StoryEditor

Putin chce využiť globálne otepľovanie na prepravu kontajnerov cez Arktídu. Ostatných "šikanuje" podmienkami

04.09.2021, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty už skôr Moskvu obvinili, že od zahraničných plavidiel vyžaduje povolenie, ak chcú preplávať arktickú oblasť.

Rusko chce v budúcom roku začať námornú kontajnerovú dopravu severnou cestou cez Arktídu. Na ekonomickom fóre vo Vladivostoku to v piatok povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Na pravidelnú kontajnerovú dopravu chce Moskva využiť globálne otepľovanie, ktoré sprístupní aj veľmi chladné vody severných morí. Moskva chce z projektu urobiť hlavnú námornú trasu.

Od zahraničných požaduje povolenie 

Rusko investuje do infraštruktúry, aby pripravilo severnú námornú cestu, ktorá povedie okolo Vladivostoku cez Beringov prieliv ďalej až do Petrohradu v európskej časti Ruska. Putin tiež povedal, že námorná trasa bude prístupná aj ďalším krajinám.

Spojené štáty už skôr Moskvu obvinili, že od zahraničných plavidiel vyžaduje povolenie, ak chcú preplávať arktickú oblasť. Rusko tiež podľa Washingtonu požaduje, aby na týchto lodiach boli pri plavbe arktických vodách prítomní ruskí námorníci a že ak plavidlá týmto požiadavkám nevyhovejú, že im Rusko pohrozí použitím sily.

Putin tiež pozval zahraničných investorov, vrátane japonských, aby sa podieľali na rozvoji oblasti okolo sporných Kurilských ostrovov. Práve Japonsko si na južnú časť Kurilských ostrovov robí nárok, zatiaľ čo Rusko ostrovy považuje za svoje územie. Putin povedal, že jeho krajina podporí biznis v tejto časti daňovými úľavami.

Budú na desať rokov a vzťahovať sa budú na dane zo zisku, majetku, vlastníctvo pôdy a dopravu. "Toto je presne ten druh nevyhnutných a bezpríkladných výhod a stimulov, ktoré vytvoríme na Kurilských ostrovoch, kde firmy úplne vyberieme z povinnosti platiť kľúčové dane," citovali Putina médiá.

Dlhý spor

Spor o Kurily obe krajiny vedú od konca druhej svetovej vojny, kedy ostrovy obsadili ruskí vojaci. Spor Moskve a Tokiu dodnes bráni v uzavretí mierovej zmluvy. Putin však v piatok vo Vladivostoku povedal, že obe krajiny si želajú dobré vzťahy a že je absurdné, že ešte nemajú mierovú zmluvu.

Rusko vlani schválilo súbor legislatívnych reforiem, ktoré okrem iného považujú za protiústavné postúpiť územia zahraničnej mocnosti. Putin povedal, že Moskva musí brať do úvahy svoju vlastnú bezpečnosť a že chce garancie od Japonska, teda spojenca USA, ohľadom prípadného rozmiestnenie amerických vojenských a raketových systémov v blízkosti ruského územia.

"Tieto otázky boli predložené japonskej strane. Odpoveď sme stále nedostali, preto si myslím, že lopta je tak nejako na partnerovej strane," povedal Putin.

Šéf Kremľa tiež navrhol vytvoriť na Ďalekom východe terminály na produkciu vodíka a čpavku. Aj k týmto projektom prizval zahraničných investorov.

O ostrove Sachalin povedal, že by mal v roku 2026 dosiahnuť takzvanú uhlíkovú neutralitu. Tou sa rozumie dosiahnutie rovnováhy medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním z atmosféry.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 05 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:08