StoryEditor

Sex v dejinách Slovenska: Do spální ľuďom nakúkali kňazi, ľudáci i komunisti, pripomína historička

23.01.2022, 09:30
„Dodnes je rozšírený idylický obraz nepoškvrnenosti slovenskej dediny, ‚tradičnej’ slovenskej rodiny, morálnej neskazenosti obyčajného slovenského ľudu a o počestných hodnotách, ktoré́ boli v minulosti všadeprítomnou súčasťou života Slovákov a Sloveniek,“ hovorí historička Denisa Nešťáková, ktorá spolu s odborníkmi z rôznych oblastí zostavila knihu, mapujúcu sex naprieč dejinami Slovenska.

Vaša kniha sa volá Moc sexu s podtitulom Sex a sexualita v moderných dejinách Slovenska. To ma zvádza k prvej otázke: Akú moc má podľa vás sex?

Obrovskú! Je zdanlivo intímnou súčasťou života každého človeka, no vidíme, že nielen dnes, ale aj v minulosti sa snažili túto sféru života kontrolovať politici či cirkevní predstavitelia. Inak povedané, do spální nám nakúkali kňazi, ľudáci, komunisti a o náš intímny život sa zaujímajú aj dnešní politici, hoci žijeme v demokratickej spoločnosti. A táto neustála snaha o kontrolu a trestanie sexu a sexuality najlepšie vypovedá o moci a vplyve, ktorý sex na spoločnosť má. Moc, ktorá je pripisovaná sexu, má vplyv aj na to, ako o sexe a sexualite hovoríme.

A ako u nás o sexe hovoríme? Vieme sa o ňom rozprávať?

Na Slovensku dodnes máme tendenciu hovoriť o sexe ako o niečom nemorálnom, patologickom alebo reprodukčnom, teda lekárskom, prípadne bulvárnom či pornografickom. Chýba nám pohľad na sex cez vzťahovú výchovu aj cez chápanie vzťahov medzi sexom a politikou, ideológiou či náboženstvom. Iba pomaly sa učíme rozprávať o sexe informatívne, bez ostychu, s pochopením.

Téma

Chytím sa vašej vety, že nám chýba chápanie vzťahov medzi sexom a politikou, ideológiou či náboženstvom. Priznám sa, že keď myslím na sex, tak mi pritom nenapadá ani politika, ani ideológia, ani náboženstvo...

Ani mne (smiech). Ale to nič nemení na tom, že cirkev aj politici sa snažili odjakživa kontrolovať túto sféru. Napríklad v tom zmysle, že žiadaný bol len manželský sex s cieľom reprodukcie, teda počatia potomstva. O vášni, túžbe, vzrušení sa veľmi nehovorilo, boli to skôr diablove nástroje, ktorých dôsledkom bol hriech a smilstvo. Diktovalo sa tiež, aký sex je povolený – napríklad takmer vždy išlo výhradne o heterosexuálny sex, teda len styk muža a ženy. A cirkev či svetské úrady tiež určovali, akú má mať formu – sex má byť monogamný, teda nevera je neprípustná.

Vy sa v knihe pozeráte na sex a sexualitu z rôznych uhlov, navyše naprieč rôznymi dejinnými obdobiami. Prečo je to dôležité skúmať „kto s kým“?

Pohľad na dejiny sexu a sexuality na Slovensku nám nehovorí iba o tom „kto s kým“, ale najmä o tom, aký sme národ, v akej spoločnosti sme žili a ako jednotlivé politické režimy a ideológie formovali to, ako sme sex prežívali a ako sme vlastnú sexualitu vyjadrovali. A to, ako o sexualite, pohlavnom styku, antikoncepcii či plánovaní rodiny rozprávame, počúvame, píšeme a čítame, vypovedá viac o spoločnosti, v ktorej žijeme, ako o sexe samotnom.

Panujú v dnešnej slovenskej spoločnosti o sexe v minulosti mýty?

Isto. A práve o akési búranie mýtov sme sa v knihe pokúsili, pretože dodnes jestvuje rozšírený idylický obraz nepoškvrnenosti slovenskej dediny, „tradičnej“ slovenskej rodiny, morálnej neskazenosti obyčajného ľudu a počestných hodnotách, ktoré boli v minulosti všadeprítomnou súčasťou slovenského ľudu. No autorský kolektív knihy Moc sexu sa pozrel na príbehy Sloveniek a Slovákov, ktorí v rôznych obdobiach žili a milovali (sa), a tak ponúka skutočnejší pohlaď na dejiny sexu a sexuality našej krajiny. Na druhej strane naším cieľom nebolo zovšeobecnenie menšinovej sexuálnej „deviácie“, frivolnej „dekadencie“, sexuálnych deliktov či kriminálnych činov a vytvorenie opačného extrému – mýtu o slovenskej „skazenosti“. Skrátka, pokúšali sme sa nájsť skutočnejší obraz sexu a sexuality na Slovensku.

Z akých zdrojov sa dá dozvedieť o dejinách sexu našej krajiny? Ide totiž o dosť intímne záležitosti. Kde sa také veci zachytávali?

V prípade starších dejín sme veľa čerpali z rôznych právnych dokumentov – normy, zákony, nariadenia a podobne. Dôležitým zdrojom sú vyšetrovacie spisy polície a spisy trestných aj občianskych súdov. Tieto záznamy sa spravidla týkali nejakých deliktov, najčastejšie išlo o prostitúciu, ale nájde sa tam aj iné sexuálne správanie, ktoré sa odchyľovalo od noriem. A veľa vecí sa dá zistiť aj z literatúry – nielen beletrie, ale aj z kníh o sexuálnej výchove, príručkách pre manželov, ktoré obsahovali rôzne návody, ako mať harmonický manželský život, či z ďalších publikácií, v ktorých sa rozoberali aj intímne sféry života. Čo sa týka novších dejín, tak tam už máme širšie možnosti, napríklad o tom, ako to bolo s homosexualitou v Československu v období totality nám porozprával v rozhovore PhDr. Vojtech Čelko, aktivista a dlhoročný bojovník...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-23 08:26:15 - Feat.: 0 - Title: Za interrupciu do väzenia. Slovenský štát videl ženy, ktoré podstúpili prerušenie tehotenstva, ako vrahyne 02 - Modified: 2020-05-28 07:48:37 - Feat.: 0 - Title: Podoby lásky v minulosti: Muži i ženy mali na partnera vysoké kritériá, dôležité bolo finančné zabezpečenie 03 - Modified: 2021-03-27 11:16:20 - Feat.: 0 - Title: Tisov režim videl v zamestnaných i študujúcich ženách problém, mali sa starať o domácnosť 04 - Modified: 2022-01-10 11:28:29 - Feat.: 0 - Title: Príbeh latinčiny: Jazyk, ktorý používal pôvodne iba jeden malý kmeň ovládol na stáročia Európu
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 22:35