StoryEditor

Trikrát vyhorel a hrozilo mu rozobratie. Jedinečná stavba pri Žiline vstáva z popola

19.03.2022, 23:00
Stavebníkom zámku Kunerad bola významná rodina, ktorej vplyv je možné sledovať v Nemecku, Poľsku a na Slovensku. Obnova letného sídla Ballestrémovcov z roku 1916 po rokoch dostáva výraznejšie kontúry.

Jeho podstatné zbytky boli predsa zachované, bol krásnou staviteľskou pamiatkou, jedinou toho druhu na Slovensku,“ prihovárali sa naši lesníci v liste z roku 1945 Slovenskej národnej rade. Tú žiadali o obnovu loveckého zámku Kunerad v rovnomennej obci, ktorý podpálili nemecké jednotky počas povstania.

Letné sídlo rodiny grófa Ballestréma vtedy existovalo len 29 rokov a po revitalizácii sa podľa podkladov Krajského pamiatkového úradu v Žiline adaptovalo na liečebný ústav.

Tri razy popolom

V priebehu desaťročí plamene zachvátili zámok ešte dvakrát, naposledy v roku 2018. Dnes okolo neho konečne stojí lešenie, pričom nedávno sa rozbehla dlhoočakávaná rekonštrukcia strechy.

Intenzívne pracujeme na jej obnove, ide pritom o pravdepodobne najkomplikovanejšiu strechu na slovenských zámkoch vôbec,“ uvádza pre HN majiteľka Jana Škottová. U...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:33