StoryEditor

NATO: Na modelovom summite prijali SR do aliancie

23.10.2002, 00:00

BANSKÁ BYSTRICA 23. októbra (SITA) - Modelový summit NATO, ktorý dnes v meste pod Urpínom predviedli banskobystrickí a zvolenskí stredoškoláci a vysokoškoláci spolupracujúci s ministerstvami zahraničných vecí a obrany a ambasádami členských krajín, prijal SR do aliancie. Projekt, ktorý mal zvýšiť informovanosť mladých ľudí o štruktúre a činnosti NATO, ako porotcovia vysoko ocenili štátni tajomníci MZV SR a MO SR Ivan Korčok a Rastislav Káčer a zástupkyňa veľvyslanectva USA Kassandra Kohlerová. Ocenili hĺbku znalostí študentov, ich odvahu diskutovať, schopnosť zamerať sa na všetky témy, nielen rozšírenie, riešiť sporné body a nachádzať kompromisy. Ocenili ich jazykovú vybavenosť, lebo všetko sa odohralo v angličtine, prípadne vo francúzštine. Za najlepších diplomatov a vyjednávačov označili tímy Francúzska - dievčence z francúzskeho Gymnázia na Tajovského ulici - a USA - chlapcov z Gymnázia A. Sládkoviča a odmenili ich účasťou na skutočnom summite v Prahe.
Štátni tajomníci označili modelový summit v Banskej Bystrici za veľmi reálny. R. Káčer vyzdvihol najmä negociácie pri tvorbe komuniké, kedy študenti museli vyvinúť úsilie nielen pri "oficiálnych" prezentáciách národných stanovísk, ale aj pri kuloárových stretnutiach. Ako napr. priznali "Francúzky", veľmi ich prekvapilo zmiernenie postoja "Američanov" vo veci európskych síl rýchleho nasadenia, ku ktorému došlo po stretnutí. I. Korčok poukázal na fundované diskusie v rámci stredomorského dialógu a príspevkov NATO.
Projekt pripravili študenti politológie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Zo 60 žiakov 12 gymnázií a priemysloviek z Banskej Bystrice a Zvolena utvorili 19 národných tímov NATO, z veľvyslanectiev získali národné stanoviská a zorganizovali prednášky vojenských atašé, odborníkov MZV, MO a neziskových organizácií. Summit bol časťou širšieho projektu ...aNATOmy..., ktorý študenti UMB budú prezentovať 11. až 22. novembra v Prahe.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:40