StoryEditor

Príčína je ešte na začiatku celého reťazca. Za zdražením potravín sú proteíny

07.12.2021, 23:00
Produkovať mlieko alebo mäso nekomplikujú len nízke odbytové ceny, ale aj neustále rastúce vstupy.

Farmári, ktorí sa popri živočíšnej výrobe nevenujú aj rastlinnej, majú za sebou ťažký rok. Dôvodom je prudký rast cien kŕmnych zmesí, ktoré v ich chovoch tvoria značnú časť nákladov.

Napríklad pri chove ošípaných, hydiny či dojníc majú približne 55-percentný podiel. Platí to aj v Poľnohospodárskom družstve Ludrová, ktorému repka, sója či výživové komponenty zvýšili výdavky na potravu pre zvieratá od 30 do 40 percent.

„Je to obrovský nárast vstupov a spracovatelia sa minimálne snažia zvýšiť ceny pri našich výstupoch, čo vôbec nepokrýva náklady,“ opisuje posledné mesiac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-03-28 10:24:54 - Feat.: - Title: Slovenskí farmári menia pestovateľské postupy, aby prežili klimatickú zmenu 02 - Modified: 2025-03-13 13:43:31 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny do EÚ? Poľnohospodári z ostatných štátov by prišli o veľkú časť dotácií, veľké obavy majú Česi 03 - Modified: 2025-03-11 08:51:32 - Feat.: - Title: Slovensko pri extrémnom suchu improvizuje. V hre je riskantné riešenie pre kľúčové plodiny 04 - Modified: 2025-02-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Prečo Európa nesedí pri stole 05 - Modified: 2025-02-16 09:38:56 - Feat.: - Title: Obchodovanie s emisiami je šancou pre brazílske lesy. Ochranári však pochybujú, že zníži uhlíkovú stopu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2025 17:48