StoryEditor

Pivovar Stein asi skončí

29.01.2007, 23:00

Ďalší malý pivovar zrejme skončí. Spoločnosť Orco Property Group by mala dnes oznámiť, že zastaví výrobu piva v 134-ročnom bratislavskom pivovare Stein beverages.
Orco kúpilo akcie Steinu začiatkom tohto roka. Luxemburský investor pritom podniká len v realitnom biznise a cestovnom ruchu. Nikde na svete sa nezaoberá pivovarníctvom. Stein varí pivo v lukratívnom širšom centre Bratislavy v budove, ktorej hodnota sa podľa cien iných bratislavských nehnuteľností pohybuje rádovo v stámiliónoch.
Zástupcovia spoločnosti Orco Property Group zvolali nadnes tlačovú konferenciu. Jej témou budú zámery v pivovare a jeho areále. Ani zamestnanci Steinu ešte nemajú od nového majiteľa žiadne informácie o jeho plánoch. "Pivo stále varíme v normálnom režime," tvrdili včera popoludní na marketingu Steinu.
Po Steine nevznikne na trhu s pivom takmer žiadna medzera. "Je to malý pivovar, na trhu sa podieľa iba veľmi nízkym percentom. Jeho distribúcia siaha z Bratislavy, kde má pätnásť percent, len po Trnavský kraj," vysvetľuje expert na pivo a editor stránky KamNaPivo.sk Michal Wagner.
Po ukončení výroby piva sa podľa neho ochranné známky môžu presunúť buď pod Heineken alebo Pivovary Topvar (skupina SABMiller). Tieto dve pivovarnícke korporácie si rozdelili slovenský trh zhruba na polovice. Hovorcovia ani jednej z nich nemali včera žiadne informácie o akýchkoľvek rokovaniach so Steinom.
Stein je jedným z posledných malých pivovarov na Slovensku. Vlani uvaril 150-tisíc hektolitrov piva, čiže asi štyri percentá celoslovenskej produkcie. Podiel na predaji mal však Stein vzhľadom na obľúbenosť českých pív medzi Slovákmi nižší. Poslednými z malých pivovarov sú okrem Steinu banskobystrický Urpín, vyhniansky Steiger, popradský Pilsberg a bytčiansky Popper.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:13