kuchárkaInstagram/Scott Suchman
StoryEditor

Kuchárska kniha, ktorá spustila klimatickú revolúciu, oslavuje 50 rokov. Čím šokovala?

kov13.10.2021., 09:00h
Kniha „Diéta pre malú planétu“ je jednou z najviac vizionárskych kníh za posledné polstoročie.
Lajkuj Brainee.sk na

Revolučná kuchárska kniha

Uplynulo už dlhých 50 rokov, odkedy uzrela svetlo sveta kniha autorky Frances Moore Lappé s hravým názvom Diéta pre malú planétu. Bolo to v roku 1971 a americká výskumníčka a autorka bola prvým človekom, ktorý popísal vplyv stravovania na životné prostredie

Lappé sa v knihe zaoberá aj negatívnym vplyvom živočíšnej výroby na ekológiu. Poukazuje na jej nehospodárnosť, ktorá prispieva k celosvetovému nedostatku potravín. Naozaj revolučným bolo tvrdenie, že hlad vo svete nespôsobuje nedostatok jedla, ale neúčinná potravinová politika.

83674063_10217287292990074_8708476510153222658_n autorka Facebook/Josh Fox

Kniha ľuďom predstavila ideu environmentálneho vegetariánstva, ktoré poukazuje na to, že praktizovanie vegetariánskeho životného štýlu značne pomáha našej planéte. 

Okrem týchto prelomových myšlienok, knižka obsahuje aj jednoduché pravidlá zdravej výživy a viac ako stovku receptov bez mäsa. Predalo sa z nej viac ako 3 milióny výtlačkov a veľká časť knihy je venovaná predstaveniu diétnej metódy kombinovania bielkovín. Píše britský denník Independent.

engin-akyurt-Y5n8mCpvlZU-unsplash jedlo Unsplash/Engin Akyurt

​Lappé vedela, že ľudia budú skeptickí v tom, že vegetriánska strava môže obsahovať dostatok bielkovín a preto napísala o spôsobe stravovania, kde sa kombinujú rôzne rastlinné potraviny a výsledkom je, že ich kombinovaný vzor aminokyselín dodáva telu to, čo potrebuje. 

Príbeh odhodlanej autorky

Frances Moore Lappé sa narodila v meste Pendelton v USA. Vyštudovala Kalifornskú Univerzitu v Berkley a neskôr sa vydala za ekológa Marka Lappé. V polovici šesťdesiatych rokov pracovala ako mladá sociálna pracovníčka v najchudobnejších štvrtiach Philadelphie.

„Išla som od dverí k dverám a rozprávala som sa so ženami, ktoré jednoducho zúfalo chceli nakŕmiť svoje deti, “ spomína Frances. Už vtedy začala byť znepokojená z toho, čím sa ľudia stravujú a akú úlohu v tom zohráva faktor chudoby. „Myslela som si, že jedlo je najzákladnejšia vec,“ hovorí. „Každý musí jesť a je ľahké vypočítať, koľko toho potrebujeme." „Môžeme to zmerať a môžeme vypočítať, čo je naozaj dobré pre naše zdravie. "

Jej kniha však nie je iba kuchárkou, ale silno presahuje do tém ako je politický aktivizmus.

Diéta pre malú planétu vo svojom jadre totiž tvrdí, že univerzálny prístup k zdravej a udržateľnej strave poskytuje globálny odrazový mostík k lepšiemu životnému prostrediu, funkčným demokraciám, silnejším ekonomikám a zvýšenej sociálnej spravodlivosti. Aj keď sa dnes tento koncept môže zdať bežný, v dobe svojho vzniku bol absolútne revolučný.

Dávno predtým, ako niekto rozpoznal negatívny vplyv živočíšnej výroby na životné prostredie, nám Francis Moore Lappé napríklad ukázala, čo je v stávke, keď jeme hovädzie mäso. Teraz, keď už sú súvislosti medzi výrobou mäsa a zmenou klímy jasné, pôsobí jej kniha až prorocky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:20