StoryEditor

Čas, keď aj slovenskí Židia putovali do plynu

05.05.2015, 00:00
Druhá svetová vojna vrcholí aj s „konečným riešením“. A z víťazov sa začínajú v roku 1942 stávať porazení.

Štvrtý rok vojny by sa dal označiť ako rok zlomu. Zisky a úspechy na bojiskách sa totiž prelievali z jednej strany na druhú. Japonské teritoriálne zisky na Ďalekom východe vyzerali ako konečné víťazstvo cisára nad koloniálnymi veľmocami. Aj ofenzíva štátov Osi v severnej Afrike a na východnom fronte bola najskôr úspešná, no na všetkých frontoch dokázali spojenci postup nepriateľa zastaviť a postupne prejsť do protiútoku.

Zároveň sa v tomto období vojna vstúpila do jednej z najtemnejších fáz - konečné riešenie židovskej otázky sa začalo realizovať s povestnou nemeckou pedantnosťou a systematickosťou. 

ROK 1942 

1. januára
Na konferencii Arkcadia vo Washingtone podpísalo 26 spojeneckých krajín deklaráciu Spojených národov, v ktorej sa zaviazali nasledovať princípy Atlantickej charty. Bol to dôležitý krok ku vzniku Organizácie Spojených národov.

18. januára
Tajná konferencia vo Wannsee v Berlíne priniesla návrh „Konečného riešenia“ v podaní veliteľa SS Reinharda Heydricha. Dostal povolenie, aby začal s deportáciami Židov z nacistami kontrolovaného územia.


Vypratávanie varšavského geta. Snímka: wordpress.com

22. januára
Z obliehaného Leningradu bolo evakuovaných 440-tisíc obyvateľov.

25. januára
Thajská vláda vyhlásila vojnu Veľkej Británii a Spojeným štátom. Japonský postup na všetkých frontoch pokračoval. Začiatkom februára Japonci dobyli Singapur. Britský veliteľ generál Arthur Percival bol prinútený kapitulovať kvôli prerušeným dodávkam vody. Jednotky Commonwealthu prišli o 138-tisíc mužov, kým Japonci stratili 10-tisíc vojakov.

25. marca
Začali sa deportácie Židov zo Slovenska do nemeckých koncentračných táborov. Pokyn na deportácie vydal predseda vlády Vojtech Tuka bez vedomia prezidenta, parlamentu a ostatných členov vlády.

28. – 29. marca
Bombardéry britskej RAF podnikli nálet na mesto Lübeck na pobreží Baltského mora. Bola to zmena v leteckej stratégii, keď sa Briti začali viac sústreďovať na civilné obyvateľstvo.


VAŠA VOJNA V HN 
Pomôžte nám spoznať vojnovú históriu Slovenska a dajte nám tip. Bojovali vaši predkovia na fronte alebo zažili prenasledovanie? Máte doma unikátne dobové fotografie, nahrávky či vojnový denník?
Pošlite nám ich na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a my váš príbeh zverejníme.


3. – 9. apríla
Záverečná fáza japonského útoku na Filipíny, ktorá vyvrcholila dobytím tejto americkej dŕžavy.

24. apríla
Nemecké letectvo podniklo nálet na Exeter. Bola to odveta za bombardovanie historického mesta Lübeck. Hitler nariadil nálety na každé britské mesto, ktoré sa nachádzalo v bedekroch – tieto nálety sa nazývali aj Bedekrové nálety.

1. mája
Japonci pokračujú v úspešnom postupe v Barme a vytláčajú spojenecké sily aj čínske jednotky.

8. mája
V Pacifiku sa odohrala vôbec prvá námorná bitka lietadlových lodí. Japonci stratili jednu ľahkú lietadlovú loď, no ďalšie dve mali natoľko poškodené, že boli nepoužiteľné v blížiacej sa bitke pri Midway.

15. mája
Nemecká 11. armáda dobyla Kerčský polostrov na Kryme a pokračovala v bojoch pri rieke (Severský) Donec.

25. mája
Boli zatknutí traja austrálski občania, ktorí pripravovali vytvorenie fašistickej vlády, ktorá by začala mierové rokovania s Japonskom.

27. mája
Českí parašutisti vycvičení v Británii spáchali atentát na Reinharda Heydricha, zástupcu veliteľa SS, ktorý bol zastupujúcim ríšskym protektorom.


Pamätník na detské obete z Lidíc. Nemci českú dedinu vypálili ako odvetu za atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Snímka: wikimedia.org

4. júna
Začala sa bitka pri ostrove Midway, kde sídlila kľúčová americká námorná základňa. Japonci rozmiestnili v oblasti 165 lodí vrátane ôsmich lietadlových lodí, ktoré však boli rozložené na takom priestranstve, že sa nedokázali navzájom podporovať. Vďaka rozlúšteniu japonských depeší dokázali Američania včas reagovať a zasadili v bitke Japoncom úder, ktorý ich prinútil prejsť v Pacifiku do defenzívy.

10. júna
Reinhard Heydrich podľahol svojim zraneniam. Ako odvetu Nemci popravili viac ako 1 000 československých občanov, dedina Lidice bola zrovnaná so zemou, muži postrieľaní a ženy a deti odvezené do koncentračných táborov.

21. júna
Nemci v severnej Afrike dobyli strategický prístav Tobruk a získali 30-tisíc zajatcov. Britská ôsma armáda musela vybudovať novú obrannú líniu ťahajúcu sa od el Alameinu pri Stredozemnom mori až k nepriechodnému Kattarskému údoliu. Na tomto mieste sa front stabilizoval.

7. – 21. augusta
Američania sa vylodili na ostrove Guadalcanal, porazili japonskú posádku s 2 200 mužmi a zmocnili sa letiska. Boje na tomto ostrove patrili k najzúrivejším počas celej vojny v Pacifiku.


Nácvik boja amerických jednotiek v džungli pred útokom na Guadalcanal. Snímka: hiarmymuseumsoc.org

24. augusta
Nemci sa priblížili k Volge, no vo vzdialenosti 45 kilometrov od Stalingradu sa začal rozhorčený odpor sovietskych síl.

2. septembra
Nacisti počas „čistenia“ varšavského geta zavraždili alebo deportovali 50-tisíc Židov.

22. októbra
Slovenský snem odhlasoval zákon o HSĽS. Jozef Tiso prijal zo zákona vyplývajúci titul vodca a upevnil jeho pozíciu voči radikálom ako Mach a Tuka. V októbri sa taktiež zastavili deportácie Židov.

23. októbra
Začala sa bitka pri El Alameine. Britský generál Bernard Montgomery mal k dispozícii 195-tisíc mužov proti útočiacim 104-tisíc vojakom Osi. Boje trvali až do 24. novembra, keď sa Britom podarilo vytlačiť Rommelove sily až z Tobruku. Nemci a Taliani stratili 59-tisíc vojakov. Bola to prvá veľká porážka Nemecka v priebehu druhej svetovej vojny.

8. novembra
Operácia Torch – angloamerické jednotky sa vylodili vo francúzskej časti severozápadnej Afriky.

19. novembra
Generál Žukov s desiatimi armádami, 900 tankami a 1 100 lietadlami začal na fronte širokom 416 kilometrov protiútok pri Stalingrade. Rusom sa podarilo Stalingrad obkľúčiť, pričom využívali najmä mrazy, ktoré zlepšili možnosti pohybu tankov, a taktiež fakt, že spojenci útočili v severnej Afrike. Nemci boli nútení vytvoriť letecký most, ktorý zásoboval vojakov obkľúčených v Stalingrade.


Sovietsky snajper v Stalingrade. Snímka: ww2today.com

2. decembra
Prebehla prvá kontrolovaná riadená nukleárna fúzia. Bol to rozhodujúci krok pri výrobe atómovej bomby.

 

01 - Modified: 2007-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
01 - Modified: 2024-03-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka 02 - Modified: 2023-10-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Najkrvavejšia bitka 2. svetovej vojny, ktorá sa u nás odohrala. Pri bitke o Dukliansky priesmyk zomreli desaťtisíce vojakov 03 - Modified: 2023-07-03 13:32:05 - Feat.: - Title: Novodobí vykrádači hrobov sa zamerali na podmorské cintoríny. Vzácnu oceľ z vojenského krížnika dokážu vyloviť za pol dňa 04 - Modified: 2023-06-08 12:00:00 - Feat.: - Title: V koncentračných táboroch zomierali aj členovia LGBTI+ komunity. Mnohých nezachránil ani koniec druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2023-05-11 11:55:44 - Feat.: - Title: Najhlúpejší nápad armády USA. Počas 2. svetovej vojny vytvorili netopierie bomby, namiesto Japoncov podpálili samých seba
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 13:48