Richard Chase po zatknutí, na policajnej fotografii.lidovky.cz/repro Born to Kill?
StoryEditor

Brutálny psychopat: Sériový vrah Chase nemal vôbec žiadne zábrany, správal sa ako upír

17.12.2017, 10:10
Podľa jeho pokriveného vnímania mohla problémy, ktoré mal, vyriešiť krv. Zabíjal teda malé zvieratá, pil ich krv a jedol časti tiel. Potom ale Richard Chase prešiel na ľudskú.

Väčšina sériových vrahov nezabíja náhodne. Obeť si vyberajú, niekedy ju sledujú aj celé dni. Richard Chase bol ale výnimkou. Pri svojej túžbe po krvi na prelome rokov 1977 a 1978 zavraždil šesť ľudí v priebehu 29 dní. Jeho vyčíňanie vystrašilo kalifornské mesto Sacramento.

Richard Chase sa vymykal aj zo známeho vzorca správania sa rodín sériových vrahov. Jeho detstvo nebolo poznamenané zneužívaním či násilím. Rodičia ho síce fyzicky trestali, to ale patrilo k Amerike päťdesiatych rokov.

Chase ale vybočoval v inej oblasti. Kým väčšina detí z hádzania kamienkov po mačkách „vyrastie“, keď si uvedomia, že zvieraťu ubližujú, on neprestal. Rodák z kalifornskej Santa Clary v 60. rokoch v škole začal užívať drogy - najmä marihuanu a LSD.

Nakoľko sa drogy podpísali na jeho myslení? Keď zistil, že má ako teenager problémy s erekciou, vymyslel si, že za to môže nedostatok krvi v tele. Problém sa rozhodol vyriešiť po svojom - začal zháňať zvieraciu krv. Keď mal dvadsať rokov, pridali sa ďalšie „problémy“. Myslel si, že ho otrávili, že mu kosti rastú von z hlavy, že má otočený žalúdok, alebo že mu niekto ukradol z tela pľúcnu tepnu.

Podľa jeho pokriveného vnímania mohla všetky tieto problémy vyriešiť krv. Zabíjal malé zvieratá, pil ich krv a jedol časti tiel. Stalo sa to, čo sa stať muselo. Richard Chase skončil na psychiatrii. Lenže aj tam pokračoval vo svojich krvavých zvykoch. „Chytá vtáky a pije ich krv,“ písal o ňom nemocničný personál. Ostatní pacienti mu začali hovoriť „Drakula“.

Mačku zabil pred očami svojej matky

Psychiatri mu nepomohli. Aj po prepustení zabíjal zvieratá, mačku dokonca zabil pred očami svojej  matky. A keď zvieraťu odtrhol hlavu, matka sa na políciu neobrátila.

V lete 1977 mal Chase 27 rokov a jeho túžba po krvi neslabla. Práve naopak.  V auguste toho roka si policajt všimol opustenú dodávku v nevadskej indiánskej rezervácii Pyramid Lake. Keď nazrel dovnútra, zhrozil sa. Dodávka bola znečistená od krvi, ležalo v nej vedro a v ňom pečeň. A tiež niekoľko pušiek.

Richard Chase (v strede) ako stredoškolák. Richard Chase (v strede) ako stredoškolák. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Policiajti začali pátrať po okolí. Ďalekohľadom uvideli asi kilometer od seba človeka. Bol úplne nahý a zašpinený krvou. Richarda Chasea zadržali pre podozrenie z vraždy. Keď sa ho pýtali, komu patrí krv v aute, odpovedal, že jemu. Lenže testy ukázali, že pečeň i krv sú z kravy. Prepustili ho teda bez obvinenia.

Prešli štyri mesiace. Do konca roka 1977 zostávali iba dva dni. Ambrose Griffin, 51-ročný technik a otec dvoch detí, pri svojom dome v Sacramente náhle padol na zem. Nebol to infarkt, ako si najprv myslela manželka. Niekto jej muža zastrelil a zmizol.

„Bola a je to pokojná štvrť, kde žije hlavne stredná trieda. Pán Griffin vyberal nákup z auta a išiel s ním k dverám domu. Z okoloidúceho auta prišla rana, ktorá ho zasiahla,“ povedal v dokumente Born to Kill? poručík Ray Biondi z oddelenia vrážd.

Chýbal motív streľby

Kto mohol obľúbeného Griffina zabiť? Detektívi nemohli nájsť žiadny motív. Nakoniec dospeli k záveru, že zrejme nejakí teenageri strieľali z auta pre zábavu a omylom ho zasiahli. Ďalšie strely sa totiž našli aj na fasádach okolitých domov.

​Vrahom bol však Richard Chase. Streľba do muža, ktorého náhodou cestou uvidel, bola zrejme jeho prvou vraždou. Polícia ale o tom netušila. O dva týždne neskôr hlásili obyvatelia Sacramenta, že sa im niekto pokúšal dostať do domov. Keď Chase našiel zamknutý dom, povedal si, že tam nie je vítaný. Ak ale narazil na nejaký s otvorenými dverami, považoval to za pozvánku.

V polovici januára nachytali obyvatelia jedného domu vo vnútri akéhosi strapatého mladíka. Porobil v dome neporiadok, pomočil im oblečenie a na posteli vykonal veľkú potrebu. Pred majiteľmi potom Chase ušiel.

Druhú vraždu spáchal 23. januára 1978. Mladého detektíva Wayna Ireyho zavolali k vražde vo vnútri jedného z domov v Sacramente. „Žena bola podľa hlásenia zastrelená a potom vypitvaná nožom ako zviera.“

Na mieste už bol aj šéf „mordparty“ Biondi. „Ešte kým sme vošli do domu, našli sme v poštovej schránke nepoužitý náboj. Vo vnútri domu boli porozhadzované odpadky a na zemi bola viditeľná stopa z predsiene do spálne. Tam ležala Teresa Wallinová. Mŕtva. Bola zohavená, mala rozpárané brucho. Oblečenie bolo vytiahnuté hore a mala roztiahnuté nohy.“

V tomto dome zavraždil Chase štyroch ľudí. V tomto dome zavraždil Chase štyroch ľudí. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Vrah ženu v treťom mesiaci tehotenstva zabil, po smrti znásilnil a potom jej vybral z tela niektoré orgány. Vyšetrovatelia našli na mieste činu téglik od jogurtu s krvavými otlačkami. Pochopili, že ho vrah použil na pitie krvi. „Vzhľadom na zohavenie tela sme si mysleli, že to musel urobiť nejaký psychopat,“ spomínal Biondi.

Brutálny psychopat?

Aj skúsení vyšetrovatelia boli z miesta činu šokovaní. Žene chýbala aj bradavka, v krku mala napchané psie výkaly. Detektívov prekvapil aj výraz strachu v ženinej tvári. Chase začal ľuďom robiť to, čo roky vykonával na zvieratách.

Polícia sa tentokrát mala aspoň čoho chytiť - disponovala detailným popisom vraha. Jeden zo susedov ho videl, keď išiel cez jeho pozemok. Sacramento sa začalo báť brutálneho psychopata. O štyri dni neskôr, 27. januára, si Chase vyhliadol ďalší dom...

Šéf oddelenia vrážd Biondi dostal hlásenie o ďalšom masakri. Trojnásobnom. „Keď som vošiel do toho domu, hneď mi napadlo, že sa to podobá na vraždu Teresy Wallinovej. V predsieni ležal Danny Meredith, mal prestrelenú hlavu.“

V zadnej spálni bola jeho 38-ročná priateľka Evelyn Mirothová s rozrezaným bruchom. A ešte jedna obeť. „Najprv som si ho nevšimol, potom som ale uvidel na posteli jej šesťročného syna. Vrah mu prestrelil hlavu. Vaňa bola plná krvavej vody, boli to priam jatky,“ hovoril Biondi.

Evelyn Mirothová, jedna z obetí brutálneho psychopata Chasea. Evelyn Mirothová, jedna z obetí brutálneho psychopata Chasea. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Vrah použil rovnaký malý kaliber munície ako v prípade Wallinovej. Detektívom bolo jasné, že ide o rovnakého páchateľa. A prišla ďalšia znepokojujúca správa. V dome s Mirothovou mal byť aj jej 22-mesačný synovec David Ferreira. Zmizol však bez stopy. Pátranie polície ani dobrovoľníkov k ničomu neviedlo. Svedkovia však opisovali, že pri dome videli asi meter osmdesiat vysokého, mladého, štíhleho belocha v oranžovej bunde s dlhšími vlasmi.

Kam zmizol dvojročný chlapec?

Potom sa polícii ohlásilo mladé dievča. V nákrese páchateľa spoznala svojho spolužiaka zo strednej školy Richarda Chasea. Stretla ho v obchode v deň vraždy Walinnovej. Vtedy mal na sebe oranžovú bundu.

Polícia si Chasea preverila a prišla nielen na jeho psychické problémy, ale aj na to, že bol pred piatimi mesiacmi zadržaný po incidente s krvou.

Detektívi boli presvedčení, že sú na stope. Keď išli 28. januára k Chasovi domov, vírila mladému detektívovi Waynovi Ireyovi v hlave jedna myšlienka. „Ak tam bude mať to dieťa, tak ho zabijem. Na niečo také by policajti nemali myslieť, ale ten človek bol šialený.“

Polícia zatkla Chasea pri bytovom komplexe v Sacramente. Snažil se detektívom ujsť, ale jeden z nich ho udrel do hlavy a potom s vrahom zápasili. Chase mal pištoľ pod bundou. Irey vybral svoj revolver, priložil ho Chaseovi k hlave a vyzval ho, aby sa vzdal. Mladík ale ďalej zápasil, napriek tomu Irey nevystrelil. „Nedokázal som ho zabiť. Nebol som chladnokrvný zabijak ako on.“

Keď Chasea konečne zatkli, vošli do bytu. Ten bol znečistený krvou, v hrnčekoch bola zvláštna tekutina, v mixéri nejaké orgány. Chlapec, po ktorom pátrali, tam ale nebol.

Irey vypočúval Chasea ako prvý. Ten sa však nechcel priznať. Rovnako mlčal o tom, kde sa nachádza nezvestné dieťa. Neuspeli ani ďalší detektívi. Po dvoch mesiacoch zavolal na políciu správca kostola vzdialeného kilometer a pol od Chaseovho bytu. Pri budove našiel v kartónovej škatuli pozostatky dieťaťa s odrezanou hlavou.

Richard Chase s policajným sprievodom. Richard Chase s policajným sprievodom. lidovky.cz/repro Born to Kill?

Popravy sa nedočkal

Chaseov obhajca sa snažil hrozné činy ospravedlniť nepríčetnosťou svojho klienta. Vrah pred súdom v roku 1979 priznal, že pil krv svojich obetí kvôli ich „liečivým“ účinkom. Odborníci zistili, že v čase páchania svojich činov si musel byť vedomý toho, že robí niečo zlé.

Richard Chase bol 8. mája 1979 odsúdený na trest smrti v plynovej komore za šesť vrážd. Popravy sa ale nedočkal, 26. decembra 1980 sa predávkoval antidepresívami, ktoré mu predpísal väzenský lekár.

01 - Modified: 2017-10-29 09:24:25 - Feat.: 0 - Title: Sériový vrah Haarmann sa správal ako upír, mnohé jeho obete vôbec nenašli 02 - Modified: 2017-10-22 10:11:54 - Feat.: 0 - Title: V Sovietskom zväze nemali sériových vrahov. Ale „rostovský mäsiar“ zabil 56 žien a detí 03 - Modified: 2017-11-15 10:35:02 - Feat.: 0 - Title: Sekera, nôž a žiletky. Horehronský rozparovač bol posledný popravený v ČSSR
01 - Modified: 2024-04-15 13:01:38 - Feat.: - Title: Nikto ho nevolal inak ako La Bestia. Luis Garavito má na rukách krv viac ako 200 ľudí, zameriaval sa hlavne na deti 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
17. apríl 2024 11:41