tragické osudy youtuberov
StoryEditor

Tragické osudy youtuberov. Niektorí natočili vlastnú smrť, iní pred samovraždou vysielali varovné signály

som18.02.2022., 09:30h
Niekedy sa nám až rozum zastavuje, čo dokážu youtuberi spraviť pre pár lajkov a videní. Kaskadérske kúsky niektorým nevyšli a stálo ich to život. Iní streamovali, ako bojujú s depresiami a úzkosťami, no fanúšikovia a rodina im pomôcť nedokázali.
Lajkuj Brainee.sk na

Apetor

57-ročný svojrázny youtuber Tor Eckhoff  z Nórska známy ako Apetor zahynul počas toho keď natáčal, ako pláva pod ľadom. Až absurdne vyznieva fakt, že iba päť dní pred smrťou natočil video, v ktorom pri príležitosti svojich 57 rokov hovoril, že ešte nezomrel a stále žije.

Apetor sa stal známy vďaka videám, v ktorých predvádza kúsky extrémneho otužovania v pannenskej prírode. Vo videách skáče do ľadových jazier, chodí bosý po snehu, korčuľuje sa polonahý či pláva pod ľadovými kryhami. Pri svojich kúskoch popíja vodku (v jednom z videí pije aj Tatranský čaj). V bežnom živote vraj alkoholu neholdoval.

Žiaľ, vášeň pre otužovanie sa mu stala osudnou. Zomrel počas natáčania YouTube videa. Zostal pod jazerom príliš dlho a dostal sa do hypertermického šoku a zahynul, záchranári už konštatovali iba jeho smrť.

Jeho kariéra na YouTube trvala od roku 2006 až do jeho smrti v roku 2021, hoci jeho kanál si prvýkrát začal získavať popularitu v roku 2011. Videá, v ktorých okrem občasného mumlania pár viet väčšinou mlčal, boli populárne po celom svete, najmä v Poľsku. 

​Mnohí ich oceňujú pre umelecké prevedenie. Hoci to o ňom málokto vie, mal vyštudovanú históriu, filozofiu a severskú literatúru na univerzite v Bergene. Napriek úspechu sa zo svojich videí neuživil, tvoril ich predovšetkým pre svoje potešenie. Pracoval v továrni na farby.

The King of Random

Hovoril si The King of Random a jeho kanál na YouTube sledovalo 11 miliónov ľudí. Bavil ich náhodnými pokusmi a domáckymi projektmi. Niektoré veci fanúšikovia poznali z hodín fyzik, iné boli odpoveďami pre tých najšialenejších zvedavcov. Volal sa Grant Thompson a zmizol v dobe najväčšej slávy. Policajti už našli iba jeho telo s pripnutou kamerou. Zahynul pri nehode počas paraglidingu, ktorú si celú natočil.

Medzi jeho najlepšie videá patrí výroba slizu či najväčšieho gumového hada a jedlého lega zo želatíny. Ukazoval, ako zmraziť nemrznúcu zmes, ako sa dostať kancelárskou sponkou z policajných pút alebo ako založiť oheň len s pomocou igelitového vrecka.

Obsahu jeho kanálu časom stúpala kvalita – z videí vyrábaných len vďaka mobilu v pivnici sa čoskoro stali profesionálne natáčané krátke filmy. A tomu zodpovedala aj jeho fanúšikovská základňa. Raz mal dokonca aj problém so zákonom. Za vlastníctvo výbušných zariadení mu hrozilo 15 rokov vo väzení. Nakoniec ho sudca nechal ísť s podmienkou, že natočí dve videá o nebezpečenstve, ktoré pri takýchto experimentoch hrozí.

Sám ale pri jednom takomto pokuse nakoniec zomrel. V júli 2019 ho rodina nahlásila ako nezvestného. ​​Policajtom sa ho podarilo nájsť pomocou GPS, ktorú mal pri sebe. Zomrel pri paraglidingovej nehode, ktorú si celú natočil na kameru. Podľa záberov sa náhle zmenil prúd vzduchu, ktorý spôsobil zlyhanie padáku. Pád trval iba štyri sekundy a Grant bol na mieste mŕtvy.

Jeho kanál však stále žije. Experimenty skúšajú jeho kolegovia, ktorí mu pomáhali s obsahom jeho kanála.

Majo Seman

Len 20-ročný youtuber zo Slovenska Majo Seman, ktorého na sociálnych sieťach sledovalo množstvo mladých ľudí, zahynul minulý rok iba pár dni pred narodeninami. Na Instagrame ho sledovalo viac ako 60-tisíc ľudí. Na YouTube ho sledovalo dokonca 100-tisíc fanúšikov. Otvorene hovoril o svojej závislosti a problémoch, s ktorými sa potýkal od raného veku. Týždeň pred svojou smrťou ohlásil, že je bez drog už mesiac. Tragickú smrť mladého youtubera oznámila jeho mama. „Majko už nenatočí žiadne video. Dnes mi polícia oznámila, že môj syn zomrel. Nedokázala som ho ochrániť, mrzí ma to.“ 

Etika

Desmond Daniel Amofah, ktorého mnohí fanúšikovia Nintenda poznajú pod prezývkou Etika, bol známy streamer a jeho smrť vyvolala v hernej komunite obavy o duševné zdravie po tom, čo bola príčina smrti milovanej hviezdy určená ako samovražda utopením.

Tento incident bol obzvlášť traumatizujúci, pretože Etikine samovražedné myšlienky vyšli najavo prostredníctvom videí na YouTube, ktoré platforma odstránila z dôvodu porušenia podmienok. Odborníci sa domnievajú, že jeho správanie malo všetky varovné signály, ktoré ak by ich zachytili včas, mohli pomôcť zabrániť jeho samovražde.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:09