StoryEditor

Slovinci sú korektní obchodníci

26.04.2004, 00:00

Hlavnými položkami slovenského vývozu do Slovinska boli vlani ploché valcované výrobky zo železa alebo z nelegovanej ocele, surový hliník, osobné automobily a iné motorové vozidlá, heterocyklické zlúčeniny, sedadlá, ako aj rezané, štiepané a lúpané drevo. V dovoze zo Slovinska podľa informácii Ministerstva hospodárstva SR prevládali sedadlá, lieky, papier a lepenka, osobné automobily a iné motorové vozidlá, ako aj chladničky a mraziace zariadenia.
"Slovinsko je atraktívny, aj keď malý trh. Je veľmi výkonný, s dobrou platobnou silou, nachádzame tam spoľahlivých zákazníkov s výbornou organizáciou práce. Ich štýl práce sa neodlišuje od štandardu obvyklého v západnej Európe," uviedol pre HN riaditeľ odboru pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača. Na rozdiel od Slovenska má už podľa neho Slovinsko vybudovanú kvalitnú infraštruktúru, čo je dôležité aj pri transporte tovarov.
Drevospracujúca firma Herstek z Bardejova spolupracuje s partnermi v Slovinsku už od roku 1995. "Každou našou návštevou registrujeme otvorenie nového úseku diaľnice, nových stavieb, z ktorých je cítiť život v tejto krajine," hovorí riaditeľ spoločnosti Milan Herstek. Slovinci sú podľa neho korektní obchodníci, so slovanským srdcom. V oblasti Mariboru sú nemeckejší a strohejší, tí od Ľubľany na západ zasa potrebujú komunikovať, stretávať sa a sú veselší. Pre toho, kto chce obstáť na tomto trhu, musí byť samozrejmosťou platobná disciplína, kvalita výrobkov, korektnosť a spoľahlivosť. Mal by tiež vedieť zachytiť nové trendy a zavádzať nové technológie. "Slovinci sú hrdí, cieľavedomejší, vedia, ako chcú žiť. Už z minulosti majú väčšie skúsenosti s obchodom, oni ho vlastne iba rozvíjajú. Veľmi rýchlo pripravujú krajinu, aby zapadla do krajín únie," dopĺňa Herstek.
Slovnaft v súčasnosti exportuje do Slovinska pohonné látky, plasty a chemikálie. Skupina MOL, do ktorej patrí, sa rozhodla na tomto trhu expandovať pod značkou MOL. V súčasnosti prevádzkuje v Slovinsku osem čerpacích staníc, do roku 2007 ich tu chce mať štyridsať. Zameriava sa najmä na investície na "zelenej lúke", uviedla hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Ako doplnila, slovinskí partneri majú obchodovanie v krvi, rokovania sa vedú v konštruktívnej a pohostinnej atmosfére. V prípade exportérov zo slovanských krajín je veľkou výhodou aj jazyková príbuznosť. Dá sa predpokladať, že aj po vstupe oboch krajín do EÚ bude silnieť regionálna spolupráca medzi "príbuznými" krajinami.
Novácke chemické závody (NCHZ)
vyviezli za prvý štvrťrok tohto roka do Slovinska tovar za 25,8 milióna korún. S týmto trhom má fabrika dlhoročné skúsenosti ešte z čias bývalej Juhoslávie. Slovinskí obchodníci sú podľa vedúceho odboru predaja NCHZ Mariána Bucáka erudovaní ľudia so zmyslom pre poriadok, dohodnuté veci sa snažia plniť. K svojim obchodným partnerom sa správajú vyložene priateľsky a otvorene.
Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) spolupracuje so Slovinskou živnostenskou komorou. Spoločne sú členmi Európskej únie remesla, malého a stredného podnikania (UEAPME) so sídlom v Bruseli. Slovinská komora má povinné členstvo, čo jej pomáha lepšie organizovať a rozvíjať malú remeselnú výrobu, hovorí generálna sekretárka SŽZ Viola Kromerová. Ako dopĺňa, rovnako ako Nemci a Rakúšania majú Slovinci zavedené majstrovské vzdelávanie. Podmienkou na získanie živnostenského oprávnenia v krajine je preto majstrovský list.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:17