preto, že nemám na hlave vlasy, prečo by som sa za neho mala vydať? Po tom, čo som si oholila hlavu, som bola schopná prijať samu seba. Teraz chcem, aby ostatné nevesty videli, ako krásne môžu vyzerať bez vlasov,“ vysvetľuje Neehar.

Parochňa nie je pohodlná

32-ročná konzultantka pre ľudské zdroje a marketing Kylie Bamberger z Kalifornie v USA mala na rozdiel od Neehar šťastie na rodinu, ktorá chcela, aby bola na svojej svadbe sama sebou. Alopéciou začala trpieť už ako dvanásť ročná. Napriek skúšaniu rôznych spôsobov liečby, ako sú steroidné injekcie na podporu rastu vlasov, korunu krásy neustále strácala. Neskôr sa rozhodla oholiť si hlavu. Už v priebehu niekoľkých rokov sa cítila oveľa pohodlnejšie ako s vlasmi.

„Existuje štandard krásy, ktorý musia splniť všetky ženy, no svadobné štandardy predstavujú asi desať násobne vyšší tlak na nevestu,“ uvádza Kylie Bamberger. „Od nevesty sa očakáva, že bude celá v bielom, bude mať perfektné vlasy, dokonalý makeup, tie najlepšie topánky na podpätku. Musela som najskôr prijať samu seba, aby som bola príkladom pre tisícky ďalších neviest, ktoré sa boja prijať svoju pravú tvár.“

Kylie dúfa, že je príbeh inšpiruje aj ostatné ženy, aby sa rozhodli samy za seba. Okrem toho sa snaží nevesty s alopéciou povzbudiť, aby  počas svojho veľkého svadobného dňa zažiarili aj bez parochne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:38