StoryEditor

Štát vydá dvadsaťročné dlhopisy

21.12.2005, 23:00

Ministerstvo financií plánuje uviesť na domáci trh prvýkrát v histórii Slovenska štátny dlhopis so splatnosťou 20 rokov. Emisia by mala rozložiť splatnosť portfólia štátneho dlhu a podporiť dlhodobé investovanie na Slovensku. O dlhopisy by mali podľa rezortu financií prejaviť záujem najmä správcovské spoločnosti a poisťovne, ktoré investujú na dlhé trate. V zahraničí plánuje vydať rezort financií emisiu eurobondov v objeme jednej miliardy eur so splatnosťou prevyšujúcou desať rokov.
Vydávať by sa mali v máji
Štát by mal prostredníctvom Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) emitovať 20-ročné dlhopisy s fixným kupónom v máji budúceho roka. "Záujem by mohli prejaviť dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a poisťovne," skonštatoval riaditeľ agentúry Daniel Bytčánek. Poisťovne už podľa neho avizovali záujem o dlhopisy v objeme štyroch miliárd korún. Z plánovaného objemu 40 miliárd korún by agentúra mohla na trhu umiestniť päť až desať miliárd korún.
Čo na to investori?
Nákup týchto dlhopisov bude pre poisťovne podľa portfóliového manažéra dôchodkovej správcovskej spoločnosti ČSOB Vladimíra Šošovičku dobrou voľbou, lebo majú záujem o dlhodobé investície. "Dôchodkové fondy sú tiež investíciou na dlhú trať, v súčasnosti, keď sa očakáva zvýšenie úrokových sadzieb, by to však pre dobré prosperovanie fondov nebolo až také dobré," skonštatoval. DSS by teraz podľa neho preferovali skôr dlhopisy s kratšou splatnosťou.
Z dlhodobého hľadiska je podľa člena Predstavenstva VÚB Asset Managemetnu Gabriela Hinzellera priestor na emisiu 20-ročných bondov. Z krátkodobého hľadiska však trhy ešte do mája môžu priniesť odklon. Z posledného zasadnutia Bankovej rady Národnej banky Slovenska je totiž zrejmé, že prvé zvyšovanie úrokových sadzieb je len otázkou času. "Je otázne, či v prípade zvýšenia úrokových sadzieb bude dostatočný dopyt," dodal. Ak by aj DSS v máji podľa Šošovičku neprejavili o 20-ročné dlhopisy záujem, neskôr ho budú mať.
Bude aj emisia eurobondov
Ministerstvo financií vydalo v tomto roku dlhopisy za 67 miliárd korún s historicky najnižším priemerným úrokovým nákladom 2,95 % p. a. "Dá sa predpokladať, že tak mimoriadne výhodné podmienky sa už pravdepodobne nezopakujú. Ale nepredpokladám, že dôjde k výraznejšej zmene," skonštatoval Mikloš.
V budúcom roku plánuje štát emitovať dlhopisy za 80 až 100 miliárd korún, pričom takmer polovicu bude tvoriť zahraničná emisia. Z celej východnej Európy si Slovensko môže v súčasnosti požičiavať najvýhodnejšie. "Situácia Slovenska je dobrá, preto by sme to chceli využiť aj pri budúcoročných emisiách," skonštatoval Bytčánek.
Hodnota vydaných dlhopisov v roku 2006 je podľa neho len opticky vyššia. "V januári 2007 prvýkrát splácame 40-miliardovú emisiu, ktorú pripravila agentúra. V závere budúceho roku sa preto potrebujeme predzásobiť na splatenie týchto dlhopisov," skonštatoval. Ako dodal, v januári 2006 sú splatné reštrukturalizačné bankové dlhopisy s istinou za 35 miliárd korún a zvyšné emisie naplánované na budúci rok použije agentúra na splácanie existujúcich záväzkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 06:24