StoryEditor

Keď si zamestnanci v práci pochvaľujú. Zisťovali sme, kedy sú zamestnávatelia najatraktívnejší

09.02.2024, 00:00

Čoraz väčším problémom pre domáci pracovný trh bude v nasledujúcich rokoch starnutie obyvateľov a postupný pokles ekonomicky aktívnej populácie. Aj preto sa zamestnávatelia už dnes snažia udržať si ľudí.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Lidl Slovenská republika.

Nezávislý inštitút Top Employers už viac ako tri desaťročia certifikuje najlepších zamestnávateľov na celom svete. Posudzuje pritom dvadsať oblastí ľudských zdrojov, ako sú pracovné prostredie, firemná kultúra, vzdelávanie, možnosť budovania kariéry či diverzita a inklúzia. Tento rok inštitút ocenil zamestnávateľov v 122 krajinách na piatich kontinentoch, ktorí majú pozitívny vplyv na život viac ako 9 000 000 zamestnancov. Medzi spoločnosťami pôsobiacimi na Slovensku dominuje spoločnosť Lidl Slovenská republika, ktorá získala titul Top zamestnávateľ už ôsmykrát po sebe. Po prvýkrát získali titul vo všetkých 31 krajinách, v ktorých pôsobia a zároveň obhájili titul Top Employer Europe. „Výnimočná doba prináša to najlepšie z ľudí a organizácií. A práve to sme tento rok videli v našom certifikačnom programe, výnimočné výsledky certifikovaných Top Employers 2024. Títo zamestnávatelia vždy dokazovali, že im záleží na rozvoji a prosperite ich zamestnancov," hovorí David Plink, generálny riaditeľ inštitútu Top Employers.

image

Lidl

Top Employer 2024

Kto boduje a prečo

Najmä ekonomicky silnejší západ našej krajiny bude aj naďalej zápasiť s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Medziročne totiž klesá počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku. Spoločnosti sa snažia zastabilizovať si svojich zamestnancov a podľa prieskumov zo zamestnávateľských ankiet sa ukazuje, že bodujú najmä tí, ktorí odmeňovanie zamestnancov každoročne zhodnocujú. Od januára tohto roka je zákonom stanovená minimálna mzda 750 eur, spoločnosť Lidl aktuálne zaplatí všetkým svojim zamestnancom mesačne najmenej o tristo eur viac. „Som hrdá na to, že Lidl je stabilným a zodpovedným partnerom pre svojich viac ako 6500 zamestnankýň a zamestnancov. Dlhodobo platí, že medziročne si každý finančne polepší, vďaka povýšeniu, zvýšeniu platu či mimoriadnej odmene a rovnako to bude aj v roku 2024. Chceme byť aj ďalej najzamestnávateľom a preto zvyšujeme základné zložky mzdy a garantujeme, že nikto nezarobí na plný úväzok menej ako 1050 eur,” povedala Zita Szlavikovics, generálna riaditeľka Lidl Slovenská republika. Firma zvyšuje platy pravidene každý rok a od roku 2022 investovala do zvýšenia miezd takmer 35 miliónov eur. Tento zamestnávateľ zároveň podporuje rovnaké odmeňovanie žien a mužov, čo potvrdzuje aj certifikát Equal Salary, ktorý prvýkrát získali v roku 2022. Aktivity Lidla ako zamestnávateľa dlhodobo oceňujú odborníci i verejnosť. Firma je teda nielen osemnásobným držiteľom ocenenia Top Employer Slovensko a Top Employer Europe ale už aj päťnásobným víťazom domácej ankety Najzamestnávateľ.

image

Lidl

Top Employer 2024

Lákadlom je kariérny rast

Jednou z kľúčových oblastí pri budovaní atraktivity firmy pre zamestnancov je možnosť ich kariérneho rastu, keď povýšenie nie je dostupné iba pre zopár vyvolených. Najzamestnávateľ Lidl, od marca 2020, posunul na vyššiu pozíciu takmer 1200 ľudí. Skoro štyridsať percent všetkých zamestnancov, ktorí vo firme pôsobia aspoň tri roky, zažilo povyšenie, mnohí dokonca viackrát. Jednou z nich je aj Karina Nogová, manažérka predajne v Turčianskych Tepliciach: „V mojom prípade išlo o postupný kariérny rast. Z pozície predavačky-pokladníčky som sa postupne všetkými fázami prepracovala až na manažérku predajne. Za to vďačím svojmu vtedajšiemu manažérovi predajne, že vo mne videl potenciál a tento kariérny rast mi umožnil. Na túto pozíciu som po zaškolení nastúpila v novembri 2018. Neskôr som mala 2-ročnú prestávku v podobe materskej dovolenky a od júla 2022 som znova súčasťou tímu.“ Aktuálne hľadá spoločnosť manažéra predajne, ktorému poskytuje, okrem obvyklých výhod, ktoré bežne firmy ponúkajú, aj služobné auto na súkromné účely či každoročný príspevok do tretieho piliera vo výške 200 eur a výber ďalších benefitov v hodnote 450 eur ročne. Súčasťou ponuky je aj dovolenka navyše za vernosť firme, platené voľno v deň nástupu prváka do školy či bezplatné jazykové vzdelávanie, teda široká paleta benefitov, čo v našich podmienkach, nie je úplne obvyklé.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
28. apríl 2024 02:02