StoryEditor

Tlak na odstrel chránených živočíchov rastie

26.10.2005, 00:00
Počty vlkov, medveďov, kormoránov a ďalších živočíchov by sa mali regulovať, a to aj napriek tomu, že patria medzi ohrozené druhy. Tvrdia to poľovníci, farmári a rybári, ktorí ich považujú za škodnú.
Počty vlkov, medveďov, kormoránov a ďalších živočíchov by sa mali regulovať, a to aj napriek tomu, že patria medzi ohrozené druhy. Tvrdia to poľovníci, farmári a rybári, ktorí ich považujú za škodnú. Títo predátori im spôsobujú miliónové škody. Pravidelne žiadajú ministerstvo životného prostredia o desiatky výnimiek na ich lov. Vlani bolo napríklad legálne ulovených 34 medveďov a 86 vlkov. Výnimka na odstrel 600 kormoránov, o ktorú požiadal minulý rok Slovenský rybársky zväz (SRZ), však pre protest ochranárov neprešla a bude sa o nej rozhodovať znova.
"Kormorány plienia ryby vo veľkých množstvách už niekoľko rokov, najmä na Orave, Váhu a Hrone. Škody sme vyčíslili na viac ako 22 miliónov korún," hovorí tajomník Rady SRZ Ferdinand Baláž. Pritom zákon neumožňuje odškodňovať tieto straty, môžu o ne požiadať len chovatelia na hospodárskych rybníkoch. Rybári by chceli kormorány, z ktorých každý zožerie denne až pol kilogramu rýb, strieľať a plašiť. Podľa sčítania sa ich na Slovensku zdržiava najmä v zime okolo 8-tisíc kusov.
Ťažkosti s kormoránmi majú aj inde v Európe. V južných Čechách spôsobujú rybárom miliónové straty. Tí už otvorene žiadajú, aby sa vyňali zo zoznamu chránených živočíchov. Za jedného načierno uloveného kormorána údajne vyplácajú strelcom 300 korún. V nemeckej prírodnej rezervácii Anklamer Stadtbruch v júni zmasakrovali poľovníci na podnet rybárov asi 6-tisíc kormoránov. Podľa nemeckých ochranárov sa však vážne škody spôsobené kormoránmi na rybnom hospodárstve nedokázali.
Myslí si to i Rastislav Rybanič, výkonný riaditeľ Spoločnosti na ochranu vtáctva na Slovensku. Škody, ktoré uvádzajú rybári, sú podľa neho neoveriteľné. Strieľanie je podľa európskych skúseností neúčinné. "Hlavným problémom nie sú kormorány, ale zregulované rieky," hovorí. Riešením by bol podľa neho postupný návrat k pôvodným riečnym ekosystémom, ktoré poskytujú rybám prirodzené úkryty pred dravcami.
"Pred dvoma rokmi nám medveď zdemoloval včelie úle. Tohto roku sa vybral do sadu na hrušky a zničil niekoľko stromčekov," hovorí Mária Oravcová, majiteľka sadu v Hankovej, najmenšej dedine rožnavského okresu. Ako dodala, nedávno tam naháňal ovce aj vlk, ale pastier ho odplašil krikom a stádo odviedol do košiara. V neďalekom Národnom parku Muránska planina žije asi 60 až 100 medveďov a vlani spôsobili na ovciach, hovädzom dobytku a včelstvách škody asi za 30-tisíc korún.
Zákon umožňuje náhradu škôd spôsobených chránenými druhmi živočíchov, týka sa to však len vlka, medveďa, rysa, vydry, kormorána, bobra, zubra a losa. Vlani si nárokovali rôzne organizácie 953-tisíc korún odškodného. Ministerstvo životného prostredia im uznalo a preplatilo 557-tisíc korún, no rok predtým až 1,968 milióna korún. Podľa výkonného riaditeľa kancelárie Slovenského poľovníckeho zväzu Imricha Šubu škody spôsobené medveďmi dosahujú v posledných desiatich rokoch asi milión korún ročne, zhruba polovicu štát uhrádza. Dve tretiny sa týkajú hospodárskych zvierat, zvyšok včelstiev.

Čísla poľovníkov a ochranárov sa rozchádzajú
Šéf Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč si myslí, že tieto škody sú zanedbateľné, navyše väčšine z nich sa dá odborným prístupom predísť. Pytliactvo spôsobuje podľa neho oveľa väčšie škody. "Tlak na odstrel chránených živočíchov i udeľovanie výnimiek je čoraz väčší. Hlavným argumentom poľovníkov je premnoženie šeliem, čo nie je pravda. Skutočným motívom sú peniaze a uspokojenie loveckej vášne," zdôrazňuje Lukáč. Napríklad oficiálne čísla o výskyte vlka a medveďa sú niekoľkonásobne vyššie, než aké majú ochranári. Kým podľa poľovníckej štatistiky bolo vlani na Slovensku 1 158 vlkov, podľa ochranárov ich bolo len asi 300.

Stav a lov vlka a medveďa v rokoch 2003  a 2004
  2003 2004
 

Počty

Ulovených

Počty

Ulovených

Medveď 1 318 13 1 419 34
Vlk 973 112 1 158 86
Zdroj: MP SR

 

Spoločenská hodnota a klasifikácia vybraných chránených druhov živočíchov
Kormorán veľký  ohrozený druh 5 000 Sk
Medveď hnedý  veľmi ohrozený druh 80 000 Sk
Vlk veľmi ohrozený 30 000 Sk
Zdroj: MŽP SR

Cenník poplatkového odstrelu Lesov SR
Vlk 35 000 Sk
Medveď (100 -120 kg) 153 000 Sk
Zdroj: www.polovnictvo.com


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:41