StoryEditor

Plánované príjmy sú nadhodnotené

28.04.2003, 00:00

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nepredpokladá, že by Slovensko mohlo v tomto roku redukovať svoj fiškálny deficit oproti vlaňajšej úrovni 7 percent až na 5 percent HDP. Aj plnenie štátneho rozpočtu za prvé tri mesiace naznačuje, že plánované príjmy sú nadhodnotené. Za predpokladaným plnením zaostávajú najmä výnosy dane z pridanej hodnoty. Informoval o tom minister financií Ivan Mikloš. Zatiaľ je horší aj vývoj daní z príjmov právnických osôb. "V tejto oblasti je však ešte predčasné prijímať závery, keďže firmy, využívajúce služby daňových poradcov, budú odvádzať túto daň až do konca prvého polroka," zdôraznil.
Rezort financií podľa svojho ministra pripravuje konkrétne opatrenia, ktoré by mali viesť k naplneniu zámerov štátneho rozpočtu. V rámci týchto opatrení sa možno už v tomto roku zvýšia niektoré spotrebné dane. O zjednotení sadzby DPH pred januárom 2004 však ministerstvo financií zatiaľ neuvažovalo.
Doterajšiu aktívnu politiku na podporu trhu práce pokladá Mikloš za neefektívnu. Účinnejšie bude podľa neho presmerovanie týchto prostriedkov do štátneho rozpočtu, čo umožní ďalšie zníženie daní. Od rovnej dane si sľubuje zlepšenie podnikateľského prostredia a zvýšenú konkurencieschopnosť Slovenska na trhu medzinárodných investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:39