StoryEditor

Rusko zvýši ťažbu striebra

09.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rusko v nasledujúcom roku zvýši ťažbu striebra v porovnaní s jeho očakávanou tohtoročnou produkciou o 100 % na celkových 1 100 ton. Tým sa zaradí na popredné miesto desiatich najväčších producentov tohto kovu na svete.
Ako uviedol rakúsky denník Die Presse, ruský podnik OAO Polimetall, ktorý sa zaoberá ťažbou striebra, otvoril nový banský a spracovateľský závod v Magadane. Vďaka jeho kapacite sa prepracuje medzi päť najväčších dodávateľov striebra na svete. Hodnota jeho výroby pri súčasných cenách kovu dosiahne 88 miliónov USD. Podnik má tretie najväčšie ložisko striebra na svete. Odhaduje sa, že je v ňom v čistej forme približne 14 800 ton striebra a 30 ton zlata. Na investičnom projekte na ruskom Ďalekom východe sa podieľala aj kanadská spoločnosť Pan American Silver Corp. V ruskej firme vlastní takmer 20-percentný podiel.
Analytici sa však domnievajú, že ani zvýšená produkcia striebra v Ruskej federácii bezprostredne nepovedie k poklesu jeho ceny na medzinárodných trhoch. Investori v období poklesu kurzu akcií hľadajú alternatívu pre svoje peniaze, a tou sa stalo práve striebro. V tomto roku sa cena unce (31,1035 g) striebra pohybovala okolo 4,60 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:40