Reuters
StoryEditor

Prečo má Orbán radšej Peking ako Brusel?

14.06.2021, 14:53
Maďarsko bolo kedysi jedným z najliberálnejších štátov východného bloku.

Bolo tiež jedným z tých, ktoré ako prvé začalo rozoberať Železnú oponu. Pod súčasnou vládou niekoľkonásobného maďarského premiéra Viktora Orbána sa krajina odklonila od svojej liberálnej cesty. Bývalý liberál Orbán sa dnes považuje za konzervatívneho ochrancu Európy a kresťanstva. Brániť ich má proti vlne imigrantov a liberálnej demokracii Bruselu. Tento odpor proti myšlienkam Západu vrhá Maďarsko do rúk východných autoritárskych režimov, ako je Rusko a Čína, s ktorými premiér Orbán tak vrúcne sympatizuje a možno sníva o tom, ako jedného dňa zavedie podobný režim aj vo svojej krajine.

Maďarská vláda dúfa, že by sa krajina vďaka budovaniu dobrých vzťahov s Čínou mohla stať dôležitou križovatkou Novej hodvábnej cesty. Sľubuje si od toho profit z veľkých objemov tovarov prúdiacich do Európy, ako aj prílev ďalších investícií. Pre Peking je pritom maďarská náklonnosť oveľa dôležitejšia ako len lepší prístup čínskych produktov na európske trhy.
Univerzita by bola už druhým projektom iniciatívy Jedného pásma, jednej cesty na území Maďarska. Tým prvým je grandiózna vysokorýchlostná železnica, ktorá má prepojiť v prvej etape Budapešť so srbským Belehradom a v konečnom dôsledku viesť až do gréckych Atén.

Prečo Budapešti nestačia miliardy eur z Bruselu? Čo je lákavejšie na jüanoch z Pekingu? Maďarsko má, tak ako všetky krajiny Únie, možnosť čerpať veľmi lacné pôžičky v rámci projektov obnovy. Problémom pre Orbánovu garnitúru však je, že tieto financie sú podmienené prísnymi pravidlami, ktoré vyžadujú, aby boli prostriedky minuté transparentne. Teda jednoducho povedané – aby sa bohapusto nerozkrádali. Naopak, čínske peniaze nevyžadujú náročné európske podmienky oboznamovania verejnosti, a teda sú ideálnym zdrojom korupcie, ktorou je režim Viktora Orbána smutne známy.

Maďari už minulý rok povolili čínskej technologickej spoločnosti Huawei založiť si v Budapešti výskumné centrum. A to aj napriek varovaniam pred vážnymi bezpečnostnými rizikami. Je totiž známe, že táto firma má úzke vzťahy s čínskou armádou a je možné, že jej poskytuje informácie, ktoré vo svete získava. Navyše, Maďarsko len nedávno dvakrát hlasovalo proti snahe Únie zaujať tvrdšie stanovisko proti tomu, ako Peking hrubo porušuje ľudské práva v Sin-ťiangu a Hongkongu.

Najnovším projektom čínsko-maďarskej spolupráce má byť teda budapeštiansky kampus prestížnej šanghajskej Univerzity Fudan. Tá by podľa plánov mala brány pre prvých študentov otvoriť už v roku 2024.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 03 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 04 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 05 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 10:33