Vianočná atmosféraTASR/Pavel Neubauer/Unsplash/Lynda Hinton
StoryEditor

TOP výber slovenských piesní, ktoré ti už onedlho budú píliť uši. Jedna pôvodne ani nebola vianočná

Lukáš Kovalčík21.12.2021., 12:00h
Vianočné skladby patria k najkrajším sviatkom roku rovnako ako ryba a zemiakový šalát, či ozdobený stromček. Prinášame ti náš top výber, do ktorého sme zaradili absolútne klasiky, ale aj menej známe, no rovnako dobré piesne.
Lajkuj Brainee.sk na

Počas sviatkov na nás doslova vyskakujú z každého rohu. Stretneš sa s nimi na vianočných trhoch, v televízií, v kostoloch, obchodných centrách, ale aj v práci či doma. Sú skrátka všade. Reč je o vianočných pesničkách. 

Máme ich však radi a neodmysliteľne patria k tej pravej vianočnej atmosfére, preto ich hudobníci skladajú aj naďalej. Ak patríš k ľuďom, ktorí sú už unavení vianočnými odrhovačkami, v nasledujúcom texte ti predstavíme aj menej známe piesne s touto tematikou. Klasiky však chýbať nebudú.

Lojzo a Miro Žbirka- Každý deň budú vraj Vianoce

Notoricky známa pieseň v ktorej spojili sily kapela Lojzo a nedávno zosnulý Miro Žbirka patrí k najznámejším a zároveň aj najlepším slovenským vianočným piesňam. Vedel si však, že pieseň pôvodne vôbec nemala byť vianočná? Líder skupiny Lojzo Marián Kochanský, ju napísal na sklonku osemdesiatych rokov a text piesne hovoril o Nežnej revolúcii a nástupe nového režimu, ktorý na Slovensku vzbudzoval veľké očakávania. Napriek tomu pieseň pôsobila vianočne a ujala sa.

Saténové ruky-Tvrdý darček

Aj k takému klasickému hudobnému žánru, ako sú vianočné piesne, sa dá prispieť kreatívne. Nehovoriac o tom, že výber správneho vianočného darčeku je často kľúčovou vecou k atmosfére sviatočnej pohody. Svoje o tom vie aj bratislavská kapela Saténové ruky, ktorá o tom v roku 2017 nahrala pieseň. Ak ti náhodou ešte nejaký ten darček na tvojom zozname chýba, pusti si pesničku.

Karol Duchoň-Pieseň o decembri

Legenda slovenskej pop music Karol Duchoň, sa preslávil najmä „svadobnou klasikou“ Čardáš dvoch sŕdc či megahitom V slovenských dolinách, no v roku 1985 vydal aj romanticky ladenú skladbu s názvom Pieseň o decembri. V civilne ladenom texte opisuje zimnú krajinu a prepája to s tematikou lásky k žene. Skladba sa dočkala aj prerábky od skupiny Nocadeň.

Chiki Liki Tu-A-Ježiško

Prešovská alternatívna stálica dala v roku 2013 nový šat skladbe undergroundového pesničkára Eda Klenu, a vznikla tým jedna z najkrajších domácich vianočných piesní. O ktorej si (možno) ani nepočul. Komerčné rádia ju totiž absolútne nehrávajú. Skladba hovorí o podstate Vianoc, ktorou nie sú materiálne darčeky, ani dobré jedlo, ale to, že ľudia dokážu byť aspoň na malú chvíľu v roku lepší jeden k druhému.

Ó, chýr preblahý

K Vianociam neodmysliteľne patria aj koledy. Jednou z najlepších je práve táto pieseň, ktorá sa už dlhé roky spieva v mnohých slovenských domácnostiach, a závidieť by nám ju mohli pokojne aj v zahraničí. Koledy boli známe už od 10. storočia, ale odovzdávali sa iba ústnou tradíciou. Zachované písanou formou sú od 17. storočia. Túto dojemnú pieseň si mohol často počuť najmä počas sprievodu koledníkov s betlehemom.

Hex - Vianočný Karol

Slovenská popová legenda nahrala túto skladbu už pred viac ako dvadsiatimi rokmi, no dodnes zostáva aktuálnou. Veď čo je viac vianočné ako stretnutie s priateľmi pri punči či kapor vo vani? Príjemný gitarový riff a chytľavý refrén ti zaručene vyčaria úsmev.

Korben Dallas-Dar

Kapela, ktorá je obľúbená nielen vo vodách alternatívy, ale aj u mainstreamového publika, tiež svojim kúskom prispela do mozaiky slovenských vianočných piesní. V skladbe sa s nadhľadom spieva o tom, ako východniari tesne pred Vianocami opúšťajú Bratislavu a že pokoj je to, čo si na sviatkoch asi vážime najviac. Hudobne je nasiaknutá bluesom a soulom.

Tichá noc, svätá noc

Tak bez tejto koledy, sa dajú Vianoce predstaviť len ťažko. Pieseň pochádza z Rakúska, no počas rokov si ju osvojilo obrovské množstvo krajín a bola preložená do viac ako 200 jazykov. Stretnúť sa s ňou môžeš nielen v kostoloch, ale aj na adventných a predvianočných koncertoch, v domácnostiach či v obchodných centrách. Počas sviatkov je táto pieseň skrátka všade, no na kráse jej to neuberá.

Pavol Habera, Karel Gott, Peter Dvorský - Svet lásku má

Veľkolepá skladba v ktorej sa stretli tri výrazné osobnosti československej hudobnej scény, je dnes už vianočnou klasikou. Emotívnu pieseň na nahrávke z roku 1996 hudobne doprevádza Slovenská filharmónia. Emotívnu pieseň na nahrávke z roku 1996 hudobne doprevádza Slovenský filharmonický orchester. Pieseň bola v dobe svojho vydania obrovským hitom a popularite sa teší dodnes.

Páči sa ti náš výber?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:23