StoryEditor

JOJ hrozí žalobou proti republike

19.02.2002, 23:00

Rada SR pre vysielanie a retransmisiu (licenčná rada) včera prerokovala uznesenie Najvyššieho súdu SR z 15. februára, ktorým na základe podnetu Markíza - Slovakia, s. r. o., odložil vykonateľnosť rozhodnutia rady z 24. októbra 2001 o pridelení televíznej frekvencie na 52. kanáli spoločnosti Mac TV pre TV Global. Senát Najvyššieho súdu zdôvodnil svoje rozhodnutie hrozbou "závažnej ujmy", ktorá by mohla vzniknúť TV Markíza pri okamžitom výkone rozhodnutia rady, pričom možnú škodu odhadol na 40 až 60 miliónov korún. "Neviem skade zobrali tento údaj, zdá sa nám to veľmi zvláštna argumentácia" -- reagoval predseda licenčnej rady Peter Kováč.
V októbri minulého roka rozhodla rada, že víťazom verejnej súťaže o pridelenie frekvencie na 52. kanáli je spoločnosť Mac TV. Na súťaži sa zúčastnilo šesť spoločností, medzi nimi bola aj spoločnosť Markíza - Slovakia, ktorá vzápätí požiadala Najvyšší súd o preskúmanie tohto rozhodnutia. V januári si Najvyšší súd vyžiadal od rady príslušné dokumenty, ktoré mu však rada nemohla poskytnúť, pretože ich už predtým zaslala kvôli inej veci, s touto záležitosťou nesúvisiacej, na Generálnu prokuratúru SR. Preto radu, podľa slov jej predsedu Petra Kováča prekvapilo, že Najvyšší súd prijal k sporu uznesenie bez toho, že by senát videl tieto dokumenty. Uznesenie Najvyššieho súdu je de facto predbežným opatrením, podľa ktorého by TV Global nemala vysielať na 52. kanáli až do definitívneho rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým buď potvrdí rozhodnutie rady, alebo jej vráti prípad na ďalšie konanie. P. Kováč podotkol, že sporná frekvencia bola pridelená Mac TV na dva roky a pri rýchlosti konania našich súdov si nevie dosť dobre predstaviť, kedy by mohlo padnúť toto definitívne rozhodnutie. Stránkami sporu sú licenčná rada a Markíza - Slovakia. Keďže Mac TV nie je účastníkom sporu, nie je uznesenie Najvyššieho súdu pre ňu okamžite záväzné. Rada včera skonštatovala, že právne účinky uznesenia Najvyššieho súdu nie sú jednoznačné, preto sa rozhodla, že si dá urobiť jeho právny rozbor, ako by mala ďalej postupovať. Rada sa bude záležitosťou opäť zaoberať 12. marca. Do tohto termínu očakáva aj oficiálnu reakciu Mac TV. Na pridelených frekvenciách, ktoré sú predmetom sporu, už začala TV Global vysielať s tým, že na 2. marca avizovala začiatok vysielania v novej programovej štruktúre po predchádzajúcom premenovaní TV Global na TV JOJ. Frekvencie, ktoré pridelila rada spoločnosti Mac TV, pokrývajú 75 percent domácností Slovenska, TV Markíza má momentálne 73-percentné pokrytie. Generálny riaditeľ TV JOJ Richard Rybníček už predbežne informoval radu, že aj Mac TV si dá urobiť právnu analýzu celej situácie, pričom nevylúčil ani alternatívu ukončenia pôsobenia na Slovensku s tým, že by žalovali Slovenskú republiku za vzniknutú majetkovú ujmu. Spoločnosť už totiž investovala do rozbehu novej televízie značné prostriedky. Rada preto zvažuje aj možnosť, že požiada Najvyšší súd o zrušenie jeho uznesenia, pretože ho nepovažuje za dobré. "Markíze môže vzniknúť vysielaním TV JOJ fiktívna strata, ale strata, ktorá vznikne štátu v dôsledku žaloby Mac TV, je oveľa reálnejšia," povedal P. Kováč.
V októbri 2001 sa stala majiteľom 70-percentného podielu v spoločnosti Mac TV -- majiteľa licencie na TV Global, spoločnosť Česká produkční 2000. Tá je zároveň servisnou organizáciou CET 21, držiteľa licencie českej TV NOVA.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:11