Hudba nám pomáha zvládnuť pandémiu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Hudba ako liek na pandémiu? Výsledky tejto najnovšej štúdie ťa veľmi prekvapia

TASR26.07.2021., 13:42h
Počas lockdownu v roku 2020 vykonali experiment, vďaka ktorému zistili, že hudba pomáha ľuďom lepšie zvládať covidovú pandémiu.
Lajkuj Brainee.sk na

Hudba ľuďom pomáha lepšie znášať stres a ďalšie stavy v čase krízy – vrátane koronavírusovej pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky štúdie Inštitútu Maxa Plancka pre empirickú estetiku.

Uvedenú štúdiu tento inštitút so sídlom v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom uskutočnil počas lockdownu v apríli a máji 2020. Zúčastnilo sa na nej viac ako päťtisíc osôb z Francúzska, Indie, Nemecka, Spojeného kráľovstva, Talianska a USA. Štúdia sa uskutočnila prostredníctvom internetového dotazníka.

Ľudia, ktorí v súvislosti s pandémiou pociťovali negatívne emócie, využívali hudbu na zmiernenie depresií, strachu a stresu. V prevažnej miere využívali počúvanie hudby.

Hudbu využívame na zmiernenie depresií, strachu či stresu (ilu) Hudbu využívame na zmiernenie depresií, strachu či stresu (ilu) unsplash.com

Ľuďom, ktorí si počas krízy udržiavali pozitívnu náladu, hudba slúžila ako náhrada spoločenského kontaktu. Počúvanie hudby a aj jej interpretácia im podľa štúdie poskytovala pocit spolupatričnosti a spoločnosti. Interpretácia hudby navyše slúžila ako príležitosť na sebareflexiu.

Výsledky štúdie takisto upozorňujú na významnú úlohy novovzniknutých skladieb o pandémii alebo starších skladieb, ktorých text bol pandémii prispôsobený.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:28