TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Legenda odišla, dokonalé piesne zostávajú. Pripomeňte si najznámejšie hity Mekyho Žbirku

Miroslav Kamody10.11.2021., 17:12h
Hudba slovenskej legendy tu s nami zostane navždy. Pripomeň si ju spolu s nami.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko ako blesk z jasného neba zasiahla správa o úmrtí speváka Miroslava Žbirku. Ten zomrel dnes vo veku 69 rokov. Správu medzitým potvrdil aj jeho PR manažér Rado Mešša. Spevák pred pár týždňami písal na sociálnej sieti Instagram, že ho dostihol nejaký zakerný bacil a skončil na infúzkach. „Posielajte energiu, budem ju potrebovať,” napísal.

Slovenská spevácka legenda už síce nie je medzi nami, no hudba Mekyho Žbirku tu s nami zostane už navždy. Prvé kroky jeho kariéry viedli na bratislavské Račianske mýto, kde hrával skladby pre seba i kamarátov. Zväčša išlo o repertoár skupín The Beatles, The Rolling Stones, Elvisa Presleyho či iných populárnych hudobníkov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Jeho devízou popri hre na gitare bola aj angličtina a texty, ktoré vďaka mame nemal iba odpočúvané z rádia a nahrávok. V sedemdesiatych rokoch pôsobil v Orchestri Gustáva Broma a v Orchestri Gustáva Offermanna, s ktorými absolvoval mnohé zahraničné zájazdy.

​Neskôr sa preslávil ako člen skupiny Modus, jednej z najvýznamnejších skupín v histórii slovenskej populárnej hudby. V roku 1980 začal svoju úspešnú sólovú kariéru. Pripomeň si spolu s nami jeho najznámejšie hity, ktoré v tebe vyvolajú množstvo emócií.

Nádherná romatická balada bola pôvodne omnoho smutnejšia. Textár Kamil Peteraj skladbu pôvodne napísal ako Čierny kvet, no kvôli kontrole a účasti na Bratislavskej lýre text zmenili.

Pieseň 22 dní je úvodnou skladbou zo štvrtého štúdiového albumu od slovenského speváka a hudobníka Miroslava Žbirku. Album s názvom Nemoderný chalan vyšiel v roku 1984. Žbirka ho nahral so svojou sprievodnou skupinou Limit.

Balada o poľných vtákoch sa objavila na prvom sólovom albume s názvom Doktor Sen. Textárom skladby bol Kamil Peteraj, s ktorým Žbirka často spolupracoval.

Atlandíta patrí k najprecítenejším a najemotívnejším skladbám, ktoré Meky Žbirka kedy nahral. Mnohým spôsobuje zimomravky vždy, keď ju počujú.

Zhudobnená báseň Miroslava Válka sa mnohým spája so školskými časmi, keď sa ju museli učiť naspamäť na hodinu literatúry. Okrem toho je horkosladkým vyznaním lásky, pri ktorom si každý z nás predstaví inú osobu. 

Miroslav Žbirka a Marika Gombitová spoločne naspievali množstvo romatických hitov, ktoré sa ľuďom dokázali vryť pod kožu.

Spoločne vystupovali v skupine Modus, s ktorou v roku 1977 získali spolu s Jankom Lehotským Zlatú Bratislavskú lýru za skladbu Úsmev.

Okrem piesní sa spoločne s Marikou Gombitovou objavili aj v televíznom muzikáli Neberte nám princeznú. Jedným z ďalších krásnych duetov bola skladba Nespáľme to krásne v nás.

Pieseň Čo bolí, to prebolí je duet s českou speváčkou Marthou. Okrem toho sa tak volá aj biografia, ktorú Žbirka vydal v roku 2012 pri príležitosti svojho jubilea.

Silná skladba o prvej láske sa každému musela vryť do pamäte. Objavila sa na šiestom štúdiovom albume Miroslava Žbirku s názvom Zlomky poznania z roku 1988.

Jednou z najnovších skladieb Mekyho Žbirku je piesen Slovenská. Napísal ju počas pandémie a inšpiroval sa prvým zostrihom filmu Perinbaba a dva svety, ktorý mu ukázal režisér Juraj Jakubisko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:37