Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová počas rokovania Rady OSN pre ľudské práva o situácii na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Komisárka OSN o ruských zločinoch na Ukrajine: Rozsah zabíjania je šokujúci, vraždy vyzerajú byť úmyselné

12.05.2022, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Podľa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej vraždy civilistov na Ukrajine často vyzerajú ako úmyselné. "Boli zabíjaní pri prechádzaní cesty alebo pri odchode z úkrytov, keď hľadali jedlo a vodu. Iní boli zabití, keď utekali vo svojich vozidlách."

Ukrajina a jej spojenci dnes na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva UNHCR odsúdili možné zločiny, ktorých sa Rusko dopustilo od začiatku invázie 24. februára. Mnohé z nich možno považovať za vojnové zločiny, povedala vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Zasadnutia sa prvýkrát ako plnohodnotný člen zúčastnila aj Česká republika.

"V mojej krajine prišli o život tisíce ľudí. Ruské ostreľovanie a streľba sú súčasťou nášho každodenného života," uviedla na úvod rokovania ukrajinská zástupkyňa ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová. "Mučenie a násilné zmiznutia, sexuálne a rodové násilie - zoznam ruských zločinov je nekonečný," povedala vo videoprenose.

Podľa Bacheletovej bolo v posledných týždňoch v okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjev nájdených približne tisíc tiel, OSN tieto prípady preveruje.

"Rozsah nezákonného zabíjania, vrátane dôkazov o popravách bez súdu v oblastiach severne od Kyjeva, je šokujúci," povedala a dodala, že doteraz má informácie o 300 prípadoch. Dôkazy však podľa nej budú pribúdať.

"Tieto vraždy civilistov sa často javili ako úmyselné, vykonávané ostreľovačmi a vojakmi. Civilisti boli zabíjaní pri prechádzaní cesty alebo pri odchode z úkrytov, keď hľadali jedlo a vodu. Iní boli zabití, keď utekali vo svojich vozidlách. Neozbrojení miestni muži boli zabíjaní, pretože ich ruskí vojaci podozrievali z podpory ukrajinských síl alebo z iného potenciálneho ohrozenia, a niektorí boli pred smrťou mučení," povedala Bacheletová.

Na záver zasadnutia, ktoré inicioval Kyjev, má 47 členských štátov Rady hlasovať o rezolúcii, ktorá zvýši právomoci pri vyšetrovaní zločinov na Ukrajine. Očakáva sa, že bude prijatá.

Cieľom Rady OSN pre ľudské práva je presadzovanie a ochrana ľudských práv po celom svete. Orgán svetovej organizácie sídliacej v Ženeve nemôže prijímať právne záväzné rozhodnutia. Môže však schvaľovať zriadenie vyšetrovacích komisií a jeho rozhodnutia predstavujú významný politický odkaz. Už začiatkom marca Rada OSN pre ľudské práva zriadila komisiu, ktorá má možné ruské zločiny vyšetrovať.

Išlo o prvé zasadnutie venované zhoršujúcej sa situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine od chvíle, keď Valné zhromaždenie OSN začiatkom apríla pozastavilo Moskve členstvo v najvyššom orgáne medzinárodnej organizácie pre ľudské práva. Rusko sa rokovania mohlo zúčastniť ako pozorovateľ, túto možnosť však odmietlo.

Zasadnutia sa prvýkrát ako plnohodnotný člen zúčastnila aj Česká republika, ktorá nahradila Rusko. Valné zhromaždenie OSN ju do Rady OSN pre ľudské práva zvolilo v utorok.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 19:44