Ver mi, dá sa to aj bez zbytočného vyhadzovania potravín (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Nenávidíš vyhadzovať potraviny a chceš pomôcť svojej peňaženke? Takto to zvládneš

Radka Rosenbergová07.08.2021., 12:00h
Nenakupuj viac, ako potrebuješ. Toto je najzákladnejšie pravidlo pri šetrení s potravinami. Okrem neho ti prinášame niekoľko ďalších nápadov, ako by si mohol zredukovať potravinový odpad na minimum. Dá sa to aj bez zbytočného vyhadzovania!
Lajkuj Brainee.sk na

Plánuj si nákupy

Naplánovať si nákup niekoľko dní dopredu je asi oveľa jednoduchšie, ako keď prídeš do obchodu a takmer všetko tam vykúpiš. Sprav si zoznam potravín, ktoré naozaj potrebuješ a nekupuj nič navyše. 

Skladuj ich rozumne

Potraviny s krátkym dátumom spotreby by mali ísť dopredu, aby si ich rýchlo minul. Ak robíš nákupy na niekoľko dní dopredu, tak by si mal rozlišovať medzi "staršími" a "novšími" potravinami. Ako pomôcka ti môžu slúžiť nejaké nálepky s dátumom spotreby, ktorými ich takto označíš. 

Rozhodne prestaň kupovať zbytočnosti! (ilu) Rozhodne prestaň kupovať zbytočnosti! (ilu) unsplash.com

Snaž sa spotrebovať úplne všetko

Ak nedoješ všetky potraviny, čo máš v chladničke, skús ich nejako využiť. Z kúskov papriky či cukety sprav napríklad dusenú zeleninu, z veľmi dozretého ovocia ovocný šalát. Na internete dnes nájdeš habadej skvelých receptov na jednoduché jedlá. Alebo skús zeleninu či ovocie zavariť.

Podporuj lokálnych výrobcov potravín 

Kúpou miestnych produktov podporuješ rodinných farmárov a malé podniky. Navyše majú omnoho kvalitnejšie potraviny ako vo veľkých korporátoch a tiež ich tam majú oveľa menej. Ty tak odoláš pokušeniu kupovať zbytočnosti, ktoré nevyužiješ. 

Obdarúvaj 

Prečo by si nemohol niekomu nezištne pomôcť? Potraviny, o ktorých už teraz vieš, že ich nespotrebuješ, daruj tým, ktorí to najviac potrebujú. Dokáž, že ti záleží na ľuďoch v núdzi a oni ti budú nesmierne vďační. 

Darovaným potravinám sa potešia najmä ľudia v núdzi (ilu) Darovaným potravinám sa potešia najmä ľudia v núdzi (ilu) unsplash.com

Premieňaj odpad z potravín na kompost

Ak máš záhradku, tak využi potravinový odpad na maximum. Namiesto toho, aby si zvyšky jedla vyhadzoval, kompostuj ich. Nielenže týmto spôsobom dodáš pôde živiny, no znížiš tvoje zaťaženie pre planétu. 

Menšie porcie postačia

Určite to poznáš. Naberieš si ako sumo zápasník a potom sa čuduješ, že to do seba nedokážeš všetko dotlačiť. Skús si dať na tanier oveľa menej. Keď sme hladní, máme tendenciu bažiť po väčšom množstve jedla, ako skutočne spotrebujeme. Nejedz očami a viac nebudeš nechávať zvyšky. 

Stravuj sa zdravšie a var si doma

Tí, ktorí sa zdravo stravujú, si väčšinou varia vlastné jedlá. Takýmto spôsobom predídeš objednávaniu reštauračného menu, kde dávajú pravdepodobne obrovské porcie. Niektorí z nás tak majú problém všetko dojesť a tak zbytočne vyhadzujeme. Ak si varíš doma, dokážeš odhadnúť, koľko tvoj žalúdok zvládne. 

Neobjednávaj si jedlo z reštaurácie! Pripravuj si ho doma (ilu) Neobjednávaj si jedlo z reštaurácie! Pripravuj si ho doma (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 02:50