StoryEditor

Nemecké textilky smerujú do cudziny

08.12.2002, 23:00

Nemecký textilný a odevný priemysel očakáva v budúcom roku pokles obratu a zamestnanosti a vzhľadom na niektoré ekonomické plány spolkovej vlády varuje pred ďalším sťahovaním výrobcov do zahraničia. Združenie nemeckého textilného a módneho priemyslu uvádza, že očakávané zotavenie sektora sa v tomto roku nedostavilo a zdržanlivosť spotrebiteľov pociťujú predovšetkým výrobcovia spotrebného tovaru.
Odevný priemysel vychádza na rok 2003 z predpokladu, že bude zatvorená minimálne každá desiata prevádzka a zrušené každé desiate pracovné miesto. V prvých deviatich mesiacoch tohto roka sa totiž počet zamestnancov v Nemecku medziročne znížil o 12 % na 52 500, obrat o osem percent na 7,8 miliardy eur a príjem nových objednávok až o 15 %.
V textilnom priemysle síce situácia nie je natoľko dramatická, ale trend je veľmi podobný. Príjem nových objednávok v prvých troch štvrťrokoch sa totiž medziročne znížil takmer o sedem percent, obrat o osem percent na 10,7 miliardy eur a pracovná sila o viac než osem percent na 108 370 ľudí.
Združenie zároveň upozorňuje na to, že v zahraničí pre nemecké odevné spoločnosti pracuje približne 250 000 ľudí a zhruba 50 000 pre výrobcov textilu. Podľa názoru jeho odborníkov to jednoznačne svedčí o tom, že zníženie počtu pracovných miest v Nemecku sa kompenzuje vznikom nových za hranicami tejto najväčšej európskej ekonomiky. Ako pre nemecký denník Handelsblatt povedal prezident združenia Josef Beckmann, tento trend však zosilnie, ak sa nezmenia rámcové podmienky, ktorých hlavným znakom sú vysoké vedľajšie mzdové náklady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:42