StoryEditor

Amerika vojnu zvládla, mier si žiada viac

14.04.2003, 00:00
Dav konečne pochopil, že diktátor skončil. V uliciach Bagdadu znie nadšené "hosanna" osloboditeľom. Ktosi dokonca máva palmovými listami -- dokonalý obraz Kvetnej nedele, akoby to všetko tajomný režisér koordinoval rovno s liturgickým kalendárom. Tí, ktorí čítali biblický príbeh, dokonca vedia, že dav má krátku pamäť. Tá istá bezmenná masa ľudí môže už zajtra opäť vyjsť do ulíc Jeruzalema či Bagdadu a volať: "Ukrižuj ho!"

Obrovská bronzová socha diktátora dopadla tupo na bagdadskú dlažbu. "George Bush, milujem ťa," kričí do kamery nadšený Kurd v severnej časti Iraku. Skupina mládencov využíva chaos a nakladá nábytok a počítače z bývalého vládneho úradu na zhrdzavenú vlečku pick-upu. "Všade naokolo je vidieť mužov tlačiacich autá, od ktorých nemajú kľúče... asi ich práve niekde ukradli," oznamuje reportérka americkej rozhlasovej stanice NPR Anne Garrelsová, ktorá celú vojnu prežila "zakuklená" v srdci Bagdadu.

Obete z radov novinárov - infografika (obrázok)
Opojenie z víťazstva je príliš mocné. Jasajúci dav sa dnes ešte netrápi tým, či etnicky rozdelený Irak bude naďalej spoločným štátom Kurdov, sunitov a šíitov? Ľudí nezaujíma, kto zaplatí obrovský dlh, ktorý za sebou zanechal diktátor? Netrápi ich, z čoho obnovia zničenú krajinu? Nerozmýšľajú nad tým, ako príjme americkú prítomnosť v Bagdade arabský svet? Zastavia sa spojenci v Bagdade, alebo bude nasledovať Sýria a možno aj Irán?

Už od rána sa v štátnych inštitúciách vrátane vládnych skladov na predmestí Bagdadu rabovalo.
Ukrajinský kameraman agentúry Reuters Taras Protsjuk bol jednou z 11 obetí spomedzi stoviek novinárov, ktorí pokrývali vojnu na irackom území. Nebol jediný, koho zabila zbraň koaličných vojakov.
Po troch týždňoch irackej vojny desiatnik 4. pešej divízie americkej armády Edward Chin zakrýva na znak víťazstva americkou zástavou hlavu sochy irackého diktátora Saddáma Husajna pred jej demoláciou v centre Bagdadu v stredu 9. apríla.

Odkaz z Afgani...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:19