StoryEditor

Lacné cigarety cez internet

24.11.2002, 23:00

Internet sa vzhľadom na vysokú spotrebnú daň stal novým azylom fajčiarov v mnohých štátoch USA. Napríklad v štáte New York, kde je spotrebná tabaková daň najvyššia v rámci USA, stojí balíček cigariet v stánku 7,50 USD, no cez internet si môže fajčiar objednať kartón marlboriek už za 30 USD. Podľa štúdie vlády v Spojených štátoch pracuje minimálne 147 takýchto internetových stránok, napríklad dirtcheapcig.com či smokers.com a mnohé z nich sídlia v indiánskych rezerváciách, ktoré sú úplne vyňaté z daňovej povinnosti.
Agentúra pre výskum trhu Forrester Research odhaduje, že predaj cigariet cez internet v tomto roku v USA dosiahne 1,2 miliardy USD, čo zodpovedá 3 % celkového obratu tabakových výrobkov. Analytici odhadujú, že do roku 2005 sa takýto predaj zvýši na 5 miliárd USD, čo však jednotlivé štáty pripraví na daniach takmer o 1,4 miliardy USD ročne. "Tabak je perfektný produkt pre elektronický obchod: ľahká doprava a nízka cena, keďže dane tvoria až 20 % predajnej ceny," cituje zo správy týždenník WirtschaftsWoche.
Štát New York pritom v lete tohto roka zvýšil dane o viac než 50 % a v súčasnosti inkasuje z každej škatuľky 1,50 USD. K tejto cene sa pripočítava aj 31 centov, ktoré na predaj uvalilo samotné mesto New York, takže obrat od leta padol o 50 %.
Niektoré štáty, napríklad Washington či Rhode Island, sa obávajú o svoje príjmy a medzičasom podali žaloby. Washingtonská štátna prokurátorka Catherine Gregoireová mieni vybojovať predbežné rozhodnutie, ktoré prinúti prevádzkovateľa stránky dirtcheapcig.com (Kentucky) zverejniť mená svojich klientov. Vo svojej žiadosti sa odvoláva na starý Jenkinsov zákon, ktorý obsahuje povinnosť predajcu uvádzať mená klientov pri predaji tovaru mimo daného štátu. Podľa názoru nejedného prokurátora sa tento zákon týka aj obchodu cez internet, čo im umožní dodatočne vymáhať od kupcov dane.
Proti predaju cigariet cez internet sa však postavili aj samotné tabakové koncerny. Philip Morris v úsilí o vytvorenie imidžu zodpovedného výrobcu navrhuje zákon, ktorý by pre kupcov zaviedol povinnosť preukázať svoj vek, aby bolo jasné, že ide o dospelú osobu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 08:19