
Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú významnou zásobárňou vitamínov. Vitamínu C je v nej viac ako v citrónoch. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.
Neobyčajné benefity obyčajnej potraviny
Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach. „Kapsaicín zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok,“ priblížil RÚVZ.
Žlté papriky sú zas vhodné pre oči a tie oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. „Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené a, navyše, aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice,“ doplnil RÚVZ.