TASR/Yui Mok/PA via AP
StoryEditor

Topia sa v miliónoch. Toto sú najúspešnejší a najbohatší raperi súčasnosti

Miroslav Kamody16.06.2021., 07:00h
Byť slávnym umelcom so sebou prináša nielen stratu súkromia a milióny fanúšikov po celom svete, ale aj plné bankové účty.
Lajkuj Brainee.sk na

Chceš vedieť, kto zarába milióny a kto miliardy? Tak si pozri náš rebríček, ktorý okrem iného ukazuje, že pokiaľ chce byť umelec naozaj v balíku, robiť hudbu jednoducho nestačí.

8. Drake (180 miliónov dolárov)

Drake pôvodne začínal ako herec v seriáli Degrassi: The Next Generation. Na hudobné výslnie ho dostal až Lil Wayne so svojim hudobným vydavateľstvom. V roku 2010 vydal svoj platinový debut Thank Me Later, ktorý sa dostal na prvé miesto v amerických, kanadských a britských hitparádach.

V rebríčku Hot Rap Songs nemal nikto toľko songov, ako práve on a jeho fanúšikovia momentálne čakajú na vydanie albumu Certified Lover Boy. Drake núdzu o peniaze nemá, pretože okrem nehnuteľností v Kanade a Spojených štátoch sa môže pochváliť aj súkromným Boeingom 767.

7. Usher (180 miliónov dolárov)

Američan Usher Raymond IV sa môže pochváliť naozaj plodnou kariérou. Billboard ho v roku 2009 zaradil na druhé miesto najúspešnejších umelcov dekády. Jeho najúspešnejším albumom je The Confessions z roku 2004, ktorý sa stal najrýchlejšie predávaným R&B počinom.

Usher, rovnako ako ostatní, nezarába primárne na hudbe. Spolu s talentovým manažérom Scooterom Braunom vlastní label RBMG Records a okrem toho založil aj neziskovú organizáciu Usher's New Look. Výsledkom je v roku 2021 jeho čistá hodnota na úrovni 180 miliónov dolárov.

6. Master P (200 miliónov dolárov)

Master P si celý život išiel za svojimi snami. Získal dva kontrakty v NBA a zahral si aj v niekoľkých filmoch. Jeho kariéru naštartoval album Ice Cream Man, medzi legendy sa zaradil v roku 1997 platinovým singlom Make 'Em Say Uhh!. Dokopy vydal až pätnásť albumov.

S úspechom prišli aj peniaze, ktoré úspešne investoval do hudobného vydavateľstva No Limit Records. Je CEO P. Miller Enterprises a online televízie Better Black Television, ktorá však dlho nefungovala. Svoje stále sa rozširujúce impérium zjednotil pod No Limit Enterprises. Čistá hodnota jeho majteku sa tak vyšplhala až na 200 miliónov dolárov.

5. Eminem (230 miliónov dolárov)

Raper Marshall Bruce Mathers III patrí k najúspešnejším umelcom na planéte a zároveň najpredávanejším hudobným umelcom dekády 2000 až 2009. Na konte má desať albumov na 1. mieste v americkom rebríčku Billboard 200 a celosvetovo sa ich predalo viac ako 100 miliónov.

Aj to je možno dôvod, prečo sa Eminem sústredil hlavne na hudbu a biznis išiel bokom. Spolu so svojím manažérom založili vlastné vydavateľstvo Shady Records. Okrem toho má vlastnú rozhlasovú reláciu na Sirius XM Radio a pochváliť sa môže aj Oscarom za skladbu k filmu 8. míľa.

4. Dr. Dre (820 miliónov dolárov)

Obrovský skok v čistej hodnote predstavuje Dr. Dre, producent, ktorý dal priestor mnohým svetoznámym raperom a dotiahol ich na vrchol hudobných rebríčkov. Je CEO vydavateľstva Aftermath Entertainment.

Už v roku 2014 mal jeho majetok hodnotu 550 miliónov dolárov. Zvrat však prišiel po tom, ako spoločnosť Apple odkúpila za tri miliardy jeho firmu Beats Electronics. Dre vlastnil viac ako 25 percent akcií, čím jeho majetok narástol o stovky miliónov dolárov.

3. Diddy (885 miliónov dolárov)

Sean John Combs bol svojho času najbohatším raperom na svete. Hudobný úspech mu totiž okrem troch cien Grammy priniesol dostatok peňazí, ktoré následne investoval do svojho firemného impéria.

Vlastní obchodnú spoločnosť Bad Boy Entertainment Worldwide, ktorá spravuje nahrávacie štúdio Bad Boy Records, módnu značku Sean John, filmovú, produkčnú spoločnosť Sean by Sean Combs a dve reštaurácie. Aj vďaka tomu jeho majetok atakuje hranicu 900 miliónov dolárov.

2. Jay-Z (1 miliarda dolárov)

Shawn Corey Carter otvára miliardovú časť nášho rebríčka. Víťaz 23 cien Grammy patrí nielen k najúspešnejším hudobníkom, ale aj podnikateľom. So 14 albumami je držiteľom rekordu za najviac albumov sólového interpreta v rebríčku Billboard 200 na prvom mieste. Bol šéfom Def Jam Recordings a jeden zo zakladateľov vydavateľstiev Roc-A-Fella Records a Roc Nation.

Okrem toho je čiastočným vlastníkom Klubu The 40/40. Jay-Z tiež založil módnu odevnú značku Rocawear a je vlastníkom streamovacej hudobnej služby Tidal. Raper a manžel speváčky Beyoncé sa miliardárom stal už v roku 2019 a pred pár mesiacmi predstavil pod názvom Monogram vlastný biznis s marihuanou.

1. Kanye West (3,2 miliardy dolárov)

Kanye spočiatku produkoval single pre veľké herecké mená, postupne sa však presadil sám a v roku 2004 vydal svoj debut. Vtedy ešte netušil, že jeho hodnota v roku 2021 bude viac ako tri miliardy dolárov.

Westova podnikateľská činnosť sa sústredí hlavne na módu, hudobné vydavateľstvá a kreatívne centrá či architektúru. Azda najviac mu pomohla dohoda s Adidas, ktorá vyústila do vydania Yeezy Boost.

Otázkou však momentálne zostáva, o koľko sa mu majetok zníži po rozvode s Kim Kardashian, ktorá 19. februára oficiálne požiadala o ukončenie manželstva so slávnym raperom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 01:08