StoryEditor

Z EÚ budú najviac profitovať slovenskí študenti

06.05.2003, 12:47

Predseda parlamentného výboru pre vzdelanie a bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislave Ferdinand Devínsky vyzval všetkých mladých, aby sa 16. a 17. mája zúčastnili na referende. Práve študenti budú najviac profitovať zo vstupu do Európskej únie (EÚ), pretože sa budú môcť uchádzať o štúdium na ktorejkoľvek škole v zahraničí za rovnakých podmienok ako domáci. Rozšíria sa tiež možnosti dodatočného vzdelávania, keďže Európa bude uznávať naše diplomy. Devínsky pripomenul, že vzdelaní ľudia majú oveľa väčšie možnosti. V Spojených štátoch napríklad priemerný vysokoškolák zarobí za život o milión dolárov viac ako človek s nižším vzdelaním.
Do roku 2010 má vzniknúť nový európsky vysokoškolský priestor. O jeho princípoch rokoval v Paríži Výbor Rady Európy pre vedu, kultúru a vzdelávanie a 19. septembra ich posúdia ministri školstva na stretnutí v Berlíne. Európske krajiny chcú zabezpečiť rovnakú kvalitu štúdia a motivovať absolventov, aby sami vytvárali pracovné miesta, zaručiť kompatibilné vzdelávanie, mobilitu študentov, podporovať ich, aby viac zasahovali do riadenia vysokých škôl a zaručiť celoživotné vzdelávanie zamestnancov.
Devínsky je presvedčený, že Slovensko nemôže ísť mimo európskeho vývoja. Obhajoval preto zavedenie príspevkov za vysokoškolské štúdium, od ktorého si sľubuje skvalitnenie výučby, rozšírenie možnosti a kapacity štúdia, personálnu reformu na vysokých školách, ktorých väčšina podľa neho zotrváva v postkomunizme a väčší podiel študentov na riadení škôl. Poplatky za štúdium existujú v 11 štátoch EÚ, v ďalších sa vyberajú v inej forme. SDKÚ presadzuje, aby spodná hranica poplatkov bola nulová, o výške by rozhodla vysoká škola. Bezplatným štúdiom sa má zabezpečiť najmä pokračovanie technických odborov, kde je už dnes nedostatok záujemcov. Štát by tiež mal doplácať štvorpercentný rozdiel medzi úrokom pôžičky Študijného fondu a komerčných bánk.

(SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:11