Unsplash/Jp Valery, Wikipedia
StoryEditor

Ray Kroc kúpil podnik od McDonaldovcov. Takto syn českých migrantov vybudoval svetovú sieť fast foodov

Miroslav Kamody18.10.2021., 08:00h
Ray Kroc sa dlhé roky hľadal. Životná príležitosť sa mu naskytla až v 52 rokoch. Chytil sa jej a vybudoval sieť najväčších fast foodov na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Sieť fast foodov McDonald’s zrejme nikomu netreba predstavovať. Legendárna značka denne vo viac ako 100 krajinách sveta obslúži takmer 70 miliónov zákazníkov a je symbolom rýchleho občerstvenia. Pôvodne tomu však ani zďaleka nebolo. Aby si si dnes mohol dnes „mekáč” vychutnať v každom väčšom meste, do biznisu bratov McDonaldovcov sa musel zapojiť Ray Kroc.

Narodil sa v roku 1902 do rodiny českého emigranta Aloise Kroce, ktorý vyrastal šestnásť kilometrov od Plzne. Rayova matka Rose Mary Hrachová mala taktiež české korene. Vyrastal v Oak Parku blízko Chicaga, oblasti, kde bola najväčšia koncentrácia českých emigrantov v Spojených štátoch.

Kamarát s Disneym

Rovnako ako ostatní, aj on bol ovplyvnený hrôzami prvej svetovej vojny, a preto sa rozhodol sfalšovať údaje o svojom veku a narukovať do armády. Tu sa stretol napríklad aj s Waltom Disney, ktorý sa do nej pre svoj nízky vek dostal rovnakým spôsobom.

Wikipedia

​Po vojne vystriedal rôzne zamestnania - skúšal to ako jazzový pianista, realitný maklér a predajca papierových kelímkov firmy Lily-Tulip Cup Co. Následne dlhých sedemnásť rokov cestoval po celej krajine ako predajca multimixérov na mliečne koktaily pre firmu Prince Castle.

V roku 1953 ho prekvapilo, že bratia Richard a Maurice McDonaldovci si do svojej reštaurácie v San Bernardine v Kalifornii objednali hneď niekoľko takýchto mixérov a rozhodol sa, že sa na ňu pôjde pozrieť. Keď Kroc videl, že McDonaldovci vymysleli systém práce založený na Fordovom systéme výroby áut v továrňach, bol fascinovaný.

Revolúcia v gastre

Príprava jedál sa z dvadsiatich minút v bežných reštauráciách skrátila na pol minúty, čo bolo dovtedy úplne nevídané. Vo svojich 52 rokoch im navrhol ponuku, ktorá sa nedala odmietnuť. Vstúpil s nimi do biznisu a predstavil im obchodný model, nad ktorým premýšľal už niekoľko rokov.

Spočíval v tom, že bude jazdiť po Spojených štátoch, no nebude zakladať pobočky, ako to robia iné firmy a reštauračné reťazce. Miestnym bude miesto toho ponúkať takzvané franšízy (značku a know-how, za ktoré centrálna firma bude dostávať časť zo zisku). S týmto modelom už značke nič nebránilo, aby sa stala najväčšou v krajine.

Wikipedia/Bryan Hong

​Kroc napísal aj svoju priateľovi z vojny a ponúkol mu, že v Disneylande by mohli otvoriť jednu z prevádzok. Disney však trval na tom, aby sa cena hranoliek zvýšila z desiatich na pätnásť centov. Kroc však odmietol svojich verných zákazníkov vydierať, a tak prevádzku neotvoril.

Pád McDonaldovcov

Krocove zásady pre McDonald's boli striktné. Reštaurácie sa nemohli stavať v centre a mestských oblastiach, pretože chudobnejší obyvatelia by mohli vniknúť dovnútra, keď sa skončí hlavná prevádzková doba. Museli byť vždy riadne dezinfikované a personál musel byť čistý, správne upravený, zdvorilý k deťom a jedlo sa nesmelo nijakým spôsobom meniť.

Bratia McDonaldovci nechceli mať taký veľký počet reštaurácií, čo Kroca hnevalo. V roku 1961 sa preto rozhodol kúpiť celú firmu za 2,7 milióna dolárov. Vypočítal si to tak, aby po zdanení každý z bratov dostal po jednom milióne. Bratia upadli do zabudnutia, no v rozhovore o odkúpení, Richard McDonald údajne povedal, že nič neľutuje.

​Kroc pokračoval v rozbehnutom tempe a rozhodol sa dať košom vtedy populárnym hot dogom a zameral sa na hamburgery s mletým mäsom, v ktorých videl budúcnosť. Kroc udržiaval montážnu linku „Speedee Service System“ na prípravu hamburgerov, ktorú zaviedli bratia McDonaldovci ešte v roku 1948.

Štandardizoval prevádzku a zaistil, aby každý hamburger chutil rovnako v každej reštaurácii. Franšízantom stanovil prísne pravidlá o tom, ako sa má jedlo vyrábať, veľkosti porcií, spôsobe a čase varenia a o balení. V roku 1963 už jeho reštaurácie predávali miliardu hamburgerov ročne.

Alkohol a baseballový dôchodok

O tri roky na to už bola spoločnosť McDonald’s na burze, mala viac ako 700 reštaurácii v USA a expandovala do Kanady a Portorika. Krocovi sa darilo, no ľudia v jeho okolí ho označovali za nemilosrdného a arogantného. Celý život mal problémy s alkoholom a po vybudovaní fast foodového impéria sa na neho strhla aj veľká kritika pre narastajúcu obezitu u pravidelných zákazníkov. 

Unsplash/Thabang

​V roku 1974 sa rozhodol Kroc odstúpiť z vedenia firmy a na vyplnenie voľného času si kúpil baseballový tím San Diego Padres. Pri svojej preslávenej nespokojnosti a sústavnom pedantstve bol s výkonmi hráčov nespokojný a dával zo patrične najavo. Raz dokonca raz povedal, že „hlúpejšiu hru ešte nikdy nevidel,” alebo „v hamburgeroch je viac budúcnosti ako v bejzbale.“

Po mozgovej príhode v roku 1980 nastúpil Kroc do protialkoholického rehabilitačného zariadenia. Zomrel o štyri roky neskôr, vo veku 81 rokov, na zlyhanie srdca v nemocnici v San Diegu. Jeho tretia manželka Joan Kroc po jeho smrti navýšila svoje charitatívne príspevky. Ešte aj po jej smrti v roku 2003 mal jej zvyšný majetok hodnotu 2,7 miliardy dolárov.

1,5 miliardy putovalo Armáde spásy, ďalších 200 miliónov napríklad National Public Radio, nakoľko ona sama verila v silu verejnoprávneho rozhlasu. životu Raya Kroca sa venuje aj americký film s názvom The Founder. Hlavnú postavu si v ňom strihol Michael Keaton a vychádza z knihy Grind It Out, ktorej bol Kroc spoluautorom. 

McDonald’s na Slovensku

Prvá reštaurácia spoločnosti bola otvorená v októbri 1995 v Banskej Bystrici. V máji 1996 bola otvorená prvá reštaurácia v Bratislave na Námestí SNP, kým v októbri toho istého roka bola otvorená prvá reštaurácia franšízingového typu v Trnave. V súčasnosti je na Slovensku 36 reštaurácií, pričom nedávno pribudla prvá prevádzka mimo mesto - na rýchlostnej ceste R1.

Pokiaľ ťa zaujíma, ako vyzerala prvá prevádzka v celom Československu, ukáže ti to dokumentárne video nižšie: 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:50