StoryEditor

Lego bránilo slobode prejavu, po spore s čínskym disidentom mení politiku

13.01.2016, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Dánsky výrobca hračiek Lego oznámil, že mení politiku týkajúcu sa hromadných nákupov a nebude už od svojich zákazníkov požadovať, aby uvádzali, k čomu kocky plánujú použiť. Firma sa nedávno stala terčom kritiky, keď odmietla predať veľké množstvo kociek čínskemu disidentskému výtvarníkovi Aj Wej-wejovi. Uviedla vtedy, že sa obáva, že by ich použil pre vyjadrenie politického názoru.

Svetoznámy čínsky umelec Aj Wej-wej, ktorý je otvoreným kritikom komunistickej vlády v Pekingu, utorkové rozhodnutie Lega ocenil ako víťazstvo slobody slova. "Lego je výrazový prostriedok, ktorý každý dokáže oceniť a každý človek by mal mať možnosť používať ho podľa svojej vôle. To je tiež podstata slobody prejavu," povedal umelec.

Aj Wej-wej vlani firmu Lego požiadal o zásielku kociek. Vytvoriť z nich chcel výtvarné dielo o politickom disidentovi. Spoločnosť Lego mu tovar odmietla predať s tým, že nikdy nedodávala hračky priamo nikomu, kto chcel pomocou jej produktov vyjadriť nejaké politické stanovisko. Ai v októbri dánskeho výrobcu hračiek obvinil z cenzúry a diskriminácie. Umelec tiež spojil postoj firmy Lego s jej plánmi na nový zábavný park Legoland v Šanghaji.

Spravodajský server BBC napísal, že výtvarník nakoniec svoj zámer realizoval vďaka internetovej zbierke, v ktorej sa zišlo dosť kociek lega na to, aby mohol dielo pre výstavu v austrálskom Melbourne dokončiť. Ai dnes ale vyhlásil, že na austrálsky projekt nakoniec použil podobné kocky čínskeho výrobcu. "Nebol v nich veľmi veľký rozdiel, ale cena bola oveľa nižšia," podotkol.

Spoločnosť Lego v utorok na svojich internetových stránkach uviedla, že doteraz sa zákazníkov objednávajúcich si veľké množstvo kociek pýtala, aký je "tematicky účel" ich projektu, pretože nechcela "aktívne podporovať určité programy". "Tento postup ale môže viesť k nedorozumeniu alebo môže byť vnímaný ako rozporuplný. Spoločnosť Lego preto upravila smernice pre predaj kociek vo veľkom množstve," konštatuje sa vo vyhlásení.

Výrobca miesto doterajšieho postupu od 1. januára žiada po zákazníkoch, aby dali jasne najavo, že Lego nepodporuje ich projekty, pokiaľ budú vystavené na verejnosti.

]

01 - Modified: 2024-01-21 11:35:18 - Feat.: - Title: Drogový díler so zaujímavým koníčkom. Okrem množstva surovín na výrobu drog mu polícia zhabala viac ako 70 krabíc lega 02 - Modified: 2023-12-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Ikea a Lego stavili na budúcnosť obchodu 03 - Modified: 2023-11-04 08:30:00 - Feat.: - Title: Snaha Lega o ekologické stavebnice zlyhala. Dva roky testovania nepriniesli želaný výsledok 04 - Modified: 2023-10-08 07:05:07 - Feat.: - Title: Egyptský súd potvrdil väzenský trest pre popredného disidenta 05 - Modified: 2023-09-25 06:01:51 - Feat.: - Title: Lego vzdalo plán vyrábať stavebnice z recyklovaných plastových fliaš
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:16