StoryEditor

Cez hranice s covid pasom

23.04.2021, 00:00
O zmierňovaní následkov pandémie a návrate k „normálnemu“ životu sme sa porozprávali s MAROŠOM ŠEFČOVIČOM, podpredsedom Európ-skej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

ETV: Na čo sa podľa vás treba predovšetkým sústrediť, aby sa „život po covide“ vrátil do normálnych koľají s čo najmenšími negatívnymi následkami?

Vidím dve naliehavé priority. V prvom rade treba čo najskôr zaočkovať väčšinu dospelej populácie a ďalej pracovať na vakcínach, ale aj na liekoch proti koronavírusu a jeho mutáciám. Po druhé: vyrovnať sa s ekonomickými a sociálnymi dôsledkami pandémie kvalitným plánom obnovy, ktorý spolu s rozpočtom EÚ znamená bezprecedentnú šancu posilniť Slovensko aj z dlhodobého hľadiska. No a keďže dozvuky pandémie len tak nevymiznú, za tretiu výzvu považujem poučiť sa. Napríklad zlepšiť postavenie Európy v strategických odvetviach vrátane farmaceutického priemyslu. Alebo správne nastaviť vzdelávanie vo svetle digitalizácie, ktorá pod vplyvom pandémie naberá vyššie obrátky.      

ETV: Akým prínosom môžu byť navrhované digitálne covid pasy?

Digitálne zelené osvedčenie sme navrhli s cieľom uľahčiť voľný a z epidemiologického hľadiska bezpečný pohyb v rámci EÚ počas pandémie. Toto osvedčenie má potvrdiť, že ste zaočkovaní proti covidu, alebo že máte negatívny výsledok testu, prípadne ste toto ochorenie prekonali. Má pritom platiť vo všetkých členských krajinách Únie, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku.

Cez hranice s covid pasom Cez hranice s covid pasom Európska komisia

Takto dnes vyzerajú hybridné rokovania Európskej komisie

ETV: V akom jazyku sa budú tieto osvedčenia vydávať a kde o ne možno požiadať? 

Navrhli sme, aby osvedčenie bolo v jazyku vydávajúceho členského štátu, ale zároveň v angličtine. Chceme tým zlepšiť cezhraničné uznávanie. Každá krajina si určí, kto bude osvedčenie vydávať. Avšak každý subjekt – napríklad nemocnica, testovacie centrum alebo orgán verejného zdravotníctva – ich má vydávať elektronicky alebo papierovo v závislosti od preferencie držiteľa. Obe formy majú obsahovať QR kód so základnými údajmi a digitálny podpis, ktorý bude chrániť pred falšovaním. Európska komisia zriadi elektronickú bránu, prostredníctvom ktorej bude možné overiť ho kdekoľvek v EÚ. Je preto nutné, aby si aj Slovensko splnilo domácu úlohu a včas vybudovalo potrebnú digitálnu infraštruktúru. Pracujeme so šibeničným termínom uviesť toto osvedčenie do praxe v lete.

ETV: Niektorí týmto pasom vyčítajú, že vytvoria diskriminačné prostredie pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní. Budú mať aj oni právo na voľný pohyb? 

V návrhu jasne hovoríme, že osvedčenie má uľahčiť voľný pohyb, no nebude jeho podmienkou. Ako som spomenul, ráta sa aj s potvrdením o negatívnom teste alebo o prekonaní choroby. Ľudia, ktorí nebudú zaočkovaní, musia mať právo na voľný pohyb, ale v prípade potreby sa budú musieť podrobiť obmedzeniam, akými sú testovanie či karanténa.

Digitálne zelené osvedčenie má uľahčiť voľný pohyb v EÚ, no nebude jeho podmienkou

ETV: Budú v týchto pasoch akceptované iba schválené vakcíny a konkrétne druhy testov? 

Osvedčenie bude treba vydať bez ohľadu na druh použitej vakcíny. Pri rušení cestovných obmedzení musia členské štáty pristupovať rovnako k občanom Únie, ktorí sú zaočkovaní vakcínami schválenými na trhu EÚ. Bude na národnom rozhodnutí, či sa rovnaké podmienky budú týkať aj držiteľov osvedčenia o zaočkovaní inou vakcínou.

ETV: Máme sa v súvislosti s týmito osvedčeniami znova pripraviť na kontroly na hraniciach?

Naopak. Zavedenie osvedčenia má uľahčiť voľný pohyb a zmierniť súčasné obmedzenia. Ich overovanie teda nemôže byť dôvod na obnovenie hraničných kontrol. Európska komisia je presvedčená, že tie musia zostať vyslovene krajným riešením.

ETV: Ako pokračuje distribúcia a schvaľovanie vakcín proti CO-VID-19? Čo by sa v tomto smere mohlo podľa vás ešte zlepšiť? Predbežným hodnotením prechádzajú ďalšie vakcíny: Curevac, Novavax a Sputnik V. Rozhodnutie sa bude ako v prípade tých predošlých opierať o vedecké dôkazy. Okrem toho v druhom štvrťroku očakávame v EÚ vyše 200 miliónov vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech, 35 miliónov od Moderny a 55 miliónov od Johnson & Johnson. Európska komisia zároveň komunikuje s výrobcami vakcín o ich zabezpečení aj po vypršaní súčasných zmlúv. Toto je mimoriadne dôležité vzhľadom na mutovanie vírusu. Vyčleňujeme preto aj dodatočných 123 miliónov eur z programu Horizont Európa na potrebný výskum.

ETV: Kedy budeme môcť s používaním covid pasov a ďalšími obmedzeniami definitívne skončiť?

Osvedčenia súvisia s terajšou pandémiou a systém ich vydávania bude pozastavený, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlási jej koniec. Infraštruktúra, ktorú budujeme, však nie je na jednorazové použitie. Ak WHO vyhlási nový stav ohrozenia verejného zdravia, či už pre covid, jeho variant alebo podobnú infekčnú chorobu, systém bude možné opätovne spustiť.

ETV: Aké ďalšie protipandemické opatrenia Európska únia chystá? 

Čoskoro navrhneme napríklad celoeurópsku stratégiu pre liečbu ochorenia COVID-19. Chceme urýchliť s ňou súvisiaci výskum a výrobu. Súčasťou by mali byť aj pružnejšie regulačné opatrenia, aby sme umožnili rýchle dodávky vo veľkom rozsahu ešte počas pandémie. Cez hranice s covid pasom Cez hranice s covid pasom Európska komisia

Nový typ „bezpečného“ pozdravu sa ujal aj v Bruseli

ETV: Pandémiu sprevádzalo nezvyčajne veľa rôznych mýtov a konšpirácií. Ktoré boli podľa vás najškodlivejšie a je vôbec možné proti takýmto dezinformáciám účinne bojovať?

Dezinformácie sa neviažu len na pandémiu a stále sa učíme s nimi bojovať. Jednak sťažujú prijímanie rozhodnutí, jednak prispievajú k polarizácii v spoločnosti. Za posledný rok sme videli bagatelizovanie koronavírusu, spochybňovanie pomoci EÚ či mýty okolo očkovania. Musíme pridať a ešte viac vysvetľovať, čo, prečo a ako robíme. Hlas vedcov a nezávislých vedeckých inštitúcií pomáha. Osobne ma teší, že na Slovensku vzrástol záujem o očkovanie proti tomuto ochoreniu. A hádam to posilní aj dôveru v samotné očkovanie.

ETV: Čo vás osobne na súčasnej situácii obmedzuje najviac? 

Pandémia zasiahla aj do nášho rodinného života. Delia nás stovky kilometrov. V pracovnej oblasti je to kontrast medzi osobnými a virtuálnymi rokovaniami. Citlivejšie témy, pri ktorých je dôležitý vzťah s rokovacím partnerom, sa, pochopiteľne, diskutujú ťažšie online. Cítim to napríklad v náročnej agende vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po brexite.

ETV: Odložili sa pre riešenie pandemických problémov niektoré iné dôležité témy, ku ktorým sa bude musieť EÚ čo najskôr vrátiť?

Už som to naznačil v úvode. Čo najskôr a razantne bude treba naštartovať naše ekonomiky, a to prostredníctvom investícií i reforiem. Smerujeme do zelenej a digitálnej éry. To v praxi znamená, že spomínaný plán obnovy musíme podporiť kvalitnými projektmi. Ako pozitívny príklad spomeniem odvetvie batérií pre elektrické autá, ktoré napreduje napriek súčasnej kríze. Som rád, že Slovensko ako automobilový hráč naskočilo na tento trend. Máme tu sľubné projekty.            

Cez hranice s covid pasom Cez hranice s covid pasom Európska komisia

Na bilaterálnom rokovaní s ministrami Portugalska a Írska

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. máj 2024 23:44