StoryEditor

Zákon mi to nekáže, ale o vystúpení zo strany pouvažujem

25.04.2013, 00:00
Rozhovor. Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Andrej Holák pre HN:


Svoj konflikt záujmov vylučuje. Do funkcie podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie ho navrhla predsedníčka úradu Zita Táborská. Hoci mu to zo zákona nevyplýva, o vystúpení zo strany pouvažuje. Chybu za podpis zmluvy Železníc s TSS Grade nepripúšťa. Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Andrej Holák (Smer-SD).

 Stali ste sa podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie. Koho to bol nápad?
S touto ponukou ma oslovila pani predsedníčka úradu a keďže ide pre mňa o profesijne zaujímavú pozíciu, rozhodol som sa túto výzvu prijať.

Ste politicky aktívny v strane Smer-SD. Premiér Robert Fico však hovoril, že Úrad pre verejné obstarávanie má patriť opozícii. Nejde z vášho pohľadu teda o zavádzanie?
Podľa môjho názoru nejde o zavádzanie. Mojím cieľom je, aby bol úrad inštitúciou, ktorá v prvom rade zabezpečuje, aby obstarávania prebiehali v súlade so zákonom, aby boli transparentné a pružné.

Preto je politická príslušnosť najmä podpredsedu úradu nepodstatná.

Ani z hľadiska členstva v strane by nemal Úrad pre verejné obstarávanie zostať apolitický?
Úrad je a zostane apolitický. Navyše práca úradu je pod drobnohľadom či už verejnosti alebo médií. To samo osebe zaručuje, že postupy úradu sú transparentné.

Vystúpite zo strany?
Zákon mi niečo také neukladá, ale pouvažujem o tom.

Okrem toho ste do dnešného dňa štátnym tajomníkom ministerstva dopravy, kde máte na starosti dopravnú infraštruktúru. Budete teda kontrolovať aj tendre z vášho rezortu. Je to podľa vás v poriadku?
Náplň práce podpredsedu, jeho kompetencie a úlohy vymedzuje zákon o verejnom obstarávaní. V jeho zmysle podpredseda nerozhoduje o veciach, na ktoré sa pýtate. Ako som už niekoľkokrát spomínal, Úrad pre verejné obstarávanie musí striktne postupovať v súlade so zákonom.

Necítite konflikt záujmov?
Nie.

Nedávno Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol v zákazke výstavby modernizácie úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá, kde povedal, že ponuky sa musia prehodnotiť nanovo. Zmluvu ste však podpísali. Nemali ste z podpisom zmluvy počkať?
Zmluvu podpisovali Železnice Slovenskej republiky, nie ja. Keďže neexistovala žiadna zákonná prekážka, nič im v tom nebránilo.

Nie je však teraz väčšia hrozba prepadnutia eurofondov? Úrad pre verejné obstarávanie totiž jasne povedal, že Železnice Slovenskej republiky v súťaži diskriminovali uchádzačov.
O tejto problematike nie som podrobne informovaný, ale pokiaľ viem, Železnice napadli rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie na súde. Ďalší postup závisí od rozhodnutia súdu.

Nemáte pocit konfliktu záujmov aj v prípade rozhodovania o tendroch, ktoré ešte boli z čias prvej vlády Roberta Fica? V tom čase ste totiž boli vedúcim služobného úradu ministra Ľubomíra Vážneho.
Pokiaľ viem, v súčasnosti sa úrad nezaoberá „živými“ tendrami z obdobia, na ktoré sa pýtate, čiže táto otázka je irelevantná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:30