StoryEditor

Útok na dvojičky žhaví plátna. A mrazí divákov

24.08.2006, 00:00
Let číslo 93 a World Trade Center. Dva filmy inšpirované skutočnými udalosťami z 11. septembra 2001. Dva filmy zvyšujúce tep na 220. Prvý z nich má premiéru dnes, druhý na začiatku septembra.
11. september 2001. Teroristi uniesli štyri lietadlá. Tri zasiahli svoj cieľ. Toto je príbeh štvrtého z nich..., uvádzajú distribučné slogany film Let číslo 93. Sľubujú strhujúci a emotívny príbeh, ktorý by nevymyslel ani najlepší hollywoodsky scenárista. Bohužiaľ, nemýlia sa...

Príliš skoro?
Dokumentaristicky poňatú drámu z lietadla považovala časť americkej verejnosti za príliš naturalistickú. Napriek tomu vyvolal film už na začiatku nakrúcania polemiku. Nie je ešte priskoro otvárať nedávno zacelené rany? Veď napriek tomu, že ide len o približnú verziu poskladanú zo záznamov z čiernej skrinky a z posledných telefonátov pasažierov, aj dnes naháňa strach nepripravenosť amerického letectva a vojska riešiť nebezpečnú situáciu.
Veď podľa správy z 11. septembra dostali všetci piloti 15 minút po výbuchu v druhej veži dvojičiek varovanie, aby uzavreli kokpity. Piloti letu 93 dostali správu o 9.24 hod. doobeda. Už o štyri minúty neskôr sa teroristi zmocnili lietadla a pilotov zabili...

"Únosca" bez víz
Britský režisér filmu Paul Greengrass stavil na autenticitu a pri castingu vyberal najmä hercov podobajúcich sa na hlavných hrdinov. Aby dráma pôsobila naozaj verne, niektorí pracovníci letiskových kontrolných veží, ktorí túto tragédiu prežili na pevnej zemi, si zahrali samých seba. Okrem toho spolupracoval so 40 rodinami obetí. Tie poskytli aj najmenšie detaily svojich príbuzných - od šiat, aké v ten deň mali na sebe, až po cédečká a knihy, ktoré počúvali a čítali. Aby Greengrass zvýšil napätie medzi hercami, ubytoval filmových "únoscov" do iného hotela. Oddelene nielen bývali, ale aj jedli a skúšali.
Protagonisti filmových teroristov sa však neobišli bez problémov ani v reálnom živote. Napríklad iránsky herec Lewis Alsamari, ktorý si zahral hlavného únoscu, mal zabezpečený azyl vo Veľkej Británii, ale víza na premiéru filmu do USA nedostal. Americkým úradom sa nezdala jeho účasť v irackej armáde.

Recept na úspech: Stone
Hollywoodskemu patetizmu sa nevyhol len Greengrass, ale aj "čierna ovca" amerických režisérov - Oliver Stone v ďalšom filme o teroristických útokoch zo septembra 2001. Štúdio Paramount, ktoré film s jednoduchým názvom World Trade Center financovalo, nenechalo nič na náhodu a prihovorilo sa za neho u konzervatívnej časti kritiky. Tá s výberom kontroverzného režiséra na začiatku nesúhlasila, pretože za niektoré jeho predchádzajúce filmy by ho najradšej "videla na ražni".
Našťastie, Oliver Stone filmových magnátov a kritikov nesklamal - aj jeho filmu sa predpovedá celosvetový úspech. Zárukou by mal byť nielen silný príbeh, ale aj meno Nicholasa Cagea, ktorý vyfúkol úlohu takým americkým "rodeným hrdinom" ako Mel Gibson či Harrison Ford. Na natáčanie sa vraj veľmi zodpovedne pripravoval cvičením newyorského akcentu, ale aj niekoľkodňovým pobytom v uzavretých priestoroch. Vo filme si zahrá policajta Johna McLoughlina, jedného z dvoch posledných živých ľudí, ktorého záchranári vyhrabali z trosiek mrakodrapov.
Pred premiérou filmu inicioval Oliver Stone súkromné premietanie policajným a hasičským zborom. Výsledkom bola sála plná emócií, smútku i nadšenia. Nič iné totiž na diváka nevplýva lepšie ako myšlienka na tých, čo to skutočne prežili.
01 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najvýkonnejšie podielové fondy za posledný mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:45