Ani skorá ranná hodina protestujúcich neodradilafacebook.com
StoryEditor

Vojna medzi vegánmi a McDonaldom. Aktivisti zablokovali distribúciu jedla

Radka Rosenbergová23.05.2021., 16:40h
Protestujúci takto zahatali všetky cesty až do štyroch distribučných miest. Podľa nich ide McDonaldu čisto iba o zisk.
Lajkuj Brainee.sk na

Skupina aktivistov z hnutia za klimatickú a ekologickú spravodlivosť Animal Rebellion sa rozhodla protestovať proti jednej z najväčších sietí reštaurácií rýchleho občerstvenia. Od spoločnosti McDonald's požadovali, aby sa do roku 2025 zaviazala, že bude predávať iba mäso na rastlinnej báze. 

Až sto demonštrantov včera okolo štvrtej ráno zablokovalo pomocou nákladiakov vchody do distribučných miest v Hemel Hempstead, Basingstoke, Coventry a Veľkom Manchestri. Celú demonštráciu však prerušila polícia, ktorá zatkla až osem osôb - sedem žien vo veku 18-51 rokov a 21-ročného muža. Urobili tak z dôvodu obavy o bezpečnosť obyvateľov.

Vytrvalí aktivisti

V meste Heywood vo Veľkom Manchestri protestujú už od štvrtej hodiny ráno, zatiaľ čo skupina v Coventry odišla dnes ráno o desiatej. „Mäsový a mliečny priemysel ničí našu planétu, spôsobuje obrovské množstvo odlesňovania dažďových pralesov a produkuje obrovské množstvo skleníkových plynov a každý rok zabíja miliardy zvierat. Jediný udržateľný a realistický spôsob, ako nakŕmiť desať miliárd ľudí, predstavuje systém rastlinného stravovania. Organické a udržateľné možnosti založené na zvieratách jednoducho nie sú dosť dobré,“ myslí si James Ozden, hovorca hnutia Animal Rebellion.

Chcú zarábať čo najviac, nemyslia na životné prostredie

Aktivisti túto blokádu plánovali niekoľko mesiacov. Ide o skupinu, ktorá vznikla z Povstania proti zániku a v septembri minulého roku zablokovala prístup k trom novinárskym tlačiarenským strojom. Protestujúci chcú s korporátom diskutovať o prípadných zmenách. Tvrdia, že McDonald´s neustále zaujímal iba zisk. Zmena podnebia, odlesňovanie a živočíšne poľnohospodárstvo sú najväčšou hrozbou pre túto planétu - nehovoriac o kríze obezity vyvolanej rýchlym občerstvením,varujú. 

McDonald´s sa zákazníkom ospravedlnil za akúkoľvek nepríjemnosť. Všetky dodávky, ktoré blokovali vstupy do reštaurácií, odišli. V pondelok chcú však v protestoch pokračovať, už okolo desiatej doobeda po dobu 30 hodín. 

„Ide nám o to, aby vláda zastavila financovanie živočíšneho poľnohospodárstva, ktoré spôsobuje rovnaké množstvo emisií ako odvetvie dopravy,“ tvrdia demonštranti. Dodávajú, že McDonaldu ide iba o dosahovanie zisku a nie o ochranu planéty. 

Na protest reagovala aj britská organizácia Countryside Alliance, ktorá podporuje otázky týkajúce sa vidieka, ako je poľnohospodárstvo, služby na vidieku, malé podniky a poľné športy. Tá má pocit, že takýmto spôsobom aktivisti nedostanú verejnosť na svoju stranu. Ďalej by podľa nej mali organizátori protestu zodpovedať za všetky škody, ktoré spôsobili reštaurácii McDonald´s. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:50