StoryEditor

MMF: Oživenie bude pomalšie

18.11.2002, 23:00

Svetová ekonomika je v zložitej situácii a jej rast v najbližších mesiacoch bude pomalší, než sa pôvodne očakávalo, varoval koncom minulého týždňa v Berlíne výkonný riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Horst Köhler. Ako uviedol, fond očakáva pokračovanie oživenia svetovej ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch, samotné oživenie však bude brzdiť "rozsiahla neistota."
Ako uviedla BBC, v septembri MMF predpokladal tohtoročný svetový hospodársky rast na úrovni 2,8 percenta, na rok 2003 však pôvodnú prognózu zmenil, a to zo 4 percent na 3,7 percenta.
Neistotu pre svetovú ekonomiku predstavuje aj hroziaca vojna v Iraku, ktorá podľa H. Köhlera nepriaznivo zasiahla dôveru tak spotrebiteľov, ako aj podnikateľov vo viacerých krajinách a navyše zvýšila ceny ropy na svetových trhoch. Šéf MMF okrem toho varoval aj pred možnými škodami pre globálnu ekonomiku v dôsledku pretrvávajúcej nestability na svetových akciových trhoch, aj keď situácia na nich bola v ostatných týždňoch relatívne pokojná.
Čo sa týka americkej ekonomiky, podľa šéfa MMF je najväčšia ekonomika sveta dostatočne silná na to, aby sa vyhla druhej recesii. Prvá zasiahla Spojené štáty minulý rok. Bude však potrebné urobiť viac pre zastavenie otrasov na finančných trhoch, ktoré sa začali prejavovať po prvom prepade cien akcií.
Ako dodal, MMF podporuje plán na oddialenie konečného termínu na vyrovnanie rozpočtov krajín Európskej únie na rok 2006, členské štáty by však nemali prekročiť kritickú hranicu rozpočtového deficitu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Poukázal aj na najsilnejšiu európsku ekonomiku, Nemecko, ktorá sa dostala v poslednom čase do problémov a Európska komisia už voči Berlínu začala konanie za prekročenie maximálnej hranice rozpočtového deficitu. Deficit štátneho rozpočtu Nemecka dosiahol 3,8 percenta HDP. Podľa výkonného riaditeľa MMF Nemecko potrebuje okamžité hospodárske reformy, poukazujúc pritom hlavne na nepružný trh práce. Bez týchto reforiem Nemecko nebude schopné urýchliť v súčasnosti príliš pomalý hospodársky rast.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 05:24