Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňuShutterstock
StoryEditor

Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu

PR článok17.09.2021., 00:00h
Navrhujete si novú kuchyňu? Nepochybne už uvažujete nad ideálnou farbou, prípadne dizajnovým štýlom. Čo by ste však rozhodne nemali opomenúť, je praktickosť. Je síce pekné mať super-štýlovú kuchyňu, ktorú vám bude závidieť každá návšteva, no myslite na to, že v prvom rade sa vám v nej musí dobre pracovať. My vám prinášame rady a tipy, ako spojiť príjemné s užitočným a zariadiť si kuchyňu, ktorá bude mať čo najbližšie k dokonalosti!
Lajkuj Brainee.sk na

Začnite kuchynskou linkou

Kuchynská linka je chrbtovou kosťou celej kuchyne. Predurčuje jej vzhľad a je základom pre ďalšie dizajnové či funkčné prvky. Ujasnite si svoje rozmerové možnosti a vyberte si tvar kuchyne, ktorý najlepšie vynikne vo vašich priestoroch. V prípade menších miestností sa najväčšej obľube tešia rohové kuchyne, vďaka ktorým využijete každý milimeter na maximum.

Do priestrannejších obydlí sa hodia dlhé rovné kuchynské linky, ktoré pôsobia uhladeným dojmom. Všetky typy liniek môžu byť doplnené ostrovčekom. Ten je skvelým miestom na prípravu surovín.

Praktický tip: Návrh praktickej a elegantnej kuchyne si nemusíte zdĺhavo vytvárať sami, prípadne ho zverovať do rúk drahým architektom. Vyberať si môžete z už pripravených zostáv. Takáto kuchynská linka je navrhnutá podľa najnovších trendov a pripravená zapadnúť do vašej domácnosti. Zostavy liniek nájdete napríklad na portáli Biano, kde si dokážete jednotlivé modely filtrovať na základe farieb, materiálov či dizajnových štýlov. Jednoducho tak nájdete svoju kuchyňu snov, ktorá vás naviac poteší prijateľnou cenou.

Rozvrhnutie spotrebičov

Využite výšku kuchyne na maximum. Napríklad, rúru umiestnite aspoň vo výške pása, aby bola manipulácia s ňou čo najpohodlnejšia. Zjednodušíte si tak prácu. Mikrovlnku odporúčame umiestniť tiež vyššie, napríklad ponad rúru. Umývačku riadu si zas nechajte nainštalovať do tej časti, kde máte odkladacie priestory na taniere, príbory a hrnce. Nebudete tak musieť behať hore-dolu celou kuchyňou.

Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Shutterstock Otvorené verzus uzatvorené skrinky

Praktická kuchyňa sa nezaobíde bez skriniek a poličiek, do ktorých hravo uložíte suroviny a všetko potrebné náčinie. Ubrať sa môžete dvoma cestičkami. Tou prvou sú uzatvorené skrinky, ktoré dodávajú kuchyni elegantný a uhladený vzhľad. Ich nevýhodou však môže byť vyššia hmotnosť. Taktiež musíte počítať s dodatočným priestorom potrebným pre otváranie dvierok, čo v menších kuchyniach dokáže byť problém.

Roleta, ktorá šetrí priestor! Pokiaľ preferujete uzatvorené skrinky, no chcete ušetriť čo najviac miesta, zaujímavou voľbou je nábytok s roletovým uzatváraním. Roleta sa jednoducho vysunie, ako keď otvárate garáž, a nijako nebude zasahovať do priestoru.

Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Shutterstock Otvorené skrinky a poličky sú zase obľúbeným riešením v rustikálnych kuchyniach. Keďže jednotlivé veci máte stále na očiach, musíte v nich udržiavať poriadok a systém, aby nepôsobili opticky rušivo.

Praktické organizéry

Do zásuviek a poličiek vložte organizéry, ktoré pozostávajú z viacerých malých priehradiek. Jednotlivé veci tak budú mať vždy svoje miesto, pričom nedôjde k ich vzájomnému miešaniu. Zakaždým tak nájdete to, čo potrebujete.

Závesný systém

Na nevyužité steny si nechajte namontovať závesný systém. Ten môžete využiť na odkladanie hrncov alebo kuchynských pomôcok. Prípadne, viete si naň zavesiť kvetináče s jedlými bylinkami.

Tip na záver: Pri organizovaní kuchyne nezabudnite na dobré svetlo. Priestor, kde pripravujete jedlá, sa snažte mať v blízkosti okna. Osvedčeným riešením je viacero bodových LED žiaroviek, ktoré efektívne osvetlia všetky dôležité miesta.

Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Praktické tipy, ako zorganizovať kuchyňu Shutterstock

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:19