Do obchodov často prichádzajú špinavé plechovky nápojov. Či už si chcete dopriať sladený nápoj alebo energetický drink priamo z plechovky, mali by ste ju predtým umyť. Vrchy plechoviek sú často pokryté prachom, baktériami a ktovie čím ešte. Ak nie je možné plechovku umyť, dôkladne utrite veko pomocou mokrej papierovej utierky a nalejte obsah do pohára.Pixabay
StoryEditor

Krutá pravda o sladených nápojoch. Riziko smrti je skutočne vysoké

Blanka Kucharovicová04.06.2021., 12:00h
U odborníkov na výživu si nealkoholické nápoje nezískali obľubu. Príčinou bol vysoký obsah cukru. Vedci prišli s rozsiahlou štúdiou, ktorá popisuje prepojenie rizika smrti a sladených nápojov.
Lajkuj Brainee.sk na

Zdá sa, že sú ešte menej odporúčané ako sme si mysleli. Fakt, že sladené nápoje zvyšujú energiu a vedú k priberaniu a k obezite, je už dávno známy. Vedci však prišli s novinkou. Väčšia konzumácia sladkých, ale i umelo sladených nápojov, sa spája so zvýšeným rizikom smrti.

To je záver štúdie z Katalánskeho onkologického inštitútu (ICO) a Ústavu biomedicínskeho výskumu Bellvitge (IDIBELL) v Barcelone. Štúdiu vykonali na vzorke takmer pol milióna ľudí oboch pohlaví z desiatich európskych krajín. Účastníci výskumu pochádzali z Dánska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Talianska, Holandska Nórska, Španielska, Švédska a Spojeného kráľovstva. Výskum trval viac než šestnásť rokov, počas neho došlo k viac než 40-tisícom úmrtiam.

Škodí aj príležitostne?

Podľa časopisu JAMA International Medicine pitie dvoch alebo viacerých pohárov nealkoholických sladených nápojov denne v porovnaní s jedným pohárom mesačne spôsobuje okrem vyššieho rizika smrti aj tráviace a srdcové choroby. Riziko predčasnej smrti u ľudí pijúcich sladené nápoje je o sedemnásť percent vyššie ako u príležitostných konzumentov.

„Light“ a „zero“ sú kapitola sama o sebe

Zaujímavosťou je i to, že nápoje „light“ a „zero“ dopadli podstatne horšie ako iné nealkoholické nápoje. Ich pitie zvyšuje riziko úmrtia až o 26 percent. Príčinou je najmä to, že ich užívatelia zvyčajne vedú nezdravý životný štýl v porovnaní s druhými. Na podnet konzumentov, ktorí si v ostatných rokoch všimli ich negatívny dopad na zdravie, výrobcovia nápoje upravili tak, že cukor nahradili nízko-kalorickými alebo nekalorickými sladidlami.

Nejasnosti výskumu

Na druhej strane sa nepotvrdilo žiadne prepojenie medzi konzumáciou nealkoholických nápojov a úmrtnosťou na rakovinu. Je to zatiaľ najväčší výskum, ktorý sa snažil preskúmať nepriaznivé dopady nápojov na ľudské zdravie. Vedci uviedli, že štúdia obsahuje viacero nejasností a je nutné v nej naďalej pokračovať. Ich cieľom je zistiť jasnú príčinu a vzťah medzi úmrtiami a pitím sladených nápojov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:37