StoryEditor

Poľsko, obchodno-investičný partner

19.11.2002, 23:00

Poľská republika je s počtom 38,5 mil. obyvateľov s perspektívou ďalšieho ekonomického rozvoja a rastu kúpnej sily významným trhom v regióne strednej Európy. Záujem o tento trh dokumentuje aj výška priamych zahraničných investícií, ktorá prekročila hodnotu 56 mld. USD. V roku 2001 bol zaznamenaný ďalší rast vzájomnej obchodnej výmeny medzi Slovenskom a Poľskom. Podľa predbežných výsledkov dosiahol obchodný obrat v minulom roku hodnotu 1,2 mld. USD, pričom v porovnaní s rokom 2000 obchodný obrat vzrástol o 11,7 %.
Slovensko-poľská obchodná komora (SPOK), ktorá pôsobí v Žilinskej regionálnej komore, vznikla v roku 1997 s cieľom pomáhať slovenským spoločnostiam pri obchodovaní s poľskými partnermi. Napomáha čiastočnej diverzifikácii štruktúry zahraničného obchodu SR, ako aj pri vytváraní podmienok na efektívny vstup a etablovanie sa na poľskom trhu. SPOK spolupracuje s obchodnými komorami v Poľskej republike, s Obchodno-ekonomickým oddelením Veľvyslanectva SR vo Varšave, s Ministerstvom hospodárstva SR v rámci podpory exportu, ale aj s podnikateľskými subjektmi v Poľskej republike. SPOK usporadúva rôzne akcie týkajúce sa podpory exportu, počnúc seminármi, kde môžu získať potenciálni záujemcovia o poľský trh konkrétne informácie z oblasti podnikania, ekonomického prostredia až po obchodné misie, poskytovanie kontaktných adries, účasť na veľtrhoch, výstavách a iné.
SPOK však pre členov organizuje nasledovné služby a aktivity: sprostredkovanie obchodu, organizuje rokovania medzi slovenskými a poľskými firmami, obchodno-investičné odborné semináre, sprostredkovanie kontaktných adries a pod.
V polovici novembra sa uskutočnil v Žiline workshop, kde slovenskí podnikatelia mali možnosť s obchodným radcom Veľvyslanectva SR vo Varšave Františkom Mazánikom konzultovať exportno-investičné reálie v Poľsku. Podnikatelia sa môžu zúčastniť aj na druhej časti uvedeného workshopu 11. decembra v zasadačke RK SOPK v Žiline, na ktorom Slovensko-poľská obchodná komora pripravuje a umožní podnikateľom individuálne konzultácie s obchodným radcom Veľvyslanectva Poľskej republiky na Slovensku Andrzejom Tymkowskim o možnostiach cenovo výhodných dodávok surovín, polotovarov a pod. pre slovenský trh.
Aktivity SPOK a Žilinskej RK SOPK v budúcom roku sú zamerané aj na účasť na Medzinárodnom veľtrhu v Poznani, prípravu obchodnej misie do Sliezskeho vojvodstva a na prezentácie poľských firiem v Žiline počas celého roku.
Medzinárodné projekty zahŕňajú realizáciu projektu "Marketing bez hraníc" v spolupráci s Obchodnou a priemyselnou komorou Bielsko Biała, Ekonomické fórum SK-PL-CZ a informačný seminár: Poľsko -- možnosti ekonomickej spolupráce.
SPOK sa zároveň aktívne zúčastňuje na globálnej cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráci, ktorá umožňuje konkrétne rozvíjať vzťahy medzi Poľskou republikou a Slovenskou republikou, napr. v oblasti cestovného ruchu.
Kontakt: tel./fax: 041 - 7235 102, -653
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikatelske-forum, menuAlias = podnikatelske-forum, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:50