Tento zákaz sa týka najmä všetkých kórejských chlapčenských skupíninstagram.com/realstraykids, instagram.com/bts.bighitofficial
StoryEditor

Čína zakázala „zženštilých“ mužov, vraj sú pre mladých zlým príkladom

Radka Rosenbergová04.09.2021., 10:00h
Len nedávno sa objavili správy o tom, že najväčší štát východnej Ázie obmedzil deťom hranie videohier. A to nie je všetko. Teraz plánujú bojovať aj proti kórejským hudobným skupinám. 
Lajkuj Brainee.sk na

Čínsky štátny televízny regulátor zakázal predvádzanie „zženštilých“ mužov a vyzval na podporu „mužnejších“ vzorov. Na televíznych obrazovkách ich nechcú. Vraj sú zlým príkladom pre mladšie generácie, uvádza portál ladbible.com.

Generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny a prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching plánuje skúmať podnikanie, vzdelávanie, kultúru a náboženstvo v krajine. Mali by totiž podľa neho presadzovať záujmy komunistov.

To zahŕňa napríklad aj zakázanie účinkovania „zženštilých“ mužov v médiách, pretože je to podľa nich neestetické. Čínsky štátny regulátor použil pri svojom oznámení hanlivé slovo „niang pao“, čo v podstate znamená babský.

Takýmto spôsobom plánujú zastaviť akýkoľvek vplyv napríklad chlapčenských hudobných skupín, ktoré sa do Číny dostali z Južnej Kórey a Japonska. Krajina sa obáva, že táto nedostatočná propagácia „mužnejších chlapov“ zničí mladšie generácie. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stray Kids (@realstraykids)

A to nie je všetko. Čína tiež plánuje zakázať propagáciu vulgárnych celebrít internetu“ a „energicky propagovať vynikajúcu čínsku tradičnú kultúru, revolučnú kultúru a vyspelú socialistickú kultúru“. Vysielatelia by sa mali vyhýbať výkonným umelcom, ktorí „porušujú verejný poriadok“ alebo „stratili morálku“, uviedol regulátor mediálneho obsahu. Programy o deťoch celebrít sú tiež zakázané, píše dailymail.

V zábavnom mediálnom priemysle sa tento zákaz okamžite odzrkadlil. V sobotu mikroblogová platforma Weibo Corp pozastavila tisíce účtov pre fanúšikovské kluby, ktoré obsahovali rôzne príspevky s kórejskými chlapčenskými skupinami. Zo streamovacích platforiem zmizla bez vysvetlenia aj populárna čínska herečka Čao Wej. Jej meno jednoducho vymazali z titulkov filmov a televíznych programov. Iná herečka, Zheng Shuang dostala pokutu 46 miliónov dolárov za daňové úniky.

Autority tvrdia, že ide o „politickú transformáciu a návrat k pôvodnému poslaniu Komunistickej strany Číny, návrat k centralizmu a k socializmu.“ Navyše, minulý týždeň koloval na sociálnych sieťach zoznam „zle sa správajúcich celebrít“, ktoré Peking údajne zaradil na čiernu listinu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vicki (@vicki_zhaowei)

Tento krok prichádza v čase, keď sa Peking pokúša zasiahnuť nielen proti západným hodnotám, ktoré kultúra celebrít propaguje, ale aj voči moci, čo má bohatá elita. Do nej totiž spadajú miliardári a majitelia čínskych technologických firiem.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:56